Muzeju nakts priekšvakars – Liezēres „Sūpulis”

Ziņa publicēta 22.05.2018
Šā gada muzeju nakts centrālais objekts bija šūpulis. Liezēres pagasta bibliotēka , sadarbībā ar kultūras namu un sieviešu klubu „Teiksma”, jau aprīlī uzsāka iešūpošanos, šim pasākumam. Aicinājām papētīt savu dzimtu personvārdu tradīcijas un paradumus, gaismā un godā celt bērnu dienu rotaļlietas.

18.maija pievakarē, kopā pulcējāmies, skaisti un mājīgi sapostajā kultūras namā. Uz skatuves – goda vietā – protams, šūpulis. Pārējā skatuves daļa iekārtota nedaudz senatnīgā noskaņā, ar šauru gultiņu, vērpjamo ratiņu un citiem veclaicīgiem objektiem. Uz galda - blakus dziesmu grāmatai – raudzību plācenis, vēl nedaudz silts, un rabarberu ķīselis, ar ko pamielot viesus. Bērnu dienu lelles, lāči un citi jauki radījumi, aizņēmuši , plašās zāles logu malu. Senatnīgajām paijām, blakus izvietoti Liezēres pamatskolas tekstildarbu pulciņa bērnu, pavisam svaigie darinājumi. Otrā zāles malā – relikvijas – kristību komplektiņi, fotogrāfijas, sveces, figūriņas, grāmatiņas, kuras visas liecina par jaunu liezēriešu ienākšanu pasaulē dažādos laikos.

Šūpuli nevar šūpot bez šūpuļdziesmām. Te mums laipni palīdzēja Aisma un Rihards Valteri ar savu mazo meitiņu Ronju no Druvienas. Šīs emocijas nevar izstāstīt, tās varēja sajust un saklausīt tikai klātienē. Man un visiem vakara viesiem bija dota šī lieliskā iespēja !

Viena no muzeju priekšvakara aktivitātēm bija personvārdu apzināšana un pētīšana. Šeit milzīgu devumu sniedza bijusī Liezēres bērnu māsa Austra Driķe. No 1957.-1997.gadam viņa apkopojusi gandrīz visu bērnu vārdiņus, par kuru veselību un labsajūtu nesautīgi rūpējusies. Vēlāko gadu vārdus apkopoju sadarbībā ar pagasta pārvaldes darbinieci Līgu.

Tad nu atklājās – kā līdz 1997. gadam 3.vietu ieņem Edgars un Līga, 2.vietu – Andris un Kristīne, 1.vietu – Jānis un Ilze. Jaunākos laikos jaundzimušajiem pagasta iedzīvotājiem visbiežāk doti vārdi Dāvis un Megija.

Par āķīgiem jautājumiem, ikviens varēja nopelnīt karotīti, jo tā , visbiežāk jau no kāda cēlmetāla , ir pirmā dāvana bērniņam. Jautājumi bija gan par zīdaiņiem, gan par personvārdiem.

Klausoties un vērojot jauno cilvēku sirsnībā dziedātās dziesmas, kokļu spēli, mielojoties ar plāceni un ķīseli, nemanot pagāja 2 stundas. Ceru ka , katrs vakara viesis paņēma līdz vakara brīnišķo sajūtu !

Pateicos Austriņai par dāsnumu, atļaujot izmantot savu „datu bāzi”, Jānim Reinim un viņa māmiņai un tētim ,par šūpulīša aizlienēšanu, klubiņa dāmām par palīdzību „bērnistabas” uzbūvēšanā un izstādes materiālu sagādāšanā. Paldies skolas bērniem , par savu prasmju parādīšanu !

Vislielākais paldies jaunajai ģimenītei no Druvienas, par atsaucību, sirsnību un lai viņiem veicas un laime pavada turpmākajā kopdzīvē !


Liezēres pagasta bibliotēkas vadītāja D. Madalāne