#EUBeachCleanUp: ES visā pasaulē rīko nepieredzēti daudz talku

Ziņa publicēta 19.09.2019
Kampaņā #EUBeachCleanUp Eiropas Savienības iestāžu darbinieki un vietējie iedzīvotāji kopīgiem spēkiem Eiropā un citur pasaulē attīra pludmales no jūrā nonākušajiem atkritumiem. Šogad kampaņa sākās 19. augustā un turpināsies vēl visu oktobri. Visspraigākā būs Starptautiskā piekrastes uzkopšanas diena sestdien, 21. septembrī, kad akcijas notiks vairāk nekā 80 valstīs – visos apdzīvotajos kontinentos.

Šogad, pateicoties novatoriskām partnerībām ar Apvienoto Nāciju Organizāciju un smurfiem, kampaņa uzrunā tūkstošiem visu gadagājumu iedzīvotāju. Panākumus kampaņā #EUBeachCleanup palīdz gūt izpratnes veidošana ar visaptverošu klātbūtni sociālajos tīklos apvienojumā ar ļoti praktisku aicinājumu “Nāciet uz pludmali un pievienojieties mums!” 

Par vidi, jūrlietām un zivsaimniecību atbildīgais Eiropas Komisijas loceklis Karmenu Vella ar šo kampaņu lepojas un aicina ikvienu tajā piedalīties:

“Eiropas Savienība cīņā ar jūras piesārņojumu izmanto vienu no pasaulē vērienīgākajām politiskajām stratēģijām. Kopā ar Apvienoto Nāciju Organizāciju mēs vēlamies, lai okeāni būtu tīrāki un veselāki atbilstoši 14. ANO ilgtspējīgas attīstības mērķim. Šogad mums ir jauni palīgi – smurfi. Šie drošsirdīgie zilie radījumi, kurus iemīļojuši kā jauni, tā veci, ir lieliski mūsu kampaņas partneri. Piedalieties mūsu akcijās arī jūs un palīdziet radīt okeānu attīrīšanas aktīvisma vilni visā pasaulē!”

Daudzajās #EUBeachCleanUp talkās, kas norisināsies nākamajās nedēļās, no jūrām un krastmalām tiks savākti un vietējās atkritumu apsaimniekošanas iekārtās nogādāti tonnām atkritumu. Šos pasākumus rīko ES valstu vēstniecības un ANO biroji visā pasaulē kopā ar vietējām pašvaldībām, skolām, NVO un privātuzņēmumiem. Ar šo kampaņu ES un tās partneri vēlas iesaistīt sabiedrību un veidot izpratni, jo sevišķi bērniem un jauniešiem. Uzkopjot piegružotās pludmales, cilvēki pamanīs daudzus vienreizlietojamos priekšmetus: vates kociņus, plastmasas salmiņus, plastmasas maisiņus vai vienreizlietojamos galda piederumus… Tādējādi līdzdalība akcijā varbūt mudinās mainīt paradumus ilgtermiņā. 

Ik gadu jūrā tiek izgāzti 8 miljoni tonnu plastmasas atkritumu, un pludmales uzkopšanas talkas vien šo milzīgo problēmu neatrisinās. Vissvarīgākā ir novēršana. Tāpēc ES līdztekus likumdošanas pasākumiem ir pieņēmusi Eiropas stratēģiju attiecībā uz plastmasu aprites ekonomikā, kas panāks, ka tiek samazināta 10 jūras piedrazojumā visbiežāk atrodamo vienreizlietojamo plastmasas priekšmetu ražošana un patēriņš.

Plašāka informācija

Visi #EUBeachCleanUp pasākumi