“Vārdu dzīpari valodas audumā”

Ziņa publicēta 20.09.2019
27. septembrī plkst. 13:40 Madonas novada bibliotēkā laipni aicinām visus interesentus uz tikšanos ar Latvijas Universitātes Humanitāro zinātņu fakultātes profesori, publicisti, rakstnieci, politiķi Janīnu Kursīti – Pakuli . Pasākums norit Madonas novada bibliotēkas VKKF atbalstītā projekta “Pārlapojam grāmatas kopā ar autoru” ietvaros.

J. Kursīte-Pakule ir vairāku grāmatu autore. Pēdējā laikā iznākušas vairākas J. Kursītes sastādītas vārdnīcas, tai skaitā "Neakadēmiskā latviešu valodas vārdnīca jeb novadu vārdene", tad “Tautlietu vārdene” un  "Virtuves vārdene", grāmata “ Latvieša māja” un “Zīmju valoda: latviešu žesti”. J. Kursīte kopā ar citiem pētniekiem un studentiem aktīvi piedalās folkloras un etnogrāfijas ekspedīcijās gan Latvijā, gan citās valstīs. “Apzināties savas saknes, tradīcijas un mūsu valodas bagātību lieti der, jo sevišķi tiem, kas sūdzas par tās nabadzību,”- tā autore. 

Valodniece jau 40 gadus pēta dainas, pagājušā gada nogalē klajā nācis viņas jaunākais veikums – ļoti apjomīga dainu simbolu vārdnīca “Dainu kodekss”.Vārdnīcā izskaidroti vairāk nekā 300 jēdzieni, kas ļoti daudz ko atklāj par mūsu tautas identitāti arī mūsdienās. Profesore Janīna Kursīte-Pakule: “Dainas ir milzīga mūsu bagātību krātuve, ļoti noderīga arī šodien, tikai tās jāprot izlasīt un pareizi saprast.”

Šomēnes svinam Eiropas Valodu dienu, tikšanās laikā ar Janīnu Kursīti-Pakuli Madonas pilsētas vidusskolā  27. septembrī 12:40 akcentēsim latviešu valodas kā nacionālās kultūras vērtību, mācīsimies lepoties ar savu valodu, mēģināsim atšifrēt, atkodēt sen aizmirsto mūsu valodas krājumā.


‌Sarmīte Radiņa