Ziemeļvalstu Bibliotēku nedēļa

Ziņa publicēta 12.11.2012
Ziemeļvalstu Bibliotēku nedēļa ir projekts, ko administrē Biedrības Norden asociācija (Foreningen Norden Forbund), bet Latvijā - Ziemeļu Ministru padomes birojs sadarbībā ar Latvijas Nacionālās bibliotēkas Bērnu Literatūras centru un biedrību Norden Latvijā. Ziemeļvalstīs tā norisināsies jau 16. reizi, Latvijā  - 15. reizi. Nedēļas galvenais mērķis ir Ziemeļvalstu literatūras un kultūras iepazīšana. Nedēļas laikā bibliotēkās notiek lasījumi, stāstu stāstīšana, literatūras izstādes, debates, konkursi un citi pasākumi.

Gada vistumšākajā laikā vairākos tūkstošos publiskajās un skolu bibliotēkās Ziemeļvalstīs un Baltijas valstīs vienlaicīgi tiek iedegtas sveces un lasīta kopīgi izvēlēta grāmata. Šī gada tēma „Dažādība” 

Kopš 2003. gada Ziemeļvalstu bibliotēku nedēļā aktīvi piedalās Madonas reģiona  bibliotēkas. Šogad dalību pieteikušas 3 skolu bibliotēkas- Ļaudonas A. Eglīša vsk., Madonas Valsts ģimnāzijas un Cesvaines internātskolas, un 11 pašvaldību bibliotēkas- Bērzaunes pagasta, Dzelzavas pagasta 1. Lubānas pilsētas bērnu literatūras nodaļa, Sarkaņu pagasta, Praulienas pagasta, Lazdonas pagasta, Murmastienes pagasta , Stirnienes pagasta, Barkavas pagasta un Madonas novada bibliotēka.

Šogad Nedēļa notiek no 12. - 18. novembrim un pirmdiena, 12. oktobris, ir lielā lasīšanas diena. Ziemeļvalstu Bibliotēku nedēļai ir divi kopējie lasījumi - Rīta stunda pašiem mazākajiem lasītājiem un Krēslas stunda pieaugušajiem. Šogad pirmo reizi tiek piedāvāts lasījums arī pusaudžiem. Tas ir fragments no Dāvida Lāgerkranca grāmatas par pasaulslaveno futbolistu „Es esmu Zlatans Ibrahimovičs”. Futbola zvaigzne Zlatans ir uzaudzis  Malmes nabadzīgā geto rajona, un tikai pateicoties neatlaidībai un talantam nokļuvis sporta elitē.

Diemžēl grāmata nav tulkota latviešu valodā.

Paši mazākie kopīgi lasīs un izspēlēs fragmentus no Turbjēna Ēgnera grāmatas „|Kāpējpeļuks un citi dzīvnieki Šurumburummežā”

Šīs grāmatas autoram šogad 12. decembrī būs 100. dzimšanas diena.!

Savukārt pieaugušie tiek  aicināti ieklausīties Mika Nusiainena grāmatas „Želejkonfekšu bēglis” fragmentos. Grāmata ir daļēji autobiogrāfiska . Tā galvenais varonis ir  soms Miko, kuram liekas, ka pie zviedriem viss ir labāks un viņš nolemj kļūt par zviedru  Mikaelu Andersonu., lai baudītu zviedru dzīves labumus.



Līga Fiļipova
Bērnu literatūras nodaļas vadītāja