Dzejas dienu pasākums "Sirds uz perona"

Ziņa publicēta 05.09.2022
Aicinām tikties Dzejas dienu pasākumā “Sirds uz perona” 9.septembrī no 19:00 līdz 20:00 Madonā uz vides objekta NLO perona pie Madonas novada bibliotēkas.

Šogad esam iesaistījušies tukumnieku veidotajā aktivitātē Sirds uz perona, kas ir visdemokrātiskākais Dzejas dienu pasākums. Tas aizsākās 2011. gadā dzelzceļa stacijā Tukums I. Te nav uzaicinātu dzejnieku, ir brīvais mikrofons, kur nevienam nekas netiek uzspiests, atmosfēru rada paši „dzejas pasažieri” – lasa dzejoļus pēc paša izvēles, kas pašiem tuvs, spēlē ģitāru un dzied, jo arī dziesma ir dzeja. Par dzejas lasītājiem un klausītājiem kļūst arī nejauši garāmgājēji.

Šogad gada tēma– miers pasaulē, sevī. Miers var nozīmēt mieru starp tautām, mieru starp draugiem un ģimeni vai katram savu - iekšējo - mieru. Neatkarīgi no tā, kādu mieru tu meklē, dzejnieki to jau ir aprakstījuši vārdos, dziesminieki izdziedājuši, mākslinieki - attēlojuši.

Šogad kopā varam aust dzejas vārdu viju, kas sargā, savieno, spēcina gan visus kopā, gan katru no mums. Kā tautas dziesmā:

Vij, Dieviņi, zelta viju

Visgarām manu sētu,

Lai nenāca sveša salna

Manā sētā ziedu raut!

Pasākuma norises nosacījums ir, ka tam jānotiek – dzelzceļa stacijā, autoostā vai busa pieturā, kuģīša piestātnē, lidostā. Mūsu ideja ir apdzīvot vides objektu NLO pie bibliotēkas, jo, varbūt, arī tā ir stacija vārdiem, pietura ceļā uz nezināmo, sākums izziņai, ceļam uz fantastisko grāmatu pasauli, vārdu, noskaņu, sajūtu pasauli.

Šobrīd zināms, ka 9. septembrī 19.00 Sirds uz perona pasākumi notiks visdažādākajās vietās Latvijā vienlaicīgi:  Liepājas stacijā, Tīreļos - Kalnciema tilts, Rūjienā - vecajā stacijā, dzelzceļa stacijā "Spāre" Talsu novadā, Jēkabpils autoostā, Ventspils ostā, stacijā "Slampe", Jaunpilī - gala pieturā, Engures ostā, stacijā "Tukums 1", stacijā "Kandava", Irlavas pagastā pie "Tilts uz nekurieni", Rīgā, stacijā "Bolderāja", Madonā - NLO, pieturā “Māteri” — Vērgales pag uz bijušā Liepāja - Ventspils dzelzceļa, stacijā Pļaviņas, Bauskas autoostā, Ogrē - bibliobusa pieturā, Dundagā - pie bijušā mazbānīša stacijas ēkas, Valgundes pieturā, Lielajā pieturā - Grobiņā, Daugavpils stacijā, Vaiņodes bijušajā dzelzceļa stacijā, kultūrvietā "Airītes stacija", Grobiņas pagasta Dubeņu pieturā.

Vai Tu jau zini, kuru dzejoli 9. septembra vakarā lasīsi uz NLO perona pie Madonas novada bibliotēkas?

Laipni aicinām!


Informāciju sagatavoja:
Sarmīte Radiņa,
Madonas novada bibliotēkas
Galvenā bibliotekāre