Riepu marķējumā iekļaus informāciju par energoefektivitāti un saķeri

Ziņa publicēta 14.05.2020
Jaunās vieglo automašīnu un kravas auto riepu marķēšanas sistēmas mērķis ir palielināt patērētāju informētību par degvielas patēriņu, uzlabot drošību un samazināt trokšņa piesārņojumu.

Trešdien apstiprinātie noteikumi, par kuriem jau iepriekš bija panākta vienošanās ar dalībvalstu ministriem, paredz marķējumā iekļaut ziņas par riepu energoefektivitāti, saķeri ar slapju ceļu un ārējo rites troksni.

Tālākā nākotnē marķējumā tiks iekļauta arī informācija par paredzamo nobraukumu, nodilumu un saķeri ar sniegu un ledu. Informāciju par nobraukumu un nodilumu marķējumā paredzēts iekļaut, kad būs pieejamas attiecīgas testēšanas metodes. Riepu dilšana lietošanas laikā ir ievērojams videi kaitīgās mikroplastmasas avots.

Jaunā marķēšanas sistēma attieksies arī uz lielas noslodzes transportlīdzekļiem (tā dēvētās C3 riepas), kurām pašlaik netiek piemērotas ES marķējuma prasības.

Marķējumam jābūt labi saskatāmam visās riepu tirdzniecības vietās - arī tiešsaistē - , un tajā būtu iekļaujams arī QR kods vienkāršai informācijas ieguvei.

Citāts

EP ziņotāja Henna Virkunena (ETP, Somija) sacīja: “Atjauninātais riepu marķējums ir vienkāršs, bet efektīvs rīks, ar kura palīdzību pārvietošanos padarīt drošāku un videi draudzīgāku, kā arī veicināt izmaiņas patērētāju ieradumos. Regula palīdzēs patērētājiem iegūt skaidru un salīdzināmu informāciju, izvēloties riepas.”


Nākamie soļi

Vienošanos jau apstiprinājuši ES dalībvalstu ministri. Tuvāko nedēļu laikā to publicēs ES Oficiālajā Vēstnesī. Noteikumi stāsies spēkā 2021. gada 1. maijā.


Pamatinformācija

Jaunā riepu marķēšanas sistēma varētu par 10 miljoniem tonnu samazināt CO2 izmešu apjomu un radīt papildu apgrozījumu ražošanā 9 miljardu eiro apjomā. Jaunā regula stāsies 2009. gadā pieņemta ES likuma vietā.

Avots: https://bit.ly/3cA9nAs