2018. — Eiropas Kultūras mantojuma gads

Ziņa publicēta 09.04.2018
2018. gads Eiropai ir simboliski un vēsturiski nozīmīgs, jo tas iezīmē virkni svarīgu notikumu, piemēram, 100. gadadienu kopš Pirmā pasaules kara beigām un vairāku dalībvalstu neatkarības pasludināšanas.

Lai popularizētu bagāto un daudzveidīgo Eiropas kultūras mantojumu, uzlabotu izpratni par kopējo vēsturi un vērtībām, un stiprinātu piederības sajūtu kopīgai Eiropas kultūras telpai, 2018. gads ir pasludināts par Eiropas kultūras mantojuma gadu. Tā ir Eiropas Parlamenta un Eiropas Savienības Padomes iniciatīva, kuras nolūks ir sekmēt izpratni par kultūras mantojuma vērtību un sociālo un ekonomisko nozīmi, mudināt dalīties ar Eiropas kultūras mantojumu, nodrošinot tam plašu piekļuvi, kā arī pievērst uzmanību kultūras mantojuma saglabāšanas aktuālajiem jautājumiem. Gada devīze ir “Mūsu mantojums – pagātnes un nākotnes satikšanās”. 

Eiropas Savienības Padome norādījusi, ka  kultūras mantojums aptver visdažādākās no pagātnes mantoto resursu formas. Tas var būt materiālais mantojums (piemēram, ēkas, pieminekļi, priekšmeti, apģērbs, mākslas darbi, grāmatas, ierīces, vēsturiskās pilsētas, arheoloģiskie objekti), nemateriālais mantojums (paražas, spēles, mutvārdu daiļrades formas, zināšanas un prasmes, kultūrtelpa, ko cilvēki uzskata par vērtību u.t.t.), dabas mantojums (ainavas, flora un fauna) un digitālais mantojums (resursi, kas ir radīti digitālā formā vai kas ir digitalizēti nolūkā tos saglabāt). Kultūras mantojums ietver arī muzeju, bibliotēku un arhīvu kolekcijas. 

Eiropas Kultūras mantojuma gada ietvaros 2018. gadā visās Eiropas Savienības dalībvalstīs notiks tūkstošiem aktivitāšu, kurās Eiropas Savienības, valsts, reģionālā un vietējā līmenī tiks godināts daudzveidīgais Eiropas kultūras mantojums, izceļot tā nozīmi kopīgas identitātes stiprināšanā un Eiropas nākotnes veidošanā. Eiropas Kultūras mantojuma gada norisi koordinē Eiropas Komisija, un katrā dalībvalstī ir izraudzīts valsts koordinators, kas īstenos un koordinēs pasākumus un projektus vietējā, reģionālā un valsts līmenī. Latvijas nacionālais Eiropas Kultūras mantojuma gada koordinators ir Valsts kultūras pieminekļu aizsardzības inspekcija. ES dalībvalstu, pašvaldību un reģionu īstenotos projektus un iniciatīvas papildinās ES finansēti starpvalstu projekti.

Eiropas Kultūras mantojuma gada atklāšana notika Eiropas Kultūras foruma laikā Milānā 2017. gada 7.decembrī.

Viena no Latvijas prioritātēm Eiropas Kultūras mantojuma gada laikā ir diskusijas uzsākšana par mūsdienās radīto vērtību iekļaušanu valsts aizsargājamo kultūras pieminekļu sarakstā, kuras aktualitāti apstiprina arī visu bijušo Latvijas Republikas kultūras ministru parakstīts ierosinājums kultūras pieminekļu sarakstā iekļaut arhitekta Gunāra Birkerta projektēto Latvijas Nacionālās bibliotēkas ēku. 2018. gada 4. aprīlī Valsts kultūras pieminekļu aizsardzības inspekcija Latvijas Nacionālajā bibliotēkas 1. stāva izstāžu zālē rīkoja preses konferenci, kas bija veltīta Eiropas Kultūras mantojuma gadam un mūsdienās radīto kultūrvēsturisko vērtību novērtēšanai. 

 

Papildu informācija Eiropas Kultūras mantojuma gada 2018 kampaņas vietnēhttp://europa.eu/cultural-heritage/european-year-cultural-heritage_lv . 

Informācija par plānotajiem Eiropas Kultūras mantojuma gada 2018 pasākumiemhttps://europa.eu/cultural-heritage/eych-events-grid_en . 

Eiropas kultūras mantojuma gada Latvijā tīmekļa vietne un informācija par Eiropas Kultūras mantojuma gada pasākumiem Latvijāhttp://mantojums2018.lv/. Ikviens var pieteikt savu pasākumu Eiropas kultūras mantojuma gada programmai, aizpildot pieteikuma formu. 

Eiropas kultūras mantojuma dienas

Viens no Eiropas Kultūras mantojuma gada galvenajiem notikumiem visā Eiropā būs Eiropas kultūras mantojuma dienas. Eiropas kultūras mantojuma dienas ir viens no nozīmīgākajiem ikgadējiem notikumiem kultūras mantojuma jomā Eiropā. Tās tiek svinētas katru gadu augustā/septembrī un to laikā norisinās ap piecdesmit tūkstoši pasākumu, pulcējot ap trīsdesmit miljonus apmeklētāju piecdesmit valstīs. Eiropas kultūras mantojuma dienu mērķis ir tuvināt cilvēkus kultūras mantojumam, vairojot izpratni par kultūras mantojuma dažādību, vērtību apzināšanu, saglabāšanu, kā arī kultūras mantojumu kā resursu ilgtspējīgai attīstībai.

