Lai atvaļinājums būtu patīkams

Ziņa publicēta 01.07.2019
Atvaļinājuma laiks paver iespējas izvēlēties sev tīkamāko galamērķi un doties ceļā, taču, ja ceļojums plānots ārpus Latvijas robežām vai pat ārpus Eiropas Savienības robežām, vērts noskaidrot dažus būtiskus jautājumus.

Dodoties uz ārzemēm, Ārlietu ministrijas Konsulārais departaments iesaka iegādāties ceļojumu apdrošināšanu, kas sedz repatriācijas (transportēšanas) izdevumus pacienta smagas saslimšanas vai nāves gadījumā, reģistrēties Konsulārajā reģistrā, viedtālrunī lejuplādēt Ārlietu ministrijas mobilo aplikāciju “Ceļo droši”, kā arī sekot Ārlietu ministrijas Konsulārā departamenta Facebook kontam:  www.facebook.com/celodrosi. Nedrīkst aizmirst arī par ceļošanai nepieciešamajiem dokumentiem, jo atrašanās Šengenas zonā neizslēdz iespējamu dokumentu pārbaudi uz robežas.

Visi Latvijas iedzīvotāji, īslaicīgi uzturoties kādā ES dalībvalstī, kā arī Norvēģijā, Islandē, Lihtenšteinā vai Šveicē, un uzrādot Nacionālā veselības dienesta (NVD) izsniegto Eiropas veselības apdrošināšanas karti (EVAK) var saņemt valsts garantēto neatliekamo vai nepieciešamo medicīnisko palīdzību tādā pašā apjomā, kādā tā tiek nodrošināta šīs valsts iedzīvotājiem. Par sniegtajiem medicīniskajiem pakalpojumiem valstis vēlāk savstarpēji norēķinās. Plašāk: http://www.vmnvd.gov.lv/lv/nvd-pakalpojumi/456-evak-karte

Konsulārajā reģistrā persona var reģistrēt datus par savu ceļojumu, lai ārlietu dienests varētu sniegt operatīvu palīdzību ārkārtas situācijās. Konsulārajā reģistrā iespējams piereģistrēties elektroniski: https://www.latvija.lv/lv/Epakalpojumi/EP139/Apraksts.

Mobilā aplikācija „Ceļo droši” noderēs jebkuram, kurš plāno doties tuvākā vai tālākā braucienā uz ārvalstīm, arī pieredzējušiem ceļotājiem. Tā palīdzēs veiksmīgi sagatavoties braucieniem, brīdinās par iespējamiem riskiem, kā arī norādīs, kur meklēt palīdzību ārkārtas situācijās. Plašāk:https://www.mfa.gov.lv/konsulara-informacija/aplikacija-celo-drosi

Latvijas pilsoņa personas apliecība ir izmantojama kā ceļošanas dokuments Austrijā, Beļģijā, Bosnijā un Hercegovinā, Bulgārijā, Čehijā, Dānijā, Francijā, Grieķijā, Gruzija, Horvātijā, Igaunijā, Īrijā, Islandē, Itālijā, Kiprā, Apvienotajā Karalistē (Lielbritānijā), Lietuvā, Lihtenšteinā, Luksemburgā, Maltā, Melnkalnē, Moldovā, Nīderlandē, Norvēģijā, Polijā, Portugālē, Rumānijā, Serbijā, Slovākijā, Slovēnijā, Somijā, Spānijā, Šveicē, Ungārijā, Vācijā, Ziemeļmaķedonijā (bij. Maķedonijā), Zviedrijā.

Latvijas nepilsoņa personas apliecība nav ceļošanas dokuments. Nepilsoņiem braucieniem uz ārvalstīm vienmēr nepieciešama pase.

Ieceļošanai ārvalstī nepieciešama vīza, ja vien valsts nav noteikusi bezvīzu ieceļošanas kārtību. Tāpēc svarīgi savlaicīgi sazināties ar attiecīgās ārvalsts diplomātisko vai konsulāro pārstāvniecību, lai saņemtu detalizētu informāciju par vīzas saņemšanas kārtību un tam nepieciešamajiem dokumentiem.

Latvijas Republikas Ārlietu ministrija apkopojusi 10 atgādinājumus veiksmīgam ceļojumam. Pirms došanās ārpus Latvijas Ārlietu ministrija aicina:

·         noskaidrot, vai uz izvēlēto valsti/ teritoriju ir droši ceļot

·         pārliecināties, ka izvēlētais tūrisma operators ir licencēts

·         pārbaudīt ceļojuma dokumentu derīguma termiņu

·         Latvijas Valsts robežsardzē noskaidrot, kādi dokumenti nepieciešami bērnam

·         noskaidrot, vai ir nepieciešama vīza

·         noformēt ceļojumu apdrošināšanu

·         noskaidrot visu par vakcīnu nepieciešamību

·         reģistrēties Konsulārajā reģistrā

·         ielādēt savā Android vai Apple viedtālrunī mobilo aplikāciju „Ceļo droši"

·         ārkārtas situācijā zvanīt uz Konsulārā departamenta diennakts tālruni: +371 26 33 77 11

 

Savas zināšanas par drošu ceļosānu iespējams pārbaudīt testā ,,Ceļo droši’’.

 
Informāciju apkopoja:
Daiga Poča-Lapiņa
‌Europe Direct informācijas centra Gulbenē 
‌Madonas informācijas punkta koordinatore