Covid-19: apkarot maldinātājus un negodīgu praksi tiešsaistē

Ziņa publicēta 08.04.2020
Daži tirgotāji internetā izmanto cilvēku satraukumu saistībā ar vīrusa uzliesmojumu, lai celtu cenas vai pārdotu viltotus ražojumus vīrusa novēršanai. Ko ES dara, lai apkarotu maldinātājus?

Tā kā arvien vairāk cilvēku paliek mājās, sekojot pašizolācijas un sociālās distancēšanās prasībām, pieaug to patērētāju skaits, kuri iepērkas tiešsaistē. Kamēr mēs cenšamies aizsargāt sevi un savas ģimenes no vīrusa, atsevišķi tirgotāji izmanto uztraukuma sajūtu, lai par ļoti augstām cenām pārdotu viltotus vai neatbilstošus medikamentus un ražojumus, kas - pēc izplatītāja apgalvojumiem - novērš saslimšanu ar infekcijas slimību vai to izārstē.

Nepatiesi apgalvojumi var attiekties uz dažādiem ražojumiem, sākot no aizsargmaskām un galvassegām līdz medikamentiem un rokas dezinfekcijas līdzekļiem, apzīmējot tos kā “vienīgais līdzeklis, kas var izārstēt no koronavīrusa” vai “vienīgā aizsardzība pret koronavīrusu”, un tie tiek pārdoti par augstāku cenu nekā to faktiskā vērtība. Tirgotāji izmanto arī citus paņēmienus patērētāju maldināšanai, piemēram, nepatiesi apgalvojot, ka prece tirgū nav pieejama pietiekamā daudzumā, lai pamudinātu patērētājus veikt lielākus pirkumus rezervei.

Kam jāpievērš uzmanība

Patērētajam jābūt īpaši piesardzīgam, ja tirgotāji savās tirdzniecības kampaņās vai piedāvājumos izmanto sekojošus apgalvojumus vai paņēmienus:


  • Apgalvojums, kas tieši vai netieši liecina, ka ražojums spēj novērst vai izārstēt saslimšanu ar Covid-19;
  • Neoficiālu avotu izmantošana, piemēram, atsauce uz pašpasludinātiem ārstiem, kuri apstiprina izteiktos apgalvojumus;
  • Valdību, oficiālo ekspertu vai starptautisko iestāžu nosaukuma vai vārda un logotipa izmatošana, norādot, ka tieši viņi ir tie, kas it kā apstiprinājuši izteiktos apgalvojumus, bet nesniedzot hipersaites vai atsauces uz oficiāliem dokumentiem;
  • Apgalvojums, ka produkts ir “pieejams tikai šodien” vai “tiek ātri izpirkts”;
  • Vispārināti apgalvojumi, piemēram, “zemākā cena tirgū”, “vienīgais produkts, kas var izārstēt no saslimšanas ar Covid-19” utt.;
  • Ievērojami augstākas cenas, pamatojoties uz apgalvojumu, ka tieši šie ražojumi pasargā vai izārstē no Covid-19.

Ja pircējs saskaras ar nepamatotiem vai maldinošiem apgalvojumiem tiešsaistes platformā, viņš tiek aicināts ziņot par negodīgas prakses gadījumiem platformas operatoriem. Jāatceras, ka reizēm ar šāda veida maldinošiem piedāvājumiem var dalīties kāds draugs vai ģimenes loceklis, kurš jau iekritis ražotāja lamatās, ir pārliecināts par informācijas patiesumu un vēlas palīdzēt.

Lai uzzinātu jaunumus par Covid-19 uzliesmojumu, ir svarīgi izmantot tikai uzticamus informācijas avotus un sekot pārbaudītai informācijai, ko izplata valsts sabiedrības veselības aizsardzības iestādes vai starptautiskās organizācijas, piemēram, Pasaules Veselības organizācija.

Ko dara ES?


Lai apkarotu maldinātājus un negodīgu praksi tiešsaistē saistībā ar koronavīrusa uzliesmojumu, Eiropas Komisija ar dalībvalstu patērētāju tiesību aizsardzības iestādēm ir uzsākušas vairākas kopīgas darbības. Patērētāju tiesību aizsardzības iestāžu sadarbības tīkls 2020. gada 20. martā nāca klajā ar kopīgu paziņojumu par maldināšanas un negodīgas prakses veidiem, kuri šajā jomā ir novēroti visbiežāk. Mērķis ir palīdzēt tiešsaistes platformām labāk identificēt šādu nelikumīgu praksi, to likvidēt un novērst līdzīgu darbību atkārtošanos.

Par tiesiskumu un patērētāju aizsardzību atbildīgais eirokomisārs Didjē Reinderss 2020. gada 23. martā rakstiski vērsās pie vairākām platformām, sociālajiem medijiem, meklētājprogrammām un tirdzniecības vietām, aicinot medijus uz sadarbību, lai to platformās rangā pazeminātu vai izņemtu maldinošu vai kaitīgu saturu, piemēram, informāciju par līdzekļiem, kas it kā palīdz ārstēt Covid-19.

Pateicoties Negodīgas komercprakses direktīvai (NKD), Eiropas Savienībā ir aizliegts maldināt patērētājus par ieguvumiem vai rezultātiem, kas sagaidāmi no produkta, apgalvot bez pamatojuma, ka tas var izārstēt kādu slimību, vai norādīt, ka tas ir pieejams tikai ierobežotu laiku. Ikvienam tirgotāja apgalvojam, ka tā produkts var izārstēt kādu slimību, ir jābūt apstiprinātam ar objektīviem un ticamiem pierādījumiem. Platformu operatoriem, kuri aktīvi darbojas ES, ir pienākums iejaukties, ja tiek identificēta nelikumīga darbība to tīmekļa vietnēs.

Informācija no: https://bit.ly/2wmTXzM