Latvijā Eiropas kultūras mantojuma dienu pasākumi būs veltīti Latvijas Republikas dibināšanai un attīstībai. Tajos aicinās izzināt vietas, kas saistās ar šādām tēmām:

 1. Valsts ideja – vietas un notikumi, kas cieši saistīti un liecina par valsts idejas rašanos vai nozīmīgiem idejas attīstītājiem un virzītājiem.

 2. Valsts izcīnīšana – vietas un notikumi, kas saistīti ar nozīmīgākajiem Latvijas atbrīvošanas kara laika norisēm.

 3. Valsts izveide un pašapziņa – vietas un notikumi, kas parāda starpkaru periodā sasniegto valsts pārvaldē un tautsaimniecībā, kā arī sabiedrības iesaisti valsts celšanā.

 4. Neatkarības un brīvības gara uzturēšana okupācijas laikā – vietas, notikumi un personības, kas saistītas ar pretošanās kustību, kā arī idejām un kustībām, kas nodrošināja nozīmīgu vērtību saglabāšanu.

 5. Atmoda un valsts atgūšana – vietas, kur norisinājās valsts neatkarības atjaunošanai nozīmīgi procesi.

 6. Valsts atjaunošana un iekļaušanās starptautiskā apritē – vietas, kurās notika pārvaldes sistēmas jaunradīšana un kas simbolizē Latvijas dalību starptautiskās organizācijās.

 7. Lielie sapņi – vietas, kuras radām kā mantojumu nākotnei un kas simbolizē nemitīgu Latvijas attīstību.

 
2018. gadā Eiropas kultūras mantojuma dienas Latvijā notiks no 14.-16. septembrim. 


 Digitālā kultūras mantojuma forums

22.–23. maijā Latvijas Nacionālajā bibliotēkā notiks Latvijas Universitātes Literatūras, folkloras un mākslas institūta organizēta starpnozaru konference “Digitālā kultūras mantojuma forums”. 

Konferences mērķis ir demonstrēt labās prakses piemērus sadarbībai ar valsts un pašvaldību kultūras institūcijām digitālo kultūras resursu integrēšanā, kā arī veidot diskusijas par plašāku sabiedrības iesaisti datubāzu pilnveidošanā. Konferences darba gaitā notiks gan referātu lasījumi, gan digitālo resursu prezentācijas ar auditorijas iesaistīšanu diskusijā. 

Pasākuma pirmajā dienā plānota kamerkonference, kurā ar īsiem 10 minūšu ziņojumiem aicināti piedalīties gan kultūras digitalizācijas procesos iesaistītie, gan jaunradīto rīku un pētījumu platformu lietotāji, daloties savā pieredzē un atradumos. Konferencē dzirdēsiet daudzveidīgus piemērus par digitālo resursu izmantojumu – dzīvesstāstu kartēšanā, dzejnieku digitālo arhīvu izpētē, iespējām un cerībām digitālā latviešu pasaku pētniecībā, sabiedrības iesaisti digitālā kultūras mantojuma radīšanā u. c. 

Pasākuma otrajā dienā notiks diskusija par digitālo resursu lietojamību un pieejamību. Izstrādātās kultūras datu platformas aicināti prezentēt to veidotāji – kultūras mantojuma, izglītības iestādes un zinātniskās institūcijas. Diskusija tiks pārraidīta tiešraidē sociālajos tīklos. 

Vairāk informācijas: http://lulfmi.lv/Digitala-kulturas-mantojuma-forums .

 

Avoti: 

Eiropas Parlamenta un Padomes Lēmums (ES) 2017/864 (2017. gada 17. maijs) par Eiropas Kultūras mantojuma gadu (2018).

https://publications.europa.eu/lv/publication-detail/-/publication/d6a1438e-3d20-11e7-a08e-01aa75ed71a1/language-lv

European Year of Cultural Heritage: Eiropas Kultūras mantojuma gada 2018 kampaņas oficiālā tīmekļa vietne

http://europa.eu/cultural-heritage/

European Commission - Fact Sheet. European Year of Cultural Heritage 2018

http://europa.eu/rapid/press-release_MEMO-17-5066_en.htm 

Eiropas kultūras mantojuma dienas 

https://www.km.gov.lv/lv/kultura/visi-jaunumi/eiropas-kulturas-mantojuma-gads-1826

Sākas Eiropas Kultūras mantojuma gads 2018 

https://ec.europa.eu/latvia/news/s%C4%81kas-eiropas-kult%C5%ABras-mantojuma-gads-2018_lv

European Heritage Days

http://www.europeanheritagedays.com/Home.aspx

 

Ziņu sagatavoja:

Marlēna Krasovska 

Bibliotēku attīstības centrs

Latvijas Nacionālā bibliotēka