Rudenāji

Ziņa publicēta 27.09.2012
2012. gada 21. septembrī aicinājām visus interesentus un dzejas cienītājus uz rudenājiem  Madonas novada bibliotēkā, lai vakarētu kopā ar novada  autoriem,  klausītos dzeju un mūziku. Kas tad ir rudenāji? Tas ir laiks, kad raža novākta, izcepta jaunā maize, laiks, kad var doties uz tirgu, kad atrasts kāds jumis – savai, ģimenes un mājas svētībai. Arī dzejas raža ievākta, izdota kāda jauna grāmata, pārskatāms novada autoru jubileju kalendārs.

*  *  *

Launags vēl nav īsti dzērvju aiznests,
vien virši rūgteni virmo,
sniega vārti vēl nav atvērti,
bet tu uz mūsējiem domās uzzīmē jumi.

Uzsmaržo divziedlapas pāri
Annas dienām,
Miķeļdienām,
apkūlībām
un  rudenājiem.

Svārki saplūst  ar rīta miglu,
seģenes stūris maizes siltumu glabā,
aizskrien Jumalīte uz tirgu
ar visiem jumalēniem.

Pa paladziņu paklāto balto
kādas pēdas pāriet pār istabu,
skalu gaismā lūgšanu notur
arī par tevi, arī par mums.

Uzsmaržo ziedlapas pāri
laikam un mums.

  
   Pēc gada bija prieks atkal dzirdēt jaunākos Ulda Ausekļa dzejoļus un Ulda Fridrihsona dziesmas. Kā īpašs sveiciens J. Meldrājam svētkos izskanēja dziesma par zīlēm “Ķikutu” māju pagalmā.         

  Šoreiz gan tuvi, gan tāli ciemiņi sveica Jāni Meldrāju – gan ģimene, gan autori, gan bijušie kolēģi Kalsnavas pamatskolā un tagadējie audzēkņi. 

  Jubilāram Ēvaldam Leonam sveicējas bija atbraukušas no Varakļāniem – gan St. Počas “meitenes”, gan ansambļa dziedātājas. Paldies Varakļānu pašvaldībai  par iespēju atbraukt un sumināt savu novadnieku.

  Ar dzejas lasījumiem dialogā atvērām Aivara Aivieksta un jūrmalnieces Maritas Snipkes jauno grāmatu ”Dialogi dzejā”.  Paldies viņam par smalki niansēto dzeju. Šajā grāmatā apkopota dzeja arī no izrādes “Gaisma logā”, kuru veiksmīgi iestudējis Sarkaņu amatierteātris “ Piņģerots”.  

  Klausījāmies dzeju gan novada autoru - jubilāru, gan nu jau zināmu, gan vēl mazāk zināmu autoru sniegumā. Skanēja dziesmas, garšoja našķi.  Daudziem klausītājiem rudenāji bija jauka nedēļas nogale, pabūšana kopā, varbūt - kārtējā vai pat pirmā sevis apliecināšana, lai justos labi, radoši un noderīgi.   

             Uz pasākumu aicināja Madonas Grāmatu draugu biedrība  un  Madonas novada bibliotēka

                                                                                                        Sarmīte Radiņa