POEM°N

Ziņa publicēta 07.11.2019
No 13. novembra līdz 13. decembrim Madonas novada bibliotēkas Konferenču zālē būs apskatāma latviešu mākslinieces Heles fotogrāfiju izstāde "POEM°N". 13.novembrī aicinām uz tikšanos ar mākslinieci, ieklausoties Heles stāstījumos par Ziemeļvalstīs gūto pieredzi un iespaidiem.

Ziemeļi ir mājas, kuras jāmīl un jāsaglabā.

Izstādei atlasītie fotodarbi ir poētisks vēstījums par Ziemeļiem šajā dabas procesu un vērtību mainīguma gadsimtā, kad cilvēki bieži vairs nepievērš uzmanību ne apkārt notiekošajam, ne apkārtnes skaistumam. Tās ir pārdomas par šo plašo un tik ļoti skaisto vietu, kas atrodas nezināma sliekšņa priekšā, mums apkārt esošo ekoloģisko problēmu rezultātā.

Ideja par izstādi izveidojās, māksliniecei Helei lasot Ziemeļvalstu poētu darbus un sajūtot sinerģijas veidošanos ar dzejniekiem, kuri saviem darbiem iedvesmu smēlušies ziemeļu dabā un sajūtās, ko sniedz ziemeļu burvība. Šie autori jau savā laikā ir pauduši vēlmi un nepieciešamību to aizsargāt. Izstādē darbi ir pakārtoti un atlasīti četru dzejnieku dzejas darbiem - islandieša Sigmundura Gundmundsona darbam “Mountain 13”, divu norvēģu klasiķu darbiem - Olava H. Hauges darbam “It Is That Dream”, Rolfa Jakobsena “A Second Sun”, kā arī, latviešu klasiķa Friča Bārdas darbam “Ievainotais gulbis”.

Izstādītie darbi ir tapuši, mirkli apstājoties, iepazīstot un esot divatā ar to, ko mums sniedz apkārtējā vide dažādos Ziemeļu puses ģeogrāfiskajos punktos. Tie ir kā atspoguļojums tām sajūtām, ko devis dabas skaistuma un pasakainās noslēpumainības vērojums, vienlaikus saskatot klimata pārmaiņu problēmas. Tas ir kultūras, cilvēka ikdienas un citu procesu atspulgs, kas liek aizdomāties par visa mums apkārt un mūsos esošā nedalāmo saistību. Tās ir pārdomas par cilvēces ceļu, vietu un lomu uz Zemes.

Hele ir dzimusi Rīgā. 2017. gadā absolvējusi Latvijas Mākslas akadēmiju. 2016. gadā studējusi vizuālo mākslu Barselonā, Escola Massana Centre d'Art i Disseny augstskolā. Piedalījusies izstādēs Latvijā, Austrijā, Spānijā, ASV un Norvēģijā.

Savos darbos viņa runā par trauslām, ēteriskām lietām. Arī dabas zinātnes ir ļoti liela iedvesma viņas darbiem. Hele izmanto dažādas tehnikas, kā analogo fotogrāfiju, grafikas iespiedtehnikas, video, skaņu, instalācijas, utt., parasti izvēloties tehniku atkarībā no sajūtas, ko sniedz mirkļamoments un ideja, atrodot veidu, lai to pēc iespējas skaidrāk atklātu savos darbos.

Pēdējo gadu laikā, liekot lielu uzsvaru tieši uz Ziemeļu tēmu un tur atrodamajām sajūtām, iepazīstot tos no visdažādākajiem aspektiem.