Noslēdzies skatuves runas konkurss

Ziņa publicēta 27.04.2012
Madonas novada bibliotēka aicināja 10.-12. klašu skolēnus piedalīties skatuves runas konkursā,kas norit jau piekto gadu Latvijā un ir Māra Druvas projekta „Andreja Eglīša Dzejas svētki” sastāvdaļa. 

„Mēs viens otrā esam -
zieds, ezers, upe, akmens
un vējš, pārvērzdamies viens
otru nesam.
Mājās.”     /A. Eglītis/

Katru gadu viens no autoriem ir mūsu novadnieks A. Eglītis, otri izvēlētie autori mainās: I. Ziedonis, O. Vācietis, Ā. Elksne, A. Skujiņa. Šogad Andreja Eglīša dzejai blakus skanēja Jāņa Raiņa dzejas vārdi. Kā trešais dzejolis - pašu jauniešu, skolas biedru vai skolas absolventu sarakstīts dzejolis, jo projekts mudina jauniešus ne tikai runāt, bet arī pašiem rakstīt patriotisku dzeju. Projekta „Andreja Eglīša Dzejas svētki" Skatuves runas konkursa atlases kārtas notiek vairākās Latvijas pilsētās. Pagājušajā gadā konkursā piedalījās jaunieši no Talsu, Preiļu, Balvu, Bauskas, Līvānu un Daugavpils reģionu skolām.

  Šajā gadā atlases kārtas noritēja 14. aprīlī Bauskā, 20. aprīlī – Grāmatu svētku laikā – Madonā, 3. maijā  – Vaiņodē, rudenī notiks Rīgā.

  Vidusskolēnus skatuves runas konkursā Madonā vērtēja žūrija: Māris Druva – projekta „A. Eglīša dzejas svētki” idejas autors un īstenotājs, Antoņina Ņenaševa   TV konkursa „Es varu būt premjerministrs" fināliste,  Sabiedriski politiskās jaunatnes kustības „PatriotiLV” valdes priekšsēdētāja, Artūrs Reiniks – komponists, tekstu autors, aranžētājs, ansambļa „Tērvete" dalībnieks, Dace Reinika – (dz. Madonā)mūzikas skolotāja, diriģente, 10. Saeimas deputāte un Bērnu un jauniešu apakškomisijas vadītāja, kas nu jau vairākkārt piedalījusies projekta „Andreja Eglīša Dzejas svētki" atlases kārtu dalībnieku snieguma vērtēšanā Latvijas novados, Jānis Paukštello – Dailes teātra aktieris un Jānis Kļaviņš – Madonas novada pašvaldības Kultūras nodaļas vadītājs.

  Pasākuma ievadā varējām gūt ieskatu Bauskas atlases kārtas ieraksta fragmentos, tad izskanēja A. Reinika un A. Eglīša dziesma „Es gribu ziedēt”. Māris Druva ieskicēja projekta „Andreja Eglīša Dzejas svētki” norises. Madonas novada bibliotēkai viņš iedāvināja 4 stundu garu DVD ierakstu: „Vai Andrejs Eglītis?”(„Dievs, Tava zeme deg!’), kas izveidots Andreja Eglīša 100 jubileju sagaidot. Tajā apkopotas filmproves un intervijas ar A. Eglīti, atmiņas par dzejnieku, iepriekšējo gadu skatuves runas konkursu aktivitātes.  

  Skatuves runas konkursā Madonā piedalījās 7 jaunieši. Vislielākā pateicība viņu skatuves runas pedagogiem, kas palīdzēja gan dzejas izvēlē, gan priekšnesuma sagatavošanā. Kārtējo reizi pārliecinājāmies, ka jaunieši ir talantīgi, pašapzinīgi, prot gan veiksmīgi uzstāties, gan pārliecinoši atbildēt uz žūrijas uzdotajiem jautājumiem, būt sava novada, savas skolas patrioti. Vērtējums vienmēr savā ziņā ir subjektīvs, tādēļ Grāmatu svētku balvas – grāmatas bija kā veltes visiem konkursa dalībniekiem. Lielākais ieguvums gan pašiem, gan apmeklētājiem, manuprāt, bija tā noskaņa, kas uz savas zemes mīlestības nots izskanēja pasākuma laikā.  

  Pirmo vietu vienbalsīgi ieguva Matīss Budovskis (Madonas Valsts ģimnāzija - 10. kl.),skatuves runas konkursam sagatavoja Anita Kļaviņa. Viņa sniegums uzrunāja žūriju, priekšnesumu bagātināja muzikālais pavadījums, pārliecināja paša sacerētais dzejolis un pamatotās atbildes uz žūrijas jautājumiem. Matīss saņēma arī žūrijas dalībnieces Antoņinas Ņenaševas speciālbalvu no jaunatnes kustības „PatriotiLV”.

