Migrācija izaicina

Ziņa publicēta 11.12.2019
11.decembrī uz lekciju “Migrācijas izaicinājumi” Madonā pulcējās interesenti, kuriem saistoši šķiet migrācijas, pasaules iepazīšanas, ceļošanas jautājumi.

Savā pieredzē ar klātesošajiem dalījās Dace Circene – dāma ar bagātīgu pieredzi šķērsojot daudzu valstu, pat kontinentu robežas, bet vienmēr saglabājot vēlmi atgriezties dzimtenē.  

‌Lokāli – nelielās pilsētās, novados, pagastos - migrācijas jautājumi aktualizējas jau ar iekšējo migrāciju – darbs citā novadā, pilsētā, citā Latvijas reģionā. Visbiežāk studenti, kuri dodas mācīties uz Rīgu vai citām Latvijas pilsētām, vēlāk savu dzīvi saista ne ar dzimto vietu, bet izvēlas lielās pilsētas, kurās saskata lielākas iespējas atrast darbu vai attīstīt savu uzņēmējdarbību.

Savās dzimtajās pilsētās, pagastos, ciemos atgriežas tā sauktie lokālpatrioti, kuri uztur dzīvību un aktivitāti arī lauku reģionos.

Cilvēki no Latvijas sāka aizplūst jau pirms iestāšanās Eiropas Savienībā – tiecoties šķietami viegli un ātri nopelnīt naudu, lai vēlāk atgrieztos Latvijā un iegādātos automašīnu, dzīvokli, māju vai sakrātu mācību maksu studijām.

Arī šobrīd galvenais migrācijas cēlonis ir labākas, ērtākas, vieglākas dzīves meklējumi, taču salīdzinoši lētās aviobiļetes, labs atalgojums pat mazkvalificētam darbam, izdevīgi sociālo garantiju nosacījumi, brīvās robežas un dažādi citi apstākļi veicina cilvēku aizplūšanu no Latvijas.

Laukos izsīkst kvalificētai, atbildīgais darbaspēks, īpaši būvniecības nozarē, lauksaimniecībā, tas veicina imigrantu pieplūdumu no citām valstīm, līdzi nesot dažādas nāciju īpatnības, citas darba metodes, citu darba ražīgumu un atbildības līmeni pret darbu, vidi, līdzcilvēkiem.


Daiga Poča-Lapiņa

Europe Direct informācijas centra Gulbenē Madonas informācijas punkta koordinatore