Latvijas bibliotekāri – pieaugušo izglītotāji

Ziņa publicēta 26.03.2019
Latvijas bibliotekāri allaž bijuši aktīvi jaunu zināšanu apguvei, piedaloties ar pieaugušo izglītošanas prasmēm saistītos projektos. Kā apliecinājums tam ir dalība apmācību projektā Spānijā, realizējot LBB projektu “Latvijas bibliotekāru-pieaugušo izglītotāju profesionālo IKT kompetenču paaugstināšana” , kura darbības laiks ir no 2018. gada 1. jūnija līdz 2019. gada 31. maijam. Projekta dalībniekiem tiešajā darbā ir saskare ar pieaugušo izglītības aktivitāšu organizēšanu.

No 2.-8. martam astoņu dažādu bibliotēku pārstāvju komanda no visiem Latvijas novadiem - Mārtiņš Lagzdons, Saldus novada Kursīšu pagasta bibliotēkas-informācijas centra vadītājs, Itija Vespere, Kuldīgas Galvenās bibliotēkas sabiedrisko attiecību speciāliste, Lana Augule, Dobeles novada centrālās bibliotēkas direktore, Viktorija Agafonova, Jelgavas pilsētas bibliotēkas vecākā bibliotekāre, Ilona Skorodihina, Preiļu Galvenās bibliotēkas direktore, Inta Kušnere, Ludzas pilsētas galvenās bibliotēkas direktore, Zane Linde, Rīgas Juridiskās augstskolas bibliotēkas juridiskā konsultante un Daiga Puķīte, Madonas novada bibliotēkas galvenā bibliotekāre-metodiķe kopā ar citiem pieaugušo izglītotājiem no Portugāles, Rumānijas, Serbijas, Somijas un Grieķijas devās profesionāli pilnveidoties Spānijā. Projekta “Latvijas bibliotekāru - pieaugušo izglītotāju IKT prasmju pilnveidošana” ietvaros Alkala de Henaresa (Spānija) noritēja 7 dienu apmācības kursi; to organizatori – centrs Cervantes Training. Kursu organizētājam “Cervantes Training” ir gandrīz 20 gadu pieredze, piedāvājot mācības izglītotājiem, atbalstot un attīstot Eiropas dimensiju izglītībā, izmantojot uz sadarbību un projektiem orientētu mācīšanu un mācīšanos. To vada profesionāli un starptautiski augstu novērtēti pasniedzēji. LBB projekta dalībnieku mācību programmu vadīja divi pasniedzēji: Hosē Garsija un Melinda Dūlija. Kursos daudz uzmanības tika veltīts tieši teorētisko zināšanu izmantošanai praksē, kas ir ļoti lietderīgi, profesionāli pilnveidojot pieaugušo izglītotājus. Kursu nodarbībās bija iespēja  prezentēt savu Latvijā gūto izglītošanas pieredzi.

“Cervantes Training” centrs līdztekus kursu programmai piedāvāja arī kultūrizglītojošu programmu un dažādas ārpusnodarbību aktivitātes,  kas veicināja kontaktu veidošanos starp kursu dalībniekiem un starpkultūru dialogu. Nenoliedzami iespaidīgs pārdzīvojums bija pasaulē pirmā modernā romāna un viena no nozīmīgākajiem darbiem literatūras vēsturē “Dons Kihots” autora Migela de Servantesa dzimtās mājas – muzeja apmeklējums Alkala de Henaresā.  Vienā no tā zālēm ir ekspozīcija ar grāmatas “Dons Kihots” tulkojumiem dažādās valodās, t.sk. latviski, kas mums sagādāja patīkamu pārsteigumu.

Šajā laikā Latvijas grupas dalībnieki apmeklēja Alcala de Henaresa publisko bibliotēku, kur darbinieki iepazīstināja ar savu darbu, kā arī Universitātes bibliotēku. Spānijas Nacionālajā bibliotēkā Madridē aplūkojām Leonardo da Vinči veltīto izstādi. Kultūizglītojošā programmā tika iekļauti Prado un Karalienes Sofijas modernās mākslas muzeji Madridē ar pasaules slaveno mākslinieku gleznu kolekciju, kā arī “Mazās Eiropas” parka apmeklējums Torrejon de Ardoz pilsētā.

Bibliotēkas mūsdienās ir daudzfunkcionālās iestādes ar plašu pakalpojumu klāstu, tāpēc bibliotēku darbiniekiem ir regulāri jāpapildina zināšanas. Projekta pieaugušo izglītotāju komanda tālāk darbosies ar bibliotekāriem Latvijas reģionos, izmantojot profesionālas IKT kompetences. Turklāt šis projekts deva iespēju saliedēt dalībniekus un izveidot spēcīgu pieaugušo izglītotāju komandu visas valsts mērogā, pārstāvot Kurzemi, Zemgali, Vidzemi, Latgali un Rīgu, un turpmāk dalīties ar zināšanām reģionāla un nacionāla mēroga semināros un citās Latvijas bibliotēku mūžizglītības aktivitātēs. Izglītots un motivēts bibliotekārs bibliotēkas lietotājiem spēs sniegt atbalstu un palīdzēs saviem apmeklētājiem orientēties sarežģītajā šodienas informācijas plūsmā. Erasmus+ programmas aktivitātes dod iespēju ne tikai iegūt jaunas zināšanas, bet arī paplašināt savu redzesloku, kas neapšaubāmi ietekmē bibliotēkas darba kvalitāti.

Projekta publicitātei un Latvijas bibliotekāru-pieaugušo izglītotāju pieredzes apmaiņai izveidota lapa sociālajā vietnē “Facebook”“Latvijas bibliotekāri-pieaugušo izglītotāji”, kurai var pievienoties ikviens interesents. Vairāk par projekta norisi dalībnieki informēs 16. aprīlī – Latvijas Bibliotēku festivāla laikā.


 

 Latvijas Bibliotekāru biedrība


‌Daiga Puķīte,
Madonas novada bibliotēkas galvenā bibliotekāre-metodiķe, LBB valdes locekle