  Otro vietu ieguva Evija Tropiņa (Madonas Valsts ģimnāzija 11. b kl.),paldies jāteic Madonas pilsētas kultūras nama jauniešu dramatiskā kolektīva vadītājai Aijai Špurei par izstrādātajām smalkajām niansēm Evijas priekšnesumā.

 Trešā vieta - Henrijam Kārklānam (Madonas pilsētas 2. vsk. - 12. kl.), konkursam sagatavoja Anita Kļaviņa. Nosvērti un emocionāli izskanēja priekšnesums, jaunietis minēja, ka piedalīties konkursā palīdz arī pieredze, kas gūta Saikavas pašdarbības teātrī. Henrijs uzsvēra, ka cer palikt Madonā, ka varētu kļūt par vēstures skolotāju.

  Īpašu atzinību no žūrijas puses izpelnījās Kristīne Antonova (Balvu Valsts ģimnāzija – 11. kl.), viņu konkursam sagatavoja Iveta Supe - teātra studija „Kabitelis”. Kristīne piedalījās Madonā, jo Balvu pusē šogad konkursa atlases kārta nenotika. Paldies viņai par A. Eglīša dzejas sniegumu, paldies par pašas dzejoli un ģitāras spēli.    

  Otru īpašo atzinību izpelnījās Lita Retko (Madonas Valsts ģimnāzija - 12. kl.), skatuves runas pedagogs Nadja Niedrīte. Žūriju neatstāja vienaldzīgu degsme un mirdzums Litas acīs, kad viņa runāja dzeju, pati nemanot, nododama pozitīvismu arī klausītājiem.

  Atzinības par piedalīšanos skatuves runas konkursā saņēma arī Reinis Drava (Madonas Valsts ģimnāzija - 11. kl.), skatuves runas pedagogs Nadja Niedrīte un Raivis Kalniņš (Madonas pilsētas 2. vsk. 11. a kl.), skolotājaInāra Pāvulsone.Reinis uzsvēra, ka viņš lepojas ar savu un A. Eglīša Ļaudonu. Raivis pārstāvēja savu skolu un pamatoja to: „Kāpēc gan ne es? Vai tad es nevaru saņemties un runāt dzeju?” Tā ir uzdrīkstēšanās, sevis apliecināšana, paldies viņiem par to, varbūt vienīgi abiem puišiem mazliet bija pietrūcis laika, lai katrs dzejas vārds zinātu savu īsto vietu un iznestu tam uzticēto vērtību līdz klausītājiem.

  "Mēs visi saprotam, cik svarīga nozīme ir jauniešu patriotiskai audzināšanai. Andreja Eglīša dzīve ir bijusi kā veltījums Latvijas tautai, viņa dzeja veltīta tikai Tēvzemei. Dzejnieks savā dzīvē ir aicinājis veicināt Tēvzemes mīlestību, kā arī godā turēt savu valodu. Šāds pasākums, kur jaunieši var radoši sevi parādīt, lasot Eglīša dzeju, ir brīnišķīga patriotiska stunda visiem”, norādīja Dace Reinika.

  M. Druva atzinīgi vērtēja madoniešus, viņa aicinājums bija, lai jaunieši lasa A. Eglīša dzeju, lai neaizmirst, ka A. Eglītis šai pusei ir savējais, un, ja kaut viens jaunietis, pateicoties konkursam, sev pirmo reizi atklāj autoru un viņa Tēvzemes mīlestību, tad ir vērts degt par šo ideju.

  Madonas novada bibliotēkā 20. septembrī plānota novadpētniecības konference „Ir tikai viena Latvija un citas nav nekur. Tā nāk no senču zemes dzīlēm un debesīm, kas kopā tur” /A.Eglītis/ - veltīta autora literārā devuma apzināšanai un saglabāšanai. Latvijas skatuves runas konkursa atlases kārtu uzvarētāji tiks aicināti piedalīties un runāt dzeju Dzejas pieturās mūsu novadā. Tā būs jauniešu satikšanās, iespēja vairāk uzzināt par autoru, runāt viņa dzeju, paviesoties arī Ļaudonā, oktobrī – arī pasākumos Rīgā.

  Iepriecināja aktiera Jāņa Paukštello pozitīvais vērtējums Madonai, labiem, domājošiem jauniešiem, gaišumam, kas piemīt tieši mūsu pusei. Vairākkārt izskanēja paldies par skaistiem, patīkamiem brīžiem dvēselei, kas gūti Madonas novada bibliotēkā, tas ir vērtējums, kas tiek aizvests līdzi uz Rīgu, lai turpinātu īstenot A. Eglīša simtgades pasākumu idejas Dailes teātrī oktobrī.  

                          Madonas novada bibliotēkas vecākā bibliotekāre Sarmīte Radiņa