Jauns finansējums, kam jāaizsargā 370 miljoni bērnu no poliomielīta katru gadu, pietuvina pasauli poliomielīta izskaušanai uz visiem laikiem

Ziņa publicēta 12.10.2023
11.oktobrī Eiropas Komisija, Eiropas Investīciju banka un Bila un Melindas Geitsu fonds nāca klajā ar jaunu finansēšanas partnerību, kuras mērķis ir izmantot kritiski svarīgas globālās iespējas veselības jomā: izskaust poliomielītu un nodrošināt, ka inovācijas veselības jomā ir pieejamākas cilvēkiem, kam tās visvairāk vajadzīgas. Pasaules Veselības organizācija un ANO Bērnu fonds kā poliomielīta finansējuma īstenošanas partneri ieguldīs līdzekļus, lai izskaustu poliomielītu, atbalstītu citu bērnu imunizāciju izplatīšanu un stiprinātu veselības aprūpes sistēmas, lai tās varētu labāk reaģēt uz jauniem veselības apdraudējumiem.

Eiropas Komisijas priekšsēdētāja Urzula fon der Leiena sacīja: “Mēs grasāmies noslaucīt poliomielītu no Zemes virsas. Eiropas Komisija, EIB un Bila un Melindas Geitsu fonds sadarbojas, lai paveiktu šo darbu līdz galam. Ar mūsu Eiropas investīciju stratēģijas Global Gateway atbalstu mēs ieguldīsim 1 miljardu eiro spēcīgākās veselības aprūpes sistēmās visā pasaulē un vietējo vakcīnu un zāļu izstrādē, ražošanā un administrēšanā tur, kur tas ir nepieciešams visvairāk. Globālā sadarbība ir palīdzējusi mums izbeigt Covid-19 pandēmiju. Tagad tā palīdzēs mums uz visiem laikiem tikt galā ar poliomielītu.

Šī partnerība iezīmē ievērojamu finansējuma palielinājumu globālajai veselībai un cilvēces attīstībai no Eiropas Komisijas Eiropas Fonda ilgtspējīgai attīstībai plus (EFIA+), un sagaidāms, ka tā ietvers jaunu papildu finansējumu globālajai veselībai no Bila un Melindas Geitsu fonda, maksimāli palielinot katra ES un Eiropas Investīciju bankas piešķirtā eiro ietekmi piešķirtā eiro ietekmi.

Šodien mēs esam apvienojušies, lai uzrakstītu pēdējo lappusi poliomielīta vēsturē. Eiropas Investīciju banka piedalās unikālā partnerībā ar filantropijas un veselības jomas partneriem, piešķirot 500 miljonus eiro investīcijām Globālās poliomielīta izskaušanas programmas atbalstam. Šī iniciatīva būs pagrieziena punkts imunizācijas izvēršanā un veselības aprūpes stiprināšanā, nodrošinot, ka ikviens bērns neatkarīgi no apstākļiem ir pasargāts no poliomielīta,” sacīja Eiropas Investīciju bankas priekšsēdētājs Verners Hoijers.

Lai veicinātu ātru progresu savvaļas poliomielīta vīrusa izskaušanā, partnerības mērķis ir nodrošināt 500 miljonus eiro maksājumos Globālajai poliomielīta izskaušanas iniciatīvai, konkrēti, Pasaules Veselības organizācijai un ANO Bērnu fondam. Šie līdzekļi segs poliomielīta vakcināciju gandrīz 370 miljoniem bērnu gadā, līdztekus poliomielīta kampaņām sniegs bērniem vitāli svarīgus veselības aprūpes pakalpojumus, tostarp masalu vakcīnas un citas parastās imunizācijas, kā arī stiprinās veselības sistēmas, lai labāk sagatavotos jauniem veselības apdraudējumiem un reaģētu uz tiem, kā poliomielīta programma ir izmantota pret Covid-19, Ebolas vīrusu un citām slimībām. Mūsdienās savvaļas poliomielīta vīruss joprojām ir endēmisks tikai divās valstīs — Pakistānā un Afganistānā —, un 80 % poliomielīta vīrusa variantu gadījumu ir konstatēti tikai četros vietējā līmeņa reģionos.

