Virzās uz priekšu Urzulas fon der Leienas vadītās Eiropas Komisijas veidošana

Ziņa publicēta 10.09.2019
Jaunievēlētā Eiropas Komisijas (EK) priekšsēdētāja Urzula fon der Leiena šodien deva piekrišanu komisāra amata kandidātu saraksta projektam, kuru viņai iesniedza ES Padome. Pēdējās nedēļās jaunievēlētā EK priekšsēdētāja fon der Leiena noturēja oficiālas intervijas ar katru no dalībvalstu izvirzītajiem komisāra amata kandidātiem.

Eiropas Savienības Padomei tagad ir jāpieņem minētais saraksts saskaņā ar Līguma par Eiropas Savienību (LES) 17. panta 7. punktu, kam sekos saraksta publicēšana Eiropas Savienības Oficiālajā Vēstnesī. Rīt jaunievēlētā priekšsēdētāja fon der Leiena paziņos par portfeļu sadali un par to, kā viņa plāno organizēt nākamās Eiropas Komisijas darbu.

Tālāk Eiropas Parlamentam ir jāpiekrīt visam komisāru kolēģijas sastāvam, tostarp priekšsēdētāja un ES Augstā pārstāvja ārlietās un drošības politikas jautājumos / EK priekšsēdētāja vietnieka amatiem.  Pirms tam notiks komisāru amatu kandidātu uzklausīšana attiecīgajās Parlamenta komitejās saskaņā ar Eoropas Parlamenta Reglamenta 125. punktu. Kad Eiropas Parlaments būs devis savu piekrišanu, Eiropadome saskaņā ar LES 17. panta 7. punktu oficiāli iecels Eiropas Komisiju.

 Nākamās EK komisāru amatu kandidātu saraksta projekts:

Austrija: Johanness Hāns

Beļģija: Didjē Reinderss

Bulgārija: Marija Gabriela

Horvātija: Dubravka Šuica

Kipra: Stella Kirjakidu

Čehijas Republika: Vera Jourova

Dānija: Margrēte Vestagere

Igaunija: Kadri Simsone

Somija: Juta Urpilainena

Francija: Silvija Gulāra

Grieķija: Margaritis Shins

Ungārija: Lāslo Tročāņi

Īrija: Fils Hogans

Itālija: Paolo Džentiloni

Latvija: Valdis Dombrovskis

Lietuva: Virgīnijs Sinkēvičs

Luksemburga: Nikolā Šmits

Malta: Helena Dalli

Nīderlande: Franss Timmermanss

Polija: Janušs Vojcehovskis

Portugāle: Elīza Ferreira

Rumānija: Rovana Plumba

Slovākija: Marošs Šefcovičs

Slovēnija: Janezs Lenarčičs

Zviedrija: Ilva Jūhansone

Žuzepu Borelu (Spānija) Eiropadome iecēla ES Augstā pārstāvja ārlietās un drošības politikas jautājumos amatā pēc vienošanās ar jaunievēlēto EK priekšsēdētāju Urzulu fon der Leienu (Vācija).

Sīkāka informācija

Eiropadome 2019. gada 2. jūlijā Eiropas Komisijas priekšsēdētāja amatam izvirzīja Urzulas fon der Leienas kandidatūru. Pamatojoties uz viņas izklāstītajām politiskajām pamatnostādnēm Eiropas Parlamentā, Urzula fon der Leiena Eiropas Parlamenta plenārsēdē 2019. gada 16. jūlijā ar balsu vairākumu – 387 balsīm – tika ievēlēta par jauno Eiropas Komisijas priekšsēdētāju.

Padome 23. augustā saņēma vēstuli no Apvienotās Karalistes pārstāvja Eiropas Savienībā, kurā teikts, ka: "Tā kā Apvienotā Karaliste 2019. gada 31. oktobrī pametīs Eiropas Savienību, premjerministrs 25. jūlijā Pārstāvju palātā paziņoja, ka mēs neizvirzīsim Apvienotās Karalistes komisāru jaunajai Eiropas Komisijai un ka tas nav ar mērķi neļaut ES iecelt jaunu EK. Es rakstu, lai formāli apstiprinātu, ka saskaņā ar premjerministra paziņojumu Apvienotā Karaliste neizvirzīs kandidātu 2019.–2024. gada komisāru kolēģijai."

Jaunievēlētās EK priekšsēdētājas Urzulas fon der Leienas mājaslapa