Zinātnes kafejnīca ”Ko stāsta cilvēka gēni – Latvijas iedzīvotāju genoma programma”

Ziņa publicēta 23.05.2011
Trešdien, 25.maijā pulksten 18:00 Eiropas Savienības mājas (Aspazijas bulvārī 28) Sarunu istabā notiks zinātnes kafejnīcas diskusija "Ko stāsta cilvēki gēni – Latvijas iedzīvotāju genoma programma".

Kopš 2004.gada Latvija ir iekļāvusies to valstu skaitā, kurās tiek īstenotas valsts iedzīvotāju genoma izpētes programmas. Tās ļauj īstenot progress bioloģijas zinātnē: jau tagad faktiski ir noskaidrota cilvēka genoma struktūra; strauji papildinās informācija par gēnu funkciju organismā un to saistību ar iedzimtām un iemantotām slimībām; arvien biežāk praksē tiek izmantota gēnu ārstniecības metode, bet jau vistuvākajā nākotnē genoma, arī DNS analīze kļūs par ierastu lietu pacienta izmeklēšanas procesā.

Pašlaik Latvijas iedzīvotāju genoma datubāzē jau ir vairāk nekā 5000 genomu paraugu. Programmas realizācijā ir iesaistītas visas lielākās valsts slimnīcas, ārsti un zinātnieki, kā arī daudzi programmas pilotprojektu dalībnieki.

Kafejnīcas pasākumu vadīs Dr. Juris Šteinbergs - zinātnieks un populāra TV raidījumu seja. Kafejnīcas diskusijā kā eksperti piedalīsies Latvijas Biomedicīnas pētījumu un studiju centra (BMC) direktors Jānis Kloviņš, BMC pētniece Liene Korņejeva un Latvijas Universitātes Bioētikas un biodrošības centra vadītāja Aivita Putniņa. Zinātnes kafejnīcā runāsim par genoma programmu un tās izmantošanas iespējām, noskaidrosim ģenētiskās izpētes pamatprincipus un nozīmi ārsta praksē, uzzināsim, kā atklāt jaunu „gēnu”, vai gēni spēj pasargāt no vecuma slimībām un var dot kāroto nemirstību, vai ir latvieša gēns un kāda ir Latvijas sabiedrības izpratne par genoma pētniecību.

Zinātnes kafejnīcas mērķis ir neformālā vidē pie kafijas tases raisīt brīvu diskusiju par aktuāliem un sabiedrību interesējošiem zinātnes jautājumiem. Šī ir lieliska iespēja tikties ar attiecīgās jomas ekspertiem un uzdot savu jautājumu par zinātni, šoreiz molekulāro bioloģiju un ģenētiku.

Lūdzam informēt par dalību Zinātnes kafejnīcā Maiju Bunduli (67227790, 26514481; maija.bundule@lza.lv)