Izmanto iespēju, iepazīsti komiksus!

Ziņa publicēta 23.03.2017
Komikss (angļu: comics, no comic strips — 'komiskās sloksnes') jeb attēlstāsts ir vairāku secīgu, viens aiz otra izvietotu zīmējumu kopums, kurā attēlots kāds bieži vien komisks sižets. Zīmējumos varoņu teiktais ir ierakstīts vārdu balonos, bet paskaidrojošais teksts — atsevišķā rāmītī zīmējuma stūrī. Komikss var būt gan atsevišķs izdevums, piemēram, komiksu žurnāls, vai arī kā sleja kāda laikrakstā. Japāņu komiksi tiek saukti par mangu.

  “Tempora mutantur” ir somu mākslinieku apvienības “Kutikuti” desmitgadei veltīta izstāde, kurā iekļauti pašreizējo apvienības mākslinieku veidoti komiksi. Visi darbi ir radīti 2015.gadā īpaši izstādei un veidoti kā lielformāta plakāti sietspiedes tehnikā, atklājot somu laikmetīgā komiksa stilu un stāstīšanas paņēmienu dažādību.

 Izstādē piedalās 38 mākslinieki: Sami Aho, Mari Ahokoivu, Benjamin Bergman, Heta Bilaletdin, Terhi Ekebom, Roope Eronen, Matti Hagelberg, Jyrki Heikkinen, Mikko Huusko, Ville Kallio, Jan Konsin, Leo Kuikka, Reijo Kärkkäinen, Jarno Latva-Nikkola, Tiina Lehikoinen, Mikko Luostarinen, Hanneriina Moisseinen, Eeva Meltio, Tommi Musturi, Lauri Mäkimurto, Pauliina Mäkelä, Reetta Niemensivu, Jyrki Nissinen, Aapo Rapi, Kati Rapia, Hannele Richert, Heikki Rönkkö, Anna Sailamaa, Kari Sihvonen, Katri Sipiläinen, Petteri Tikkanen, Tuomas Tiainen, Katja Tukiainen, Riitta Uusitalo, Jari Vaara, Emmi Valve, Amanda Vähämäki un Mikko Väyrynen.

“Kutikuti” tika nodibināts 2005.gadā Helsinkos un ir viens no pasaulē pazīstamākajiem Somijas komiksu fenomena stūrakmeņiem, kas desmit gadu laikā no dažu mākslinieku apvienības ir izaugusi par mākslinieku kopienu un organizāciju, kas attīsta drosmīgu un kvalitatīvu somu autoru laikmetīgo komiksu mākslu gan Somijā, gan starptautiski.  “Kutikuti” strādā kā komiksu grāmatu izdevniecība un četras reizes gadā izdod komiksu avīzi “Kuti”, kā arī veido izstādes, piedalās starptautiskos komiksu festivālos un citos pasākumos. “Kutikuti” mākslinieki strādā kopīgā studijā un sietspiedes darbnīcā Helsinkos, šobrīd “Kutikuti” apvieno 39 komiksu māksliniekus.

Izstādi  organizē kuš! Komiksi,  Ziemeļu Ministru padomes birojs Latvijā un  Somijas vēstniecība Rīgā un  tā  atzīmē  Ziemeļu Ministru padomes  biroja 25. jubileju Latvijā un Somijas prezidentūru  Ziemeļu Ministru padomē 2016. gadā.

Izstādes atklāšana ar mākslinieces Ingrīdas Pičukānes piedalīšanos, 30. martā plkst. 12:00 Madonas novada bibliotēkas konferenču zālē. To varēs apskatīt līdz 29.04.2017.g.

Ja vēlaties uzzināt vairāk- zvaniet 64821926.

 Informāciju sagatavoja Līga Fiļipova, MNB BLN vadītāja