Jūlijs Dievkociņš

Vārds:Jūlijs
Uzvārds:Dievkociņš
Dzimšanas datums:12.08.1879
Citi dzimš. dati:Lautere, vēlākā Viesienas pagasta "Kalna Dzīšļos" (tagad Aronas pagasts)
Miršanas datums:03.02.1906
Apglabāts:Zalves pagasta Zalves kapi (Neretas novads)
Nodarbošanās:Rakstnieks, dzejnieks
Reģions:Aronas pagasts
Saistība ar Madonu:
Saites:Elektroniskais kopkatalogs
Novadpētniecības datubāze


Rakstnieks, dzejnieks, tulkotājs, bērnu literatūras rakstnieks, skolotājs un revolucionārs.  Viens no pirmajiem latviešu rakstniekiem, kas pievērsās tieši bērnu un jaunatnes literatūrai, būdams pārliecināts, ka lasīšanā un zinātnē ļoti svarīgi ieinteresēt jau bērnībā.
Dzimis Lauteres, vēlākā Viesienas pagasta "Kalna Dzīšļos" (tagad Aronas pagasts) kalpa ģimenē. Mācījies Lauteres pagastskolā, Vestienas un Bērzaunes draudzes skolā, pēc tam Valkas skolotāju seminārā. kas tolaik atradās Rīgā (1895-1899).
Rakstījis publicistikas darbus un īsprozu, galvenokārt – stāstus bērniem. Dzejoļi, sākot ar 1898. gadu iespiesti laikrakstos "Dienas Lapa", "Baltijas Vēstnesis" u.c. izdevumos. Sakopojis darbus bērniem krājumos "Mazi stāstiņi maniem mazajiem draugiem" (1899-1901), "Bērnu pasaule" (1902), "Rīta miglas tēli" (1903) u.c. Vienīgais dzejoļu krājums "Ugunsziedi" (1907) iznācis pēc autora nāves.
 Piedalījies 1905. gada revolūcijā, bijis rīcības komitejas loceklis. 1906. gadā apcietināts, nošauts pie Biržu pagasta mežsarga mājām.