Bibliotēka Muzeju naktī

Ziņa publicēta 23.05.2012
Arī šogad Muzeju nakts pulcēja daudz interesentu. Bibliotēka savās viesmīlīgajās telpās uzņēma 494 apmeklētājus, kas ir uz pusi vairāk nekā pērn, ietverot visdažādākā vecuma pārstāvjus, kuri nebijās gan „pamakšķerēt”, gan pārbaudīt savu erudīciju citās aktivitātēs.

Viesi tika sagaidīti ar 100g ūdens, 100g kultūras, kas bija jāizdzer katram pieaugušo kārtas apmeklētājam. Tā bija kā ieejas biļete un nevienam problēmas nesagādāja, jo laika apstākļi mūs lutināja ne pa jokam, un malks ūdens bija īstajā vietā un laikā, savukārt bērniem bija jāpūš burbuļi, kas sagādāja neaprakstāmu prieku, jo daudzi šo izklaidi bija pavisam aizmirsuši. Katrs apciemotājs saņēma kartīti ar citātu par ūdens tēmu, kas funkcionēja arī kā apmeklētāju uzskaite.

Bibliotēkas pirmajā un trešajā stāvā varēja aplūkot grāmatu izstādes „Par un ap ūdeņiem”, kā arī paņemt šīs grāmatas nakts laikā uz mājām. Šī ideja – nakts abonements – attaisnojās, jo cilvēki gan skatījās izstādes, gan ņēma no tām grāmatas, gan šogad pirmo reizi atnākušie uz bibliotēku, pārreģistrējās, kā arī nodeva agrāk izņemtās grāmatas un paņēma jaunas to vietā.

Uzziņu lasītavā varēja tikt pie loma, cits - brangāka, cits - nedaudz pieticīgāka. Šī aktivitāte bija ļoti iecienīta un pulcēja negaidīti daudz apmeklētāju. Lasītavā varēja arī uzspēlēt kādu nopietnāku un sarežģītāku galda spēli, kā arī vērot video projekciju, kas attēloja, cik krāšņa un valdzinoša ir ūdens pasaule. To visu pavadīja viļņu šalkoņa, kaiju kliedzieni un vaļu dziesmas.

Otrajā stāvā, konferenču zālē bija un visu jūnija mēnesi vēl būs apskatāma Jāņa Seiksta izstāde „Vienas vasaras akvareļi”, kas bija ļoti pieprasīta apmeklētāju vidū. Viņa darbu cienītāji arī neskopojās atstāt kādu labu vārdu par redzēto atsauksmju burtnīcā.

Bērnu literatūras nodaļa saviem apmeklētājiem piedāvāja iespēju noskatīties animācijas filmas par zemūdens pasauli, izmantojot portālu www.pasakas.net. .Patīkami, ka bērnu literatūras nodaļu apmeklēja ģimenes, mājās neatstājot arī mazos draugus - suņukus. Visjaunākajam apmeklētājam bija tikai 3 mēneši.

Piedāvājām plašu grāmatu izstādi par jūras tēmu. Vislielāko interesi izraisīja bibliotēkas labvēļu Rozentālu ģimenes (Kanāda) sūtītās enciklopēdijas par kuģniecības attīstību, jūras iemītniekiem un slaveniem jūrasbraucējiem. Daudzi lasītāji izmantoja iespēju arī naktī paņemt grāmatas uz mājām. Par visgrūtāko, bet vienlaicīgi arī visinteresantāko tika atzīta „Squaring the cirkle” spēle. Bērni spēlējās ar lego, puzlēm, bet vecāki iepazinās ar bērnu literatūru. Laiks pagāja nemanot un tāpat kā pasakā par Pelnrušķīti pulkstenis sita 12… Bija jādodas mājās.

Noskaņu visam piešķīra īpaši pasākumam veidotas dekorācijas, kas mainīja apgaismojumu, tā, bibliotēkas pirmo stāvu padarot noslēpumaināku un ieintriģējošāku. Skaistu un sapņainu skatu radīja no trešā stāva lejup krītošie burbuļi, kas īpaši lielu prieku sagādāja bērniem, kuri ar nepacietību gaidīja, kad tie pietuvosies zemei, lai varētu tos beidzot satvert.

Par tukšiem vēderiem un karstuma novārdzinātajiem parūpējās bibliotēkas kafejnīca, kas bija atvērta līdz pat 24.00, piedāvājot gardus ēdienus un atspirdzinājumus. Līga Dunerāne, kafejnīcas saimniece, ļoti priecājas par tiem, kuri kafejnīcā iegriezušies pirmo reizi.

Kopumā Muzeju nakts aizvadīta ar labām sajūtām, gan par paveikto darbu, gan lielo apmeklētāju interesi un gribēšanu iesaistīties bibliotēkas piedāvātajās aktivitātēs.


Vita Grūbe
Latvijas Kultūras koledžas studente

Array
Array
Array
Array
Array
Array
Array
Array
Array
Array
Array
Array
Array
Array