Izstāde „FINEST: Latviešu, igauņu un somu komiksi”

Ziņa publicēta 19.10.2012
No 17.oktobra Madonas novada bibliotēkas Konferenču zālē apskatāma izstāde „FINEST: Latviešu, igauņu un somu komiksi”, kas tapusi Latvijas Nacionālajai bibliotēkai sadarbībā ar Somijas Institūtu Igaunijā, Igaunijas vēstniecību Rīgā un Somijas vēstniecību Rīgā.

Izstādes kuratori: Dāvids Šķilters, Jonass Sildre (Igaunija) un Kalle Hakkola (Somija). „Par izstādes vienojošo tēmu izvēlēts laiks, proti, „Rīts, diena, vakars, nakts”, ko dažādi interpretē trīs valstu mākslinieki, radot kontrastainu pāreju no melnbaltiem uz spilgti krāsainiem komiksiem.

Komiksu nozīme katrā  no pārstāvētajām valstīm atšķiras. Somijā komiksu mākslai ir senas tradīcijas un to kvalitāte un stils ir plaši pazīstams arī ārpus Somijas robežām. Tur komiksus lasa visu vecumu cilvēki un komiksu gadagrāmatas tiek izdotas katru gadu.

Savukārt Latvijā un Igaunijā komiksu kultūra tikai pēdējos gados strauji kļūst par patstāvīgu vērtību mākslas laukā. Igaunijā 2007. un 2009. gadā tika izdotas komiksu antoloģijas, tāpat plašu ievērību 2010.gada aprīlī guva pirmā Tallinas komiksu biennāle. Toties Rīgā kopš 2007. gada iznāk vienīgais komiksu žurnāls Baltijā „Kuš!”, veidojot starptautisku sadarbību un popularizējot latviešu komiksus pasaulē”.*

„FINEST” komiksu izstādes autori Aino Sutinen, Mari Ahokoivu, Karri Laitinen, Kaisa Leka, Marko Turunen, Terhi Ekebom, Anna Sailamaa, Milla Paloniemi, Mika Lietzén, Petteri Tikkanen un Lilli – Krõõt Repnau no Somijas; Veiko Tammjärv, Madis Ots, Joonas Sildre, Anni Mäger, Elina Sildre, Ülo Pikkov, Peeter Krosmann, Triinu Lille, Elisabeth Salmin un Kristel Maamägi no Igaunijas; Rūta Briede, Arnolds Soms, Anita Rupeika un Maija Līduma no Latvijas.

*Informācija no LNB tīmekļa vietnes 


Informāciju apkopoja:
Daiga Lapiņa,
ES informācijas un uzziņu lasītavas vadītāja