Kannu kinofestivālā svin programmas MEDIA divdesmito gadskārtu

Ziņa publicēta 12.05.2011
Eiropas Komisijas programmas MEDIA, kas atbalsta kinematogrāfiju, divdesmitā gadskārta ir galvenais notikums šāgada Kannu kinofestivāla 16. maija pasākumā “European Rendezvous” (Eiropas tikšanās). Pasākumu vadīs Eiropas kultūras komisāre Andrula Vasiliu, Kannu festivāla direktors Žils Žakobs, un tajā piedalīsies 20 Eiropas filmu režisori, tostarp Kosta-Gavras, Teo Angelopulus , Radu Mihaileanu un Žako van Dormaels. Viņi apspriedīs programmas MEDIA sasniegumus un Eiropas kinematogrāfijas nākotni. Šogad programma MEDIA atbalsta 20 festivāla filmas, ieskaitot astoņas filmas, kas sacenšas par festivāla galveno balvu − Zelta palmas zaru. Starp mazpazīstamu un labi zināmu režisoru darbiem var minēt filmas "La Piel Que Habito" (Pedro Almodovars), "Melanholija" (Larss fon Trīrs) un "Le Havre" (Aki Kaurismaki). Visu filmu saraksts atrodams pielikumā.  Programma MEDIA kopš 1991. gada Eiropas kinoindustrijā ir ieguldījusi vairāk nekā 1,5 miljardus eiro.

“Esmu gandarīta, ka Eiropas filmas atkal ir plaši pārstāvētas Kannu kinofestivālā: tā ir labākā atlīdzība par mūsu ieguldījumiem kino nozarē 20 gadu garumā”, teica komisāre Vasiliu. Ieguldītie līdzekļi ir devuši būtisku atbalstu nozarei un palīdzējuši nodrošināt kultūras daudzveidību un plašākas izvēles iespējas skatītājiem. Turklāt tie ir veicinājuši Eiropas kinematogrāfijas uzplaukumu. Bez šā atbalsta vairākas lieliskas filmas nemaz nebūtu nokļuvušas uz ekrāna.

Festivāla laikā komisāre vēlreiz apliecinās Eiropas Komisijas apņemšanos arī turpmāk iekļaut programmu MEDIA ES budžetā. “Pēdējos mēnešos ir paustas bažas, un es vēlos mierināt satrauktos prātus. Programma MEDIA pastāvēs arī turpmāk. Mēs vēlamies turpināt veiksmīgi aizsākto darbu, lai programma radītu arvien vairāk darba vietu un veiksmīgāk risinātu jaunus uzdevumus, piemēram, digitalizācijas jomā.

Trīs dienu vizītes laikā festivālā komisāre Vasiliu cita starpā satiksies ar Francijas kultūras ministru Frederiku Miterānu, nozares pārstāvjiem un dažiem pazīstamiem kinoļaudīm.

15. maijā komisāre Vasiliu jaunajām scenāristēm Virág Zomborácz un Hanna Sköld pasniegs 2011. gada Eiropas mediju talanta balvu par labāko filmas projektu (sk. IP/11/550).

Turklāt viņa tiksies ar režisoru Delphine un Muriel Coulin filmas “17 filles” uzņemšanas komandu; filma piedalās Starptautiskās kritiķu nedēļas programmā. Filmas scenārija pamatā ir patiess stāsts par vairākām vidusskolniecēm, kuras mēģina vienlaikus palikt stāvoklī.

Vakarā komisāre skatīsies franču režisora Michel Hazanavicius melnbalto filmu “The Artist”, kuras darbība risinās 20. gadu Holivudā. Tā stāsta par jaunas aktrises (Bérénice Bejo) un mēmo filmu zvaigznes (Jean Dujardin) atšķirīgajiem likteņa pavērsieniem. Viņai skaņu filmu ēra atnes slavu, bet viņa karjerai tā ir kapu zvans. 

17. maijā Komisija organizēs apspriedes ar valstu un reģionālajiem filmu fondiem par jauniem finanšu instrumentiem kino atbalstam.

Priekšvēsture

Programmas MEDIA finansējums Eiropas kino nozarei no 2007. līdz 2013. gadam ir 755 miljoni eiro (kopš programmas sākuma 1991. gadā ir piešķirti vairāk nekā 1,5 miljardi eiro). Ieguldījumu mērķis ir uzlabot Eiropas filmu izplatīšanu un reklāmu un stiprināt nozares konkurētspēju. Apmēram pusi finansējuma saņem izplatītāji, kas izrāda citu valstu filmas, 20 % piešķir filmu veidošanai un pārējo − reklāmai un apmācībai. Producentu apvienības, kam piešķirts atbalsts, vidēji saņem 50 000 eiro.

Filmas, ko atbalstījusi programma MEDIA, Kannu kinofestivālā ir ieguvušas 12 Zelta palmas zarus, 13 Lielās balvas un 9 balvas par labāko režiju (sk. pievienoto sarakstu).

Sīkāka informācija

Programma MEDIA: http://ec.europa.eu/media

Starptautiskais Kannu kinofestivāls: http://www.festival-cannes.fr

Komisāres Andrulas Vasiliu tīmekļa vietne:

http://ec.europa.eu/commission_2010-2014/vassiliou/index_en.htm