Tikšanās ar hendleriem

Ziņa publicēta 05.12.2012
Suns ir draugs, sabiedrotais, dažiem "darbarīks", bet tomēr ģimenes loceklis. Madonas novada bibliotēkā, 4. decembra pēcpusdienā ciemos bija atnākuši vairāki esošie un topošie hendleri, kuri visiem suņu mīļotājiem pastāstīja, kā pareizi audzināt un izskolot savus mīluļus. Hendleris ir cilvēks, kurš demonstrē ekspertam suni, lai tas varētu dot savu vērtējumu par suņa atbilstību šķirnei. Hendlera darbs ir ļoti svarīgs, ringā izstādot suni, lai tas izskatītos stalts, gaita būtu izcila un lai suns klausītu. 

Uz bibliotēku bija ieradušās Ingūnas Tihomirovas audzēknes ar saviem palīgiem – Alise, Rūta ar Rikiju, Kēta ar Uņju, Katrīna ar Mahti un Karlīna ar Deiziju. Meitenes pastāstīja, kā pareizi izturēties pret savu suni – tam nevajadzētu pieskarties ausīm, acīm, degunam, raustīt aiz astes, viņu nedrīkst apskaut, bet tikai glaudīt, un sunim nepatiks ,ja lieksies viņam pāri, taču ļoti patiks, ja pakasīsi un pakutināsi vēderu. Jaunās hendleres ar saviem pūkainajiem draugiem rādīja arī paraugdemonstrējumus, iepazīstinot skatītājus ar „Klikšķa metodi”, ar kuras palīdzību suni var pieradināt diezgan neilgā laika posmā, tomēr tas esot ļoti atkarīgs no katras šķirnes īpatnībām.

Suns ir arī viens no „mājas dakteriem”, kas īpaši palīdz izārstēties no slimībām, kas saistītas ar nervu sistēmu.  Suns tevi nekad nepievils grūtos brīžos, un vienmēr centīsies uzjautrināt, aplaizot tavu seju vai vienkārši spēlējoties. Londonā suņu dziednieciskās spējas izmanto rehabilitācijā, lai palīdzētu cilvēkiem pārdzīvot īpaši smagas laulību šķiršanās.

Pēc  izglītojošās lekcijas sekoja diskusija, kurā cilvēki varēja uzdot sev interesējošos jautājumus, kas saistīti ar suņu turēšanu un audzināšanu. Suņu īpašniekiem tika izdalītas arī Latvijas Kinoloģiskās federācijas grāmatiņas, kurās aprakstīti 12 zelta likumi, kā pareizi izturēties pret suni. Neaizmirsti – izturies pret savu suni tā, kā tu gribi, lai izturas pret tevi!

Atsaucoties uz rakstīto žurnālā: „ 100 Labi Padomi” -2012. gada Nr. 7: „ Dzīvnieki mūs saprot bez vārdiem – par to pārliecināti 55% pieaugušo un 97% bērnu, bet 95% saimnieku ar saviem mājdzīvniekiem sarunājas un uztic viņiem savas sirdslietas, 80% cilvēku ir pārliecināti, ka dzīvniekiem ir dvēsele”. 

LKALKK studente Vita Grūbe