NATO samita simulācijas spēle 2011 – Afganistāna 2014: NATO turpmākā loma reģiona stabilizācijā

Ziņa publicēta 03.03.2011
Tu esi 18-26 gadus vecs, Tev interesē politika un Tu vēlies uzzināt vairāk par NATO un reālo lēmumu pieņemšanas procesu? Tad piesakies NATO samita simulācijas spēlei 2011 – Afganistāna 2014: NATO turpmākā loma reģiona stabilizācijā, kuru jau trešo gadu pēc kārtas organizē Latvijas Transatlantiskā organizācija (LATO) sadarbībā ar Latvijas Republika Ārlietu ministriju, kā arī ar Latvijas Republika Aizsardzības ministrijas, NATO Publiskās diplomātijas nodaļas un Konrada Adenauera Fonda atbalstu.

Simulācijas spēles mērķis ir veicināt jauniešu zināšanas un interesi par NATO un starptautiskās drošības un aizsardzības politikas jautājumiem, tādējādi sekmējot jaunās paaudzes politisko iesaistīšanos, neatkarīgu izpētes darbu, analīzes un erudīcijas spēju uzlabošanos, kā arī NATO politisko un militāro lēmumu pieņemšanas procesa izpratni.

Pieteikšanās NATO Samita simulācijas spelei sākas 28. februārī plkst. 9:00, un tajā var piedalīties ikviens Latvijas students un jaunietis vecumā no 18 līdz 26 gadiem, veidojot divu cilvēku komandu ar savu draugu, studiju biedru vai kolēģi. Komandai ir jāizstrādā un līdz š.g. 24.martam plkst. 16:00 uz abām e-pasta adresēm jelena@lato.lv un laura.kellija@mfa.gov.lv jānosūta analītiska eseja (līdz 8 000 zīmēm) par vienu no tēmām:

NATO un Krievija. Attiecību perspektīvas pēc Lisabona samita”;

„Pirātisms- jauns drošības izaicinājums un NATO loma tā apkarošanā”;

„NATO un „kodolbrīvas pasaules vīzija”

Nedēļas laikā esejas tiks izvērtētas un 30. martā tiks paziņotas 28 labākās komandas, kuras tiks aicinātas piedalīties NATO samita simulācijas spēlē. Savukārt 4.aprīlī visi dalībnieki tiek aicināti uz LATO biroju Rīgā, Rūpniecības ielā 10, kur komandas noteiks valstis, kuras pārstāvēs simulācijas spēlē. Sešām labākajām komandām pēc eseju rezultātiem tiks dota iespēja pašiem izvēlēties sev vēlamo valsti, pārējās 22 komandas savu pārstāvēto valsti izlozē. Tikšanās laikā Ārlietu ministrijas pārstāvis iepazīstinās ar lēmumu pieņemšanas procedūru NATO.

NATO samita simulācijas spēle norisināsies 29. aprīlī, kuras ietvaros katra komanda pārstāvēs vienu no NATO dalībvalstīm un tām būs jāpanāk vienošanās par samita deklarācijas tekstu, vienlaicīgi turpinot aizstāvēt savas valsts pozīciju konkrētajos politiskajos, militārajos, ekonomiskajos un/vai sociālajos jautājumos.

Komandu darbu, aktivitāti, argumentāciju un uzvedību vērtēs ekspertu komisija, kas pēc simulācijas spēles beigām paziņos 6 labākās komandas, kuras attiecīgi iegūs sekojošas balvas:

  • Pirmo trīs vietu ieguvēji (6 personas) iegūs iespēju doties uz Beļģiju un viesoties NATO Galvenajā mītnē Briselē;
  • Nākamo trīs vietu ieguvēji saņems dāvanā vērtīgas grāmatas.

Šeit iespējams lejuplādēt: KONKURSA NOLIKUMU un KOMANDU PIETEIKUMA ANKETU.