Komisija iepazīstina ar pirmajām pārdomām par spēcīgas sociālās Eiropas veidošanu taisnīgai pārejai

Ziņa publicēta 15.01.2020
Šodien Komisija iepazīstina ar Paziņojumu par spēcīgas sociālās Eiropas veidošanu taisnīgai pārejai. Tajā izklāstīts, kā sociālā politika palīdzēs risināt šodienas problēmas un izmantot iespējas, turpmākajos mēnešos ierosinot rīcību ES līmenī un meklējot atgriezenisko saiti par turpmāko rīcību visos līmeņos nodarbinātības un sociālo tiesību jomā. Jau šodien Komisija sāk arī pirmo posmu apspriešanā ar sociālajiem partneriem — uzņēmumiem un arodbiedrībām — par taisnīgu minimālo algu ES darba ņēmējiem.

Priekšsēdētājas izpildvietnieks jautājumos par ekonomiku cilvēku labā Valdis Dombrovskis teica: “Eiropa piedzīvo būtiskas pārmaiņas. Pašreizējo zaļo un digitālo pārmaiņu un sabiedrības novecošanas laikā Komisija vēlas nodrošināt, lai cilvēki paliktu uzmanības centrā un ekonomika strādātu viņu labā. Mums jau ir instruments — Eiropas sociālo tiesību pīlārs. Tagad mēs vēlamies nodrošināt, ka ES un tās dalībvalstis, kā arī ieinteresētās personas ir apņēmušās to īstenot.

Darba un sociālo tiesību komisārs Nikolā Šmits piebilda: “Miljoniem eiropiešu darba dzīve nākamajos gados mainīsies. Mums ir jārīkojas, lai ļautu uzplaukt nākotnes darbaspēkam. Eiropas inovatīvajai un iekļaujošajai sociālajai tirgus ekonomikai jābūt vērstai uz cilvēkiem, nodrošinot viņiem kvalitatīvas darbvietas, kurās tiek maksāta pienācīga alga. Neviena dalībvalsts, neviens reģions, neviens cilvēks nevar tikt atstāti novārtā. Mums jāturpina tiekties pēc visaugstākajiem standartiem darba tirgū, lai visi eiropieši varētu dzīvot cilvēka cienīgu dzīvi ar augstiem mērķiem.

Pašlaik Eiropa ir unikāla vieta, kur labklājība, taisnīgums un ilgtspējīga nākotne ir vienlīdz svarīgi mērķi. Eiropā ir viens no augstākajiem dzīves līmeņiem, labākajiem darba apstākļiem un visefektīvākā sociālā aizsardzība pasaulē. Tomēr eiropieši saskaras ar vairākām pārmaiņām, piemēram, pāreju uz klimatneitrālu ekonomiku, digitalizāciju un demogrāfiskām pārmaiņām. Šīs pārmaiņas ES darbaspēkam radīs jaunas problēmas un iespējas. Eiropas zaļajam kursam — mūsu jaunajai izaugsmes stratēģijai — ir jānodrošina, ka Eiropa joprojām ir pasaules progresīvāko labklājības sistēmu mājvieta un ir dinamisks inovācijas un konkurētspējīgas uzņēmējdarbības centrs.

Šodienas publikāciju pamatā ir Eiropas sociālo tiesību pīlārs, ko ES iestādes un vadītāji izsludināja 2017. gada novembrī. Komisija aicina visas ES valstis, reģionus un partnerus iepazīstināt ar to viedokli par turpmāko virzību, kā arī ar plāniem, kā sasniegt pīlāra mērķus. To izmantos, sagatavojot pīlāra īstenošanas 2021. gada rīcības plānu, kas atspoguļo visu ieguldījumu un tiks iesniegts apstiprināšanai augstākajā politiskajā līmenī.

Savukārt Komisija šodien izklāsta plānotās iniciatīvas, kas jau palīdz īstenot ES pīlāru. Būtiskākie pasākumi 2020. gadā:

  