Mūsu valoda - mūsu vērtība

Ziņa publicēta 17.12.2018
Noslēdzoties Eiropas Kultūras mantojuma gadam, Europe Direct informācijas centra Gulbenē Madonas informācijas punkts Madonas reģiona iedzīvotājiem piedāvāja tikšanos ar dziedātāju, komponistu, dziesminieku, izlokšņu pētnieku un aizrautīgu ceļotāju Kārli Kazāku.

Kultūras bagātību meklējumos mēs varam doties uz Kolizeju Romā vai Luvru Parīzē, bet būtiskākais mums ir atrast un izprast savas valsts vērtības, lepoties ar vietām, lietām, cilvēkiem, kuri ir tepat – vietējā, reģionālā, valsts līmenī.

Kopā ar Kārli Kazāku apceļojām Latviju krustām šķērsām – iegriezāmies gan pavisam mazos ciematiņos, gan lielās pilsētās, sadzirdējām humorpilnus stāstus par mūsu pašu atšķirīgajiem uzvedības modeļiem dažādos novados un latviešu valodas daudzveidību - dialektiem. K.Kazāka dziedājumā sadzirdējām mūsu valodas tik dažādo skanējumu. Šķiet mums nav tikai viena valoda, bet vismaz kādas 20 dažādas – cik atšķirīgi skan Kurzemes, Vidzemes lībiskā, Ziemeļlatgales un Dienvidlatgales, Lejaskurzemes, Sēlijas un Malēnijas izloksne.

Kā veidojies Madonas apkārtnes iedzīvotāju īpatnējais valodas skanējums, kas sagrozījis mūsu plato un šauro “e” lietojumu? Tie vēl joprojām ir izpētes vērti jautājumi.

Paldies Kārlim Kazākam par sirsnīgo tikšanos Madonā!