Saharova Balva 2019: noskaidroti finālisti

Ziņa publicēta 10.10.2019
2019. gada Saharova balvai izvirzīti trīs finālisti: Marielle Franku, virsaitis Raoni un Klaudelisa Silva dus Santusa, studentu grupa no Kenijas “The Restorers” un Ilhams Tohti.

8. oktobrī, Ārlietu (AFET) un Attīstības (DEVE) komiteju balsojumā tika noskaidroti trīs finālisti, kuri pretendē uz 2019. gada Saharova balvu par domas brīvību.

2019. gada Saharova balvas finālisti:
  • Marielle Franku, virsaitis Raoni un Klaudelisa Silva dus Santusa, cīnītāji par cilvēktiesībām un vides aizsardzību Brazīlijā.
  • “The Restorers” (“Atjaunotājas”), piecu studentu grupa no Kenijas.
  • Ilhams Tohti, uiguru tautības ekonomikas profesors no Ķīnas.

Marielle Franku (Marielle Franco) politiskā aktīviste un cilvēktiesību aizstāve no Brazīlijas, kas tika nežēlīgi nogalināta 2018. gada martā. Marielle - melnādaina biseksuāle, kas dzimusi favelā. Viņa aktīvi cīnījās par jauno melnādaino cilvēku, sieviešu un favelu iedzīvotāju cilvēktiesībām, lesbiešu, geju, biseksuāļu, transpersonu un interseksuāļu personu (LGBTI) vienlīdzību; Virsaitis Raoni (Chief Raoni), cīņas simbols pret Amazones baseina mežu iznīcināšanu Brazīlijā. Viņš ir viens no Kajapo cilts lielajiem virsaišiem. Savu dzīvi viņš veltījis cīņai par pamatiedzīvotāju tiesībām un Amazones saglabāšanu; Klaudelisa Silva dus Santusa (Claudelice Silva dos Santos), cilvēktiesību un vides aizstāve no Brazīlijas. Viņa ir pazīstama ar savu nesamierināmo nostāju pret nelegālajiem mežu izcirtējiem, lopkopjiem un kokogļu ražotājiem, kas darbojas Amazones baseinā (Praia-Alta Piranheira reģionā).

“The Restorers” (“Atjaunotājas”) ir piecu studentu grupa no Kenijas - Steisija Ovino, Sintija Otjeno, Pjuritija Ačjenga, Maskrina Atjeno un Aivija Akinji - kuras izstrādājušas lietotni ‘’i-Cut’’, lai palīdzētu meitenēm cīnīties pret sieviešu dzimumorgānu kropļošanas (SDK) tradīciju un savlaicīgi vērsties pēc palīdzības. ‘’i-Cut’’ dod iespēju meitenēm meklēt tūlītēju palīdzību, atrast glābšanas centru vai ziņot iestādēm par šo procedūru.

Ilhams Tohti (Ilham Tohti), uiguru tautības ekonomikas profesors no Ķīnas. Viņš cīnās par uiguru minoritātes tiesībām Ķīnā. 2014. gadā viņam tika izvirzītas apsūdzības par separātisma ideju propagandēšanu, par ko piespriests mūža ieslodzījums. Neskatoties uz to, viņš joprojām aicina uz iecietību un samierināšanos.


2018. gada Saharova balvu ieguva Ukraiņu kinorežisors Oļegs Sencovs.

Nākamie soļi

24. oktobrī EP priekšsēdētāju konference, kuru veido EP priekšsēdētājs Dāvids Sasoli un politisko grupu vadītāji, no izvirzītajiem finālistiem nosauks šā gada balvas ieguvēju.

Balvu pasniegs 18. decembrī svinīgajā ceremonijā Eiropas Parlamentā Strasbūrā.


Par Saharova balvu

Katru gadu Eiropas Parlaments piešķir Saharova balvu par domas brīvību, kas nosaukta par godu padomju fiziķim un politiskajam disidentam Andrejam Saharovam. Šo apbalvojumu izveidoja 1988. gadā ar mērķi atzīmēt cilvēkus un organizācijas, kas aizstāv cilvēku tiesības un pamatbrīvības.