Novembra seminārs

Ziņa publicēta 15.11.2013
13.novembrī Madonas novada bibliotēkā notika seminārs Madonas, Cesvaines, Ērgļu, Lubānas un Varakļānu novadu bibliotēku darbiniekiem, kā arī reģiona iedzīvotājiem.

Semināru atklāja Sarmīte Radiņa ar Ziemeļvalstu bibliotēku nedēļas lasījumu par tēmu ,,Ziema Ziemeļos” , kas dažādu valstu bibliotēkās notika laika periodā no 11. līdz 17.novembrim. Šogad tika lasīts Tarjei Vēsosa (1897.- 1970.) romāna „Ledus pils” fragments. Par šo romānu viņš 1963.gadā saņēmis Ziemeļu padomes literatūras balvu. T.Vēsoss ir viens no redzamākajiem 20.gadsimta literātiem, par veikumu literatūrā trīs reizes ir ticis izvirzīts Nobela prēmijai.

Madonas novada pašvaldības Uzņēmējdarbības atbalsta un attīstības nodaļas vadītājs Romāns Hačatrjans klātesošos informēja par struktūrvienības darbu – par to, kas Madonas novadā jau paveikts uzņēmējdarbības veicināšanā un par to, kas plānots. Šobrīd aktuālākais projekti ir „Madona var vēl labāk!” . Taču tiek strādāts pie investīciju piesaistes, jauniešu nodarbinātības veicināšanas, uzņēmumu datu bāzes papildināšanas, ar uzņēmējdarbības uzsākšanu saistītās birokrātijas mazināšanas, sadarbības ar skolām, lai jau sākot no skolas vecuma sāktu sagatavot veiksmīgus un spējīgus uzņēmējus. Tāpat tika demonstrēts arī video materiāls par Uzņēmējdarbību Madonas novadā.

LU Latvijas Vēstures institūta Etnoloģijas  pētniece Dr.hist. Anete Karlsone uzstājās ar lekciju „Ieskats Latvijas kultūrvēsturē: nacionālo simbolu izveide”. A.Karlsone ir grāmatas „Dziesmu svētki un tautiskā tērpa attīstība Latvijā 19.gs. beigās un 20.gadsimtā” autore, pievēršoties tautas tērpa izgatavošanas un valkāšanas tradīcijām ne vien Latvijā, bet arī citās Eiropas Savienības dalībvalstīs – Lietuvā, Vācijā, Somijā, Īrijā u.c. Šī izglītojošā lekcija tapusi „Europe Direct” projekta ietvaros.

Vēlāk notika Anitas Skrjabes jaunā dzejas krājuma „akmensrite” prezentācija, piedaloties Barkavas kultūras nama jaunrades studijas „Pirmatne” pārstāvji em - Ilzei Zepai, Kristapam Vēverim un Zeltītei Dūrītei. Dzeja tika ne vien lasīta, bet arī izdziedāta – Anitas Skrjabes dzeju mūzikas ritmos ietērpis Kristaps Vēvers.

Neiztrūkstoši tika runāts arī par aktuālākajiem jautājumiem bibliotēku darbā, vēršot uzmanību arī uz dažādām iespējām, ko izmantot bibliotēku krājumu pilnveidošanai.

Tiekoties ar bērnu grāmatu autori un izdevēju Inesi Zanderi , ikviens tika rosināts domāt radoši – bērnu izdomas pasaulē iespējams iedzīvināt jebkuru sadzīves priekšmetu, vienīgais, kas nepieciešams – īpašs stāsts un aktīva rīcība.

Tāpat autore stāstīja par jaunumiem bērnu grāmatu jomā, aicināja ielūkoties interneta žurnālā „Satori”, kur sadaļā „ Ar bērniem” vecāki var atrast domubiedru pieredzi lasītprasmes attīstīšanā, recenzijas par izlasītajām grāmatām, kā arī citu noderīgu informāciju. Kā veiksmes stāsts tika atzīts žurnāla „Latvju Teksti” bērnu literatūras pielikums.

Vēlāk visi semināra dalībnieki tika rosināti doties uz rakstnieces Ilzes Indrānes romāna „Lazdu laipa” simbola – vides objekta Lazdu laipa atklāšanu Mīlestības graviņā Madonas upītes krastos starp Valdemāra bulvāri un Madonas pilsētas 2.vidusskolu.


Daiga Lapiņa,
ES informācijas un uzziņu lasītavas vadītāja

Array
Array
Array
Array