Eiropas Parlaments atzīmē Berlīnes mūra krišanas 30. gadadienu

Ziņa publicēta 14.11.2019
13. novembrī Briselē Eiropas Parlaments svinīgā ceremonijā atzīmēja Berlīnes mūra krišanas 30. gadskārtu.

EP priekšsēdētājs Dāvids Sasoli un Vācijas Bundestāga prezidents Volfgangs Šoible izrādīja cieņu visiem vāciešiem, kuri pateicoties savai drosmei un apņēmībai atjaunoja vienotību, krītot Berlīnes mūrim 1989. gadā. Taču abi runātāji norādīja uz iespējamiem riskiem zaudēt tik grūtā ceļā iegūtās brīvības un demokrātijas vērtības, aicinot stiprināt ES vienotību un sadarbību.

Mūra krišana, kas kopš 1961. gada bija sadalījis Austrumu un Rietumu Berlīni, 1989. gada 9. novembrī palīdzēja apvienot Eiropu un miljoniem eiropiešu iezīmēja jauna brīvības laikmeta sākumu. EP priekšsēdētājs D. Sasoli atgādināja, ka principi, uz kuriem balstās Eiropas demokrātija, nav neatgriezeniski. Priekšsēdētājs sacīja, ka tie ir jāaizsargā kā no iekšējiem draudiem, piemēram, antisemītisma, ksenofobijas, rasisma un nacionālisma atdzimšanas, tā arī no ārēja apdraudējuma.

"Mums ir apņēmīgi un vienoti jāstājas pretī šiem draudiem, ja vēlamies respektēt to, kas notika tajā naktī Berlīnē, kad mūris krita," sacīja priekšsēdētājs, atklājot EP sesiju. "Es uzskatu, ka šī ir cīņa, kurā uzvarēt mēs varam tikai tajā gadījumā, ja turēsimies kopā."

Bundestāga prezidents Volfgangs Šoible Berlīnes mūra nojaukšanu un tā sauktā dzelzs priekškara krišanu nodevēja par ‘’pasaules vēsturē vēl nebijušo’’ notikumu, pateicoties kuram 500 miljoni cilvēku austrumos un rietumos atkal apvienojās.

“Mums ir jāapzinās, kas ir iespējams, ja cilvēki kopīgi strādā [vienotam] mērķim. Īpaši parlamentā, kas kalpo politiskiem mērķiem, taču kuram vienmēr jāaizstāv kopējās intereses, cīnoties par visu iedzīvotāju [vispārēju] labklājību,” piebilda Bundestāga prezidents.

Eiropas Parlaments svinīgā ceremonijā pieminēja Berlīnes mūra krišanas 30. gadskārtu. 
Ats.: 20191107STO66028