Brīvdabas pasākums bērniem „ES - pasaulē” radošās darbnīcas

Ziņa publicēta 04.06.2012
1. jūnijā, pilsētas svētku ietvaros, pie bibliotēkas pulcējās kupls skaits mazu un lielu interesentu, lai kopīgi atklātu Madonas pilsētas 86 gadu jubilejas svinības. Laika apstākļi mūs īpaši nelutināja, taču bērnu un vecāku prieka pilnās sejas saulīti tomēr atvilināja un padarīja šo dienu patiešām skaistu un neaizmirstamu.

Es atveru acis un mostos, es – pasaulē.
Es atveru acis un mostas, mostas pasaule manī, mostas debesis, ūdeņi, ceļi,
Un tad –
Varu braukt, kur braukdams,
Ceļš paliek mājās.
Varu dzīvot, kur dzīvodams,
Ceļš dzīvo mājās...

Svētki tika atklāti ar bibliotēkas darbinieku sagatavotu priekšnesumu, kur katrs, dzejas pavadībā, devās uz bibliotēku – centrālo staciju ar savu braucamrīku un ceļa somām. Turpinājumā sekoja bibliotēkas direktores Imeldas Saulītes un Madonas novada domes priekšsēdētāja Andreja Ceļapītera svinīgās uzrunas. Daiga Lapiņa iepazīstināja visus ar svētku programmu, kā arī ciemos bija ieradušies Juši no Rīgas, kuri pastāstīja, kas viņi tādi ir un ar ko īsti nodarbojas. Par muzikālo sveicienu parūpējās Jāņa Norviļa Madonas mūzikas skolas kamerorķestris, spēlējot jautras un iekustinošas melodijas, lai sagatavotu visus piedzīvojumiem bagātai dienai.

Pēc iepazīstināšanas ar svētku programmu un radošo darbnīcu norises vietām visi tika aicināti reģistrēties, saņemt posmu kartes un iesaistīties visās radošajās darbnīcās, lai iegūtu nepieciešamos zīmogus un varētu piedalīties loterijā.

Darbnīcā „Asini prātu” bērni iepazinās ar pasaulē zināmākajiem un skaistākajiem objektiem, firmas zīmēm, tradicionālajiem ēdieniem, mēģināja atminēt, kur katrs no tiem atrodas un ar ko asociējas. Pavisam mazie apmeklētāji labprāt veidoja dažādu dzīvnieku zīmējumus, savelkot punktiņus, cipariņus, un pēc tam arī tos cītīgi izkrāsoja.

Darbnīcā „Maņas nepieviļ” vairākās kastēs tika ievietoti visdažādākie ar ceļošanu saistītie priekšmeti – zobu birstes, vates pikas, diegu spoles, utt., kuri, bērniem ar aizsietām acīm, bija jāatpazīst. Mazos trauciņos bija sabērtas visādas uzturā izmantojamas lietas – ķirbju sēkliņas, milti, ķimenes, manna, auzu pārslas – tās arī bija jāsatausta un jāatmin, daži bērni gan nedaudz sabijās, ieliekot roku trauciņā un konstatējot, ka tā atduras pret kaut ko nezināmu.

„Spēkstacijā” bērni tika nodarbināti ne pa jokam. Lai iesildītos, vajadzēja pārvietoties pa drošības saliņām, izmantojot riņķi. Turpinājumā nācās uzspēlēt visiem zināmo ķegļu spēli, mest bumbas ūdens bļodā un pēc tam „makšķerēt” tās ārā ar mazo karotīti. Grūtākais bija pirmspēdējais etaps – balona nešana uz plastmasas šķīvja, kas, pateicoties vēja brāzmām, tiešām tik viegli nevedās. Beigu beigās balons bija jāsaplēš, jo tam iekšā bija konfektes, taču vairums mazo aktīvistu vēlējās to ņemt līdzi uz mājām - sveiku un veselu, lai vēl kādu laiku pakavētos atmiņās par šo dienu.

Bibliotēkas telpās, konferenču zālē bija apmetušies Juši, kuru mērķis bija iepazīstināt visus ar Jāņu svinēšanu citās zemēs. Kopā ar tiem varēja veidot dažādus trīsdimensiālus mākslas darbus, izmantojot visu, ko vien iespējams pielīmēt. Līdzi tie bija atveduši Boli un Aušu, kuri ļoti iepriecināja mazos - tika raustīti un mīļoti no visām pusēm. Jušu darbnīca bija ļoti iecienīta – pasākuma beigās tā izskatījās gandrīz kā pēc sprādziena!

Kopā ar Madonas mākslas skolu, ar krītiņiem uz asfalta tika uzzīmēts pasakains mākslas darbs, kurš pilnā krāšņumā vislabāk bija aplūkojams no bibliotēkas trešā stāva. Mākslas skolas darbinieki, arī audzēkņi bija ieguldījuši lielu darbu un laiku, lai izplānotu kaut ko tik interesantu un aizraujošu.

Ik pa laikam, pasākumu papildināja dažādi priekšnesumi. Skanīgas dziesmas un atraktīvas dejas bija sagatavojuši PII „Saulīte” un „Kastanīts”, kā arī mūsdienu deju grupa „Aliens” , talantīgie „Brake dance” dejotāji un mūžam jaunās, skaistās un lustīgās „Dāmas”. Varēja noskatīties arī vairākus teātra uzvedumus, ar kuriem mūs pagodināja Praulienas un Mārcienas kolektīvi.

Pasākuma laikā varēja no sirds izlēkāties piepūšamajās atrakcijās un doties nelielā izjādē ar zirgu.

Noslēgumā tika paziņoti loterijas uzvarētāji, sagaidītas pāris piles lietus un kopīgi ēsta spēka putra. Pieprasījums bija negaidīti liels un tās beigās pat aptrūkās, tomēr neviens nesūdzējās, jo diena bija bijusi pārsteigumiem bagāta un līksma. Aprunājoties ar apmeklētājiem, neviens neko sliktu neminēja, teica, ka esot lieliski pavadījuši laiku, īpaši izceļot Jušu darbnīcu un „Spēkstaciju”.

Pasākumu sponsorēja Eiropas Komisija.


Vita Grūbe,
LKK studente