Pateicoties inovācijām medicīnā, pasaule izskauda vienu cilvēka slimību — bakas. Šodien mēs esam pietuvojušies tam, lai iznīcinātu vēl vienu — savvaļas poliomielīta vīrusu. Esmu apņēmies panākt, ka neviens bērns nekur pasaulē nesaslimst ar šo briesmīgo slimību. Es arī ticu, ka mēs reizi par visām reizēm izskaudīsim poliomielītu un padarīsim inovācijas veselības jomā pieejamākas ikvienam, sevišķi cilvēkiem nabadzīgākajās valstīs,” teica Bila un Melindas Geitsu fonda līdzpriekšsēdētājs Bils Geitss.

Vēl 500 miljonus eiro iecerēts atvēlēt veselības aprūpes sistēmu inovācijas spēju paplašināšanai valstīs ar zemiem un vidējiem ienākumiem. Tas ietver jaunu finansējumu Eiropas Komisijas atbalstītām iniciatīvām, piemēram, centieniem tādas veselības aprūpes inovācijas kā mRNS balstītas vakcīnas un terapijas līdzekļus padarīt pieejamākus cilvēkiem valstīs ar zemiem un vidējiem ienākumiem saskaņā ar Eiropas investīciju plānu pasaulei Global GatewayGlobal Gateway forumā (25.–26. oktobrī) pasaules līderi un partneri apspriedīs plašākas investīcijas veselības jomā visā pasaulē.

Pateicoties Eiropas Komisijas un Eiropas Investīciju bankas līderībai un partnerībai, vakcīnām, zālēm un citām dzīvību glābjošām inovācijām vajadzētu sasniegt cilvēkus, kuriem tās visvairāk vajadzīgas, padarot kopienas visā pasaulē veselīgākas. Mēs zinām – ja kopiena ir veselīga, ekonomika aug,” teica Melinda Frenča Geitsa, Bila un Melindas Geitsu fonda līdzpriekšsēdētāja.

Lai pabeigtu poliomielīta izskaušanas darbu, ir ļoti svarīgi sasniegt nevakcinētus vai nepietiekami vakcinētus bērnus visattālākajos un grūtāk sasniedzamajos apgabalos,” sacīja PVO ģenerāldirektors Dr. Tedross Adanoms Gebrijeisoss. “Šie jaunie līdzekļi ne tikai palīdzēs mums sasniegt pasauli bez poliomielīta, bet arī palīdzēs veidot ilgtspējīgākas un noturīgākas veselības sistēmas, lai aizsargātu tos pašus bērnus un kopienas, kuriem draud poliomielīts, pret daudziem citiem veselības apdraudējumiem.

Poliomielīta izskaušanu var sasniegt, taču tas nenākas viegli, un mums arī turpmāk ir pilnībā jākoncentrējas uz izvēlēto mērķi,” sacīja ANO Bērnu fonda izpilddirektore Ketrīna Rasela. “Šis jaunais finansējums palīdzēs nodrošināt, ka visi bērni tiek vakcinēti, lai izskaustu poliomielītu, vienlaikus stiprinot kopienā balstītas veselības aprūpes sistēmas. Neviens bērns nedrīkst ciest no viegli novēršamas slimības.

Konkrēti, paredzams, ka finansēšanas partnerība ietvers šādus elementus:

  • 500 miljonus eiro jauna finansējuma globālajai poliomielīta izskaušanas iniciatīvai (kā izklāstīts iepriekš);
  • 500 miljonus eiro investīcijās un dotācijās, lai nodrošinātu, ka inovācijas veselības jomā ir pieejamākas, stiprina veselības sistēmas un sagatavojas turpmākām pandēmijām: Bila un Melindas Geitsu fonds plāno nodrošināt 250 miljonu eiro dotācijas un investīcijas – identisku summu investīcijām, kuras veic Eiropas Investīciju banka un garantē Eiropas Fonds ilgtspējīgai attīstībai plus;
  • dotācijas 80 miljonu eiro apmērā tehniskajai palīdzībai: Bila un Melindas Geitsu fonds paredz atvēlēt 40 miljonus eiro – identisku summu Eiropas Komisijas dotācijām, ar ko tiks sniegta tehniskā palīdzība un nodrošināts, ka globālās veselības programmas pilnībā izmanto savu potenciālu.

