Izstāde “Latviešu Dziesmu svētki ārpus Latvijas”

Ziņa publicēta 10.06.2019
Madonas novada bibliotēkas telpās no 10. līdz 29. jūnijam būs apskatāma izstāde “Latviešu Dziesmu svētki ārpus Latvijas”, ko ir veidojis muzejs un pētniecības centrs “Latvieši pasaulē”.

Izstāde ir veltīta Dziesmu svētku tradīcijām ārzemēs no 1946. gada līdz mūsdienām, to papildina fotogrāfijas no privātiem un Latvijas muzeju arhīviem un Svētku dalībnieku citāti. Izstāde aplūko ar Dziesmu svētkiem saistītas tēmas, kas atspoguļo dažādos trimdas Dziesmu svētku aspektus Ziemeļamerikā, Austrālijā un Eiropā, tajā skaitā Dziesmu svētku tradīciju uzturēšana, jaunrades attīstība, saviesīgā dzīve u.c.

Izstāde pirmo reizi tika izstādīta 2018. gada jūlijā, “Pasaules latviešu dienā” XXVI Vispārējo latviešu Dziesmu un XVI Deju svētku programmā, un šogad tiks izstādīta vairākās novadu bibliotēkās Latvijā.

Latviešu dziesmu svētku tradīcija ir pastāvējusi vairāk nekā septiņdesmit gadus ārpus Latvijas. Citur pasaulē rīkotie dziesmu svētki saukti arī par Dziesmu dienām, Kultūras dienām.  

Ārzemēs rīkotie dziesmu svētki bija un joprojām ir nozīmīgs pasākumu kopums latviešu kultūras un identitātes uzturēšanai un saglabāšanai ārpus Latvijas.

Jau pirmajos pēckara gados latvieši bēgļu nometnēs Vācijā centās atjaunot kultūras dzīvi, lai dotu latviešu bēgļiem iespēju uzturēt savu latviešu kultūru un identitāti svešajā zemē un ar tautas dejām un dziedāšanu latviešu kultūrai ciešāk piesaistītu bērnus un jauniešus, kā arī dotu iespēju mūziķiem un māksliniekiem uzturēt savu profesionālo līmeni. Arī pēc izceļošanas uz jaunajām mītņu zemēm Eiropā, Ziemeļamerikā, Austrālijā u.c., kur nostiprinājās aktīvas latviešu kopienas, vērojams īsts dziesmu svētku tradīcijas uzplaukums. Gandrīz katrs latvietis ārpus Latvijas ir pieredzējis kādus dziesmu svētkus vai nu kā dalībnieks vai kā skatītājs, vai arī organizators. 

Dziesmu svētki ārzemēs atšķiras no Latvijā svinētajiem - tiem ir cits norises grafiks un formāts, dalībnieku un repertuāra atlase.

Izstādē muzejs un pētniecības centrs “Latvieši pasaulē” piedāvā ieskatu svētku norisēs, ar dalībnieku atmiņām un vēsturiskiem attēliem atklājot latviešu dziesmu svētku tradīcijas un to dzīvotspēju dažādos laikos un vietās visā pasaulē ārpus Latvijas.


Informāciju sagatavoja:

Marianna Auliciema
Latvieši pasaulē – muzejs un pētniecības centrs biroja vadītāja
Tālr. 29175510
Epasts. auliciema@gmail.com

www.lapamuzejs.lv