Pastaiga digitālajos džungļos noslēgusies

Ziņa publicēta 16.03.2012
Nav nozīmes, vai tev ir 5,15, 40 vai 70 gadi, vai tu izmanto internetu reizi mēnesī vai vairākas reizes dienā, mums katram ir kaut kas, ar ko dalīties, palīdzot veidot mūsu pieredzi un  sapratni par tiešsaistes vidi un drošību. Mēs katrs varam sniegt savu ieguldījumu, lai padarītu internetu par bērniem drošāku vidi.

Reālā un digitālā vide mūsdienās ir cieši saistītas – mēs sazināmies ar saviem radiem, draugiem un paziņām, kas dzīvo ārzemēs, mēs iegūstam visdažādāko informāciju, kas noder gan mācībām, gan izklaidei. Internetu izmanto bērni, vecāki un vecvecāki, kas padara to par vidi, kurā mēs varam mācīties viens no otra – atklājot digitālo pasauli kopā un droši!
Trešo gadu Madonas novada bibliotēkas bērnu literatūras nodaļa piedalās Net-Safe Latvia projektā „Drošs internets”. Šogad organizējām pasākumu ciklu "Digitālie džungļi-: bīstami? Interesanti?".
Mūsdienu bērni ir izauguši ar mobilo telefonu, no agras bērnības iepazinuši datortehniku. Lai atgādinātu tā ne tik seno pagātni, aicinājām ikvienu bibliotēkas apmeklētāju piedalīties izstādes „Agrāk un tagad” veidošanā, atnesot savu veco mobilo tālruni. Vislielāko interesi izraisīja eksponāts no bibliotēkas krājumiem- sen nelietota rakstāmmašīna. Kaut ko tādu bērnu literatūras apmeklētāji nebija redzējuši! Vecā rakstāmmašīna ne tikai izkonkurēja datorspēles, bet veselu mēnesi piesaistīja pusaudžu uzmanību., jo piedāvājām iespēju uz tās rakstīt .

 

Droša interneta dienā, ikvienam bija iespēja piedalīties ekspreskonkursā , atbildēt uz jautājumiem par digitālo vidi un par pareizu atbildi saņemt saldu balvu.
9. februārī ar 5.-7. klašu skolēniem diskutējām par moderno tehnoloģiju lomu kultūrā, mākslā un sportā. Kopīgi aplūkojām Latvijas Nacionālā teātra lielo skatītāju zāli. Pusaudži ir ļoti zinoši dažādās spēlēs, sociālajos tīklos, bet gandrīz nemaz neizmanto iespēju iepazīt Latvijas muzejus, izstāžu zāles un citus ievērojamus objektus Diskusijas dalībnieki atzina, ka nav bijis ne intereses, ne īpašas vajadzības iepazīt pasaules kultūras mantojumu, apceļot pasauli virtuāli. Diskusijā piedalījās 22 skolēni.
Nav noslēpums, ka jaunieši mūsdienās lasa krietni mazāk nekā viņu vienaudži dažus desmitus gadus atpakaļ.  Lai noskaidrotu, cik zinoši viņi ir par iespējām lasīt e-vidē, 16.februārī. Madonas novada bibliotēkas bērnu literatūras nodaļa aicināja piedalīties diskusijā „Mūsdienu jaunietis- e- lasītājs?” Diskusiju iesākām ar nelielu konkursu, lai noskaidrotu, cik informēti ir pusaudži par iespējām lasīt mācībām nepieciešamās literatūru e-vidē. Klātesošie tika iepazīstināti ar iespējām izmantot e-bibliotēkas ne tikai Latvijā, bet arī pasaulē ,vēlreiz atgādinājām, ka bibliotēka piedāvāta iespēju lasīt periodiku datorā un izmantot dažādas datu bāzes bez maksas. Diskusijas nobeigumā veiktā mutvārdu aptauja liecina,  ka tie jaunieši, kuri lasa daudz, tomēr labprātāk izvēlas tradicionālo grāmatas formātu, bet mācībām labprāt izmantotu arī citas iespējas. Savukārt, tie, kas nelasa, nesolījās arī to darīt. Pasākumā piedalījās 22 cilvēki.
Madonas novada bibliotēkai izveidojusies laba sadarbība ar Madonas pansionātu. Reizi mēnesī apmeklējam sirmgalvjus, lai iepazīstinātu ar jaunāko literatūru, vienkārši parunātos. 2011. gada vasarā Madonas novada bibliotēkas darbinieki pansionātā organizēja  datorapmācības senioriem. Var tikai apbrīnot viņu vēlmi mācīties, apgūt jaunas prasmes un iemaņas. Kādai kundzei tik ļoti iepatikās dators, ka „viņa varētu skatīties un rakstīt katru dienu, ja vien būtu tāda iespēja”.
16. martā devāmies pie saviem draugiem Madonas pansionātā, lai parunātos un uzklausītu sirmgalvju domas par valodu referendumu. Sarunu sākām ar aktuālu ( par valodu)  video klipu noskatīšanos internetā, kas tūlīt izraisīja diskusiju. Neviena fotogrāfija nevar notvert un atainot to emociju bagātību un atmosfēru, kas valdīja telpā, diskutējot par dzimto valodu. Sarunas par dzimtās valodas nozīmi , referendumu krietni pārsniedza plānoto laiku. Tas vēlreiz apliecina jau zināmo, ka arī cienījamos gados cilvēki grib sekot līdzi laikam un labprāt apgūst jaunas prasmes un ir ļoti pateicīgi bibliotēkai par piedāvātajām iespējām.

 
Droša interneta mēnesis noslēdzās ar sarunu par jauniešu aktivitātēm sociālajos tīklos. Nevar noliegt, ka jaunieši ir zinošāki un daudzas reizes aktīvāki nekā pieaugušie. Vairums jauniešu savu ikdienas dzīvi nevar iedomāties bez virtuālās saziņas, atzīstot, ka tā ir vieglāk komunicēt un sekot draugu aktivitātēm. „Tikai īpatņi netwittero” – doma, kas vairākkārt izskanēja. Kas gan tu esi, ja tavs video nav youtubā? Bet vai virtuālās attiecības var aizstāt īstu, reālu draugu? Vai digitālais burbulis nav  narkotikas jauniešiem, kas traucē izaugsmei?


Līga Fiļipova
Bērnu literatūras nodaļas vadītāja