Šodien izziņotās partnerības pamatā ir esošās partnerības starp Bila un Melindas Geitsu fondu un Eiropas Komisiju un dalībvalstīm, tostarp 100 miljonu eiro atbalsta pakete nesen izveidotajai Āfrikas Zāļu aģentūrai (AMA) un Āfrikas valstu zāļu regulatīvās aģentūras vai reģionālās iniciatīvas, Āfrikas Veselības diagnostikas platforma, kas atbalsta Āfrikas partnerus, lai palielinātu piekļuvi laboratoriskai testēšanai un samazinātu tās izmaksas, un koordinē tādas veselības iniciatīvas kā COVAX – globālu sadarbību, kuras mērķis ir paātrināt Covid-19 testu, ārstēšanas un vakcīnu izstrādi, ražošanu un vienlīdzīgu piekļuvi tām.

***

Par Bila un Melindas Geitsu fondu

Pamatojoties uz pārliecību, ka ikviena dzīvība ir vienādā vērtē, Bila un Melindas Geitsu fonds strādā, lai palīdzētu visiem cilvēkiem dzīvot veselīgu un produktīvu dzīvi. Jaunattīstības valstīs tā mērķis ir uzlabot cilvēku veselību un dot viņiem iespēju izrauties no bada un galējas nabadzības. Amerikas Savienotajās Valstīs fonda mērķis ir nodrošināt, lai visiem cilvēkiem, sevišķi tiem, kam ir vismazāk līdzekļu, būtu pieejamas nepieciešamās iespējas, kas ļauj gūt panākumus skolā un dzīvē. Fondu, kas atrodas Sietlā, Vašingtonas štatā, vada izpilddirektors Marks Sazmens līdzpriekšsēdētāju Bila Geitsa un Melindas Frenčas Geitsas, kā arī pilnvaroto padomes vadībā.

Kontakti medijiem: media@gatesfoundation.org

Par Eiropas Komisiju

Eiropas Komisija palīdz veidot ES vispārējo stratēģiju, ierosina jaunus ES tiesību aktus un politikas nostādnes, uzrauga to īstenošanu un pārvalda ES budžetu. Tai ir arī nozīmīga loma starptautiskās attīstības atbalstīšanā. 2021. gadā Eiropas Komisija nāca klajā ar Global Gateway — Eiropas investīciju stratēģiju pasaulei. Global Gateway ir ES piedāvājums partnervalstīm ar mērķi atbalstīt to ilgstošu izaugsmi, zaļo un digitālo pārkārtošanos un kopienu attīstību un labklājību. Stratēģijas Global Gateway mērķis 2021.–2027. gadam ir piesaistīt visā pasaulē investīcijas 300 miljardu eiro apmērā, kurās tiktu apvienotas dotācijas, koncesionāli aizdevumi un garantijas ar nolūku mazināt privātā sektora investīciju risku. Saskaņā ar ES globālo veselības stratēģiju tās līdzekļi tiek investēti visdažādākajos projektos, sākot ar fizisko infrastruktūru un beidzot ar veselības programmām.

Par Globālo poliomielīta izskaušanas iniciatīvu

Globālā poliomielīta izskaušanas iniciatīva ir publiskā un privātā sektora partnerība, ko vada valstu valdības, PVO, Rotary International, ASV Slimību kontroles un profilakses centri, ANO Bērnu fonds, Bila un Melindas Geitsu fonds un Gavi–Vakcīnu alianse.  Kopš darbības uzsākšanas 1988. gadā šī partnerība ir palīdzējusi novērst vairāk nekā 20 miljonus paralīzes gadījumu, novērsusi vairāk nekā 1,5 miljonus bērnu nāves gadījumu un par 99 procentiem samazinājusi savvaļas poliomielīta vīrusa gadījumu skaitu – no vairāk nekā 350 000 gadījumiem vairāk nekā 125 endēmiskās valstīs līdz septiņiem gadījumiem divās endēmiskās valstīs 2023. gadā.  Sīkāku informāciju skat. tīmekļa vietnē www.polioeradication.org.

