Paulis Dzintars

Vārds:Paulis
Uzvārds:Dzintars
Dzimšanas datums:29.05.1921
Citi dzimš. dati:Madona
Miršanas datums:27.03.2013
Apglabāts:Rapidsitija (ASV)
Nodarbošanās:Rakstnieks; Ārsts, rakstnieks
Reģions:Madona
Saistība ar Madonu:
Saites:Elektroniskais kopkatalogs
Novadpētniecības datubāze


Dzimis Madonā skolotāju ģimenē. Madonas ģimnāzijas 1939. gada absolvents, skolas laikā patīk literātūra un sports (volejbols, slēpošana). Studijas sācis Latvijas Universitātes Medicīnas fakultātē. Ar pirmo iesaukumu nokļuvis leģionā. 1948. gadā beidzis Minsteres Universitāti, iegūstot ārsta grādu, strādājis par asistentu pie Dr. Arveda Alkšņa Lībekas latviešu slimnīcā. 1951. gadā izceļojis uz Ameriku, kur līdz 70 gadu vecumam praktizējis kā ārsts.
2006. gadā Paulis pabeidza grāmatu "Prērijas ārsts". Tajā apkopotas atmiņas par bērnību Madonā (aprakstīta teju katra māja), jaunības gadiem vācu armijā un tās sakāves pēdējām dienām, par ASV mazpilsētas ārsta ikdienu. Daudz rakstījis laikrakstā "Laiks" par latviešu leģionu, Dakotu un indiāņiem. Plašāks apcerējums "Kara ārsta stāsts" iespiests vairākos turpinājumos Daugavas Vanagu mēnešrakstā.
Pauļa Dzintara vecāki ilgus gadus bijuši Madonas ģimnāzijas skolotāji, un, godinot viņu piemiņu, tika nodibināts "Bertas un Feliksa Dzintaru stipendiju fonds". Kopš 2004. gada stipendijas saņem absolventi, kam ir labas sekmes, ir sabiedriski aktīvi un vēlas turpināt izglītību augstākajā mācību iestādē.