CFLA: ES fondu finansējuma prasījumi praktisko pētījumu veikšanai pieckārt pārsniedz atlases kārtā pieejamo

Ziņa publicēta 05.11.2019
Zinātniskās institūcijas un komersanti izrādījuši lielu interesi par ES fondu atbalsta saņemšanu praktiskas ievirzes pētījumu veikšanai - trešajā atlases kārtā saņemti 149 projektu iesniegumi, kas pretendē uz pieejamo 10,4 miljonu eiro finansējumu no Eiropas Reģionālās attīstības fonda (ERAF).

Visvairāk ieceru – 54 – ir viedo materiālu, tehnoloģiju un inženiersistēmu jomā. Otra populārākā viedās speciālizācijas joma ir biomedicīna, medicīnas tehnoloģijas, biofarmācija un biotehnoloģijas, tajā saņemti 44 iesniegumi. Zināšanu ietilpīgas bioekonomikas jomā saņemtas 24 pētījumu ieceres, informācijas un komunikācijas tehnoloģijās – 20, savukārt viedās enerģētikas jomā – 7 projektu iesniegumi.

Kopējais pieprasītais ERAF finansējums ir 57,2 miljoni eiro, kas vairāk kā pieckārt pārsniedz šajā projektu atlases kārtā pieejamos 10,4 miljonus eiro. Arī par pieejamo valsts budžeta līdzfinansējumu 2,9 miljonu eiro apmērā būs ievērojama konkurence, jo iecerēs plānotais valsts budžeta finansējums ir 22 miljoni eiro.

Projektu pētījumu ieceres Centrālā finanšu un līgumu aģentūra pieņēma līdz š.g. 21. oktobrim, iesniegumu vērtēšanu plānots veikt trīs mēnešu laikā - līdz 21. janvārim.

Ar ERAF līdzfinansējumu gan ar saimniecisko darbību saistītos, gan nesaistītos projektos šajā atlases kārtā varēs veikt tehniski ekonomisko priekšizpēti, fundamentālos (tikai ar saimniecisko darbību nesaistītos projektos) un rūpnieciskos pētījumus, eksperimentālo izstrādi, nodrošināt tehnoloģisko tiesību aizsardzību un projekta ietvaros radītās zināšanas izplatīt mācību, publikāciju vai zināšanu un tehnoloģiju pārneses veidā.

Pasākuma mērķis ir atbalstīt pētniecību, kas sniedz ieguldījumu Latvijas viedās specializācijas stratēģijas mērķu sasniegšanā, zinātnes un tehnoloģiju cilvēkkapitāla attīstībā un jaunu zināšanu radīšanā tautsaimniecības konkurētspējas uzlabošanai.

Viena projekta maksimālais publiskā finansējuma apmērs ir 600 000 eiro, bet minimālais publiskā finansējuma apmērs - 30 000 eiro.

Detalizēti projektu iesniegumu atlases nosacījumi pieejami Ministru kabineta 12.01.2016. noteikumos Nr. 34.

Projektu atlases divās iepriekšējās kārtās ar ERAF atbalstu tiek īstenoti 118 projekti, kopumā to īstenošanā paredzēts ieguldīt vairāk nekā 73 miljonus eiro. Vairāk informācijas par īstenojamajiem projektiem var iegūt vietnē www.esfondi.lv.
pētījumu atbalstam.

ERAF atbalsts projektu īstenošanai paredzēts plānošanas dokumenta - darbības programmas "Izaugsme un nodarbinātība" 1.1.1. specifiskā atbalsta mērķa “Palielināt Latvijas zinātnisko institūciju pētniecisko un inovatīvo kapacitāti un spēju piesaistīt ārējo finansējumu, ieguldot cilvēkresursos un infrastruktūrā” 1.1.1.1. pasākuma “Praktiskas ievirzes pētījumi” ietvaros.

 

Informāciju sagatavoja:
Ieva Luste
Centrālās finanšu un līgumu aģentūras
sabiedrisko attiecību speciāliste
tālr. 26019685, ieva.luste@cfla.gov.lv
www.cfla.gov.lv