Citāti

Mēs grasāmies noslaucīt poliomielītu no Zemes virsas. Eiropas Komisija, EIB un Bila un Melindas Geitsu fonds sadarbojas, lai paveiktu šo darbu līdz galam. Ar mūsu Eiropas investīciju stratēģijas <i>Global Gateway</i> atbalstu mēs ieguldīsim 1 miljardu eiro spēcīgākās veselības aprūpes sistēmās visā pasaulē un vietējo vakcīnu un zāļu izstrādē, ražošanā un administrēšanā tur, kur tas ir nepieciešams visvairāk. Globālā sadarbība ir palīdzējusi mums izbeigt Covid-19 pandēmiju. Tagad tā palīdzēs mums uz visiem laikiem tikt galā ar poliomielītu.

Ursula von der Leyen, President of the European Commission - 11/10/2023

 

Šodien mēs esam apvienojušies, lai uzrakstītu pēdējo lappusi poliomielīta vēsturē. Eiropas Investīciju banka piedalās unikālā partnerībā ar filantropijas un veselības jomas partneriem, piešķirot 500 miljonus eiro investīcijām Globālās poliomielīta izskaušanas programmas atbalstam. Šī iniciatīva būs pagrieziena punkts imunizācijas izvēršanā un veselības aprūpes stiprināšanā, nodrošinot, ka ikviens bērns neatkarīgi no apstākļiem ir pasargāts no poliomielīta.

Eiropas Investīciju bankas priekšsēdētājs Verners Hoijers - 11/10/2023

 

Pateicoties inovācijām medicīnā, pasaule izskauda vienu cilvēka slimību — bakas. Šodien mēs esam pietuvojušies tam, lai iznīcinātu vēl vienu — savvaļas poliomielīta vīrusu. Esmu apņēmies panākt, ka neviens bērns nekur pasaulē nesaslimst ar šo briesmīgo slimību. Es arī ticu, ka mēs reizi par visām reizēm izskaudīsim poliomielītu un padarīsim inovācijas veselības jomā pieejamākas ikvienam, sevišķi cilvēkiem nabadzīgākajās valstīs.

Bill Gates, co-chair of the Bill & Melinda Gates Foundation - 11/10/2023

 

Pateicoties Eiropas Komisijas un Eiropas Investīciju bankas līderībai un partnerībai, vakcīnām, zālēm un citām dzīvību glābjošām inovācijām vajadzētu sasniegt cilvēkus, kuriem tās visvairāk vajadzīgas, padarot kopienas visā pasaulē veselīgākas. Mēs zinām – ja kopiena ir veselīga, ekonomika aug.

Melinda French Gates, co-chair of the Bill & Melinda Gates Foundation - 11/10/2023

 

Lai pabeigtu poliomielīta izskaušanas darbu, ir ļoti svarīgi sasniegt nevakcinētus vai nepietiekami vakcinētus bērnus visattālākajos un grūtāk sasniedzamajos apgabalos. Šie jaunie līdzekļi ne tikai palīdzēs mums sasniegt pasauli bez poliomielīta, bet arī palīdzēs veidot ilgtspējīgākas un noturīgākas veselības sistēmas, lai aizsargātu tos pašus bērnus un kopienas, kuriem draud poliomielīts, pret daudziem citiem veselības apdraudējumiem.

Dr Tedros Adhanom Ghebreyesus, WHO Director-General - 11/10/2023

 

Poliomielīta izskaušanu var sasniegt, taču tas nenākas viegli, un mums arī turpmāk ir pilnībā jākoncentrējas uz izvēlēto mērķi. Šis jaunais finansējums palīdzēs nodrošināt, ka visi bērni tiek vakcinēti, lai izskaustu poliomielītu, vienlaikus stiprinot kopienā balstītas veselības aprūpes sistēmas. Neviens bērns nedrīkst ciest no viegli novēršamas slimības.

Catherine Russel, UNICEF Executive Director - 11/10/2023

Avots: Eiropas Komisijas Pārstāvniecība Latvijā