Aizpildot ķēdes posmiņu

Ziņa publicēta 22.01.2014
18.janvārī Madonas reģiona pašvaldību publisko bibliotēku darbinieki devās uz Rīgu, lai aktīvi iesaistītos Rīgas kā Eiropas kultūras galvaspilsētas 2014 atklāšanas pasākumos.

Kā visspilgtākais un sabiedrību saliedējošākais notikums noteikti jāmin akcija „Gaismas ceļš” - Grāmatu draugu ķēde, kurā varēja iesaistīties ikviens interesents. Akcijas mērķis bija izveidot 2014 metrus garu cilvēku ķēdi no Latvijas Nacionālās bibliotēkas vecās ēkas līdz jaunajai Gaismas pilij, lai no rokas rokā nodotu grāmatas, ko ievietot Tautas grāmatu plauktā.

„Tas ir līdz šim nebijis, unikāls pasākums, izgodājot gaismas ceļu, grāmatu. Tas ir bibliotēku nozares vienotības apliecinājums,” savas emocijas pēc dalības Grāmatu draugu ķēdē pauda Madonas novada bibliotēkas direktore Imelda Saulīte.

„Emocionāls, garīgs notikums, kas vēlreiz apstiprina, ka maza tauta spēj īstenot tik grandiozu, tai pašā laikā vienkāršu pasākumu. To salīdzinu ar Baltijas ceļu,” savās pārdomās dalījās Madonas novada bibliotēkas Abonementa vadītāja Rasma Krievāne.

„Lieliska iespēja iesaistīties – būt gaismas puteklītim Gaismas ceļā! Īpaša sajūta Grāmatu ķēdē padodot mūsu novadnieku grāmatas! Ļoti patīkami, ka šajā dienā bijām viss kolektīvs kopā  no desmitiem rītā līdz trijiem naktī!” savus 18.janvāra iespaidus pauda galvenā bibliotekāre Sarmīte Radiņa.

"Tā mēs veidojam vēsturi... Paldies, ka arī man bija iespēja tajā piedalīties klātienē un tik jaukā kolektīvā!" pateicības vārdus pēc iesaistes Eiropas kultūras galvaspilsētas atklāšanas pasākumos teica Murmastienes kultūras centra vadītāja Rita Ivenkova.

Rīga 2014atklāšanas koncertāRīga dimd!, kas notika Arēnā Rīga pulcējās tūkstošiem kultūras baudītāju, tajā skaitā, arī bibliotēku darbinieki,  kuriem šis koncerts bija kā balva, kā novērtējums par dalību Grāmatu draugu ķēdē.

Koncerta atklāšanā uzrunu teica Eiropas komisāre izglītības, kultūras, daudzvalodības un jaunatnes lietās Andrula Vasilu: „Šī ir liela diena gan Rīgai, gan Latvijai. Šodien mēs atzīmējam vēl vienu vēsturisku brīdi, kas dziļi iespiedīsies mūsu atmiņā. Pirmo reizi Latvijas vēsturē tās galvaspilsēta ir ieguvusi Eiropas kultūras galvaspilsētas godu. Taču tas nav vienīgais panākums, ar ko Latvija šogad var lepoties. Ir vēl divi svarīgi notikumi, kurus nevar neuzsvērt: desmitā gadadiena kopš Latvijas pievienošanās Eiropas Savienībai un protams pievienošanās eirozonai, kas noslēdzās burtiski pirms pāris dienām.

Tādēļ, pēc manām domām, Rīgu un Latviju sagaida neaizmirstams gads, jo šo trīs pieminēto iemeslu dēļ 2014.gadā Rīga būs visas Eiropas uzmanības centrā”.

Koncerta vēstījums bija kā apliecinājums Rīgas vēsturiskajam un laikmetīgajam skaistumam un daudzveidībai. Rīgas vizuālajiem simboliem un zīmēm, kas spilgti stāsta par pilsētu mums pašiem un mūsu viesiem. Vietas, sajūtas un ļaudis, ar kuriem lepojamies. Rīga, kas apdziedāta un mīlēta tautas dziesmās un mūslaiku dzejā. Ar Riharda Vāgnera, Pētera Čaikovska, Emīla Dārziņa, Marģera Zariņa, Imanta Kalniņa, Raimonda Paula, Artūra Maskata, Ērika Ešenvalda, Jāņa Lūsēna neaizmirstamām mūzikas kompozīcijām Rīga šajā koncertā klausītājus uzrunāja kā laikmetīga kultūras un mākslas pilsēta. Koncertā piedalījās Latvija izcilākie akadēmiskās, etno un popmūzikas mākslinieki, kori un orķestri.

Plašāka informācija par Rīgu kā Eiropas kultūras galvaspilsētu 2014 un šī gada notikumu kalendārs pieejams: http://riga2014.org/ .


Informāciju apkopoja:
Daiga Lapiņa,
ES informācijas un uzziņu lasītavas vadītāja

Sarmītes Radiņas un Ritas Ivenkovas fotogrāfijas

Array
Array
Array
Array
Array
Array
Array
Array
Array
Array
Array
Array
Array
Array
Array
Array