Bioloģiskajai daudzveidībai veltīta ceļojošā izstāde

Ziņa publicēta 25.01.2011
Šodien, 25.janvārī Madonas novada bibliotēkas Konferenču zālē tiks atklāta UNESCO ceļojošā izstāde „Bioloģiskā daudzveidība, tā ir dzīve – Bioloģiskā daudzveidība, tā ir mūsu dzīve”.

Izstādē apkopoti 19 krāšņi, izglītojoši un informatīvi plakāti angļu un franču valodā ar informāciju par bioloģisko daudzveidību, ar tās saglabāšanu saistītām problēmām, panākumiem un attīstību. Izstāde radīta UNESCO un tās partnerorganizāciju sadarbības rezultātā, un tiek eksponēta visā pasaulē. Izstāde ir guvusi plašu atzinību daudzviet pasaulē, un līdz šim 173 izstādēs ikvienam interesentam to izrādījušas jau 92 valstis. Latvijā tā pieejama, pateicoties UNESCO Latvijas Nacionālās komisijas (LNK) un Francijas kultūras centra atbalstam, ir bijusi un būs skatāma 23 skolās, bibliotēkās un interešu centros visos novados.

2010. gads pēc UNESCO iniciatīvas bija pasludināts par Starptautisko bioloģiskās daudzveidības gadu. Bioloģiskās daudzveidības jautājumiem tas veltīts, vēršot papildus sabiedrības uzmanību Tūkstošgades mērķiem vides ilgtspējības nodrošināšanā un bioloģiskās daudzveidības saglabāšanā, kā arī atgādinot par 1992. gada Konvencijā „Par bioloģisko daudzveidību” uzņemtajām saistībām apturēt bioloģiskās daudzveidības mazināšanos pasaulē. Konvenciju „Par bioloģisko daudzveidību” pieņēma Riodežaneiro 1992. gadā, to parakstīja 192 UNESCO dalībvalstis, un tās mērķis ir aizsargāt un saglabāt bioloģisko daudzveidību pasaulē. Latvija Konvenciju ratificēja 1995. gadā, tāpat kā citas dalībvalstis – apņemoties veidot gan nacionāla, gan starptautiska mēroga sadarbības sistēmu informācijas par bioloģisko daudzveidību apmaiņai.

Bioloģiskā daudzveidība ir visu dzīvības formu – augu, dzīvnieku, sēņu, mikroorganismu un to gēnu daudzveidība uz Zemes. To veido arī šo dzīvības formu sabiedrības un biotopi, kur tie dzīvo, kā arī ekosistēmu daudzveidība, kuras šīs dažādās dzīvības formas veido.



 

Informāciju sagatavoja:
Liene Krīvena
UNESCO LNK konsultante

Array
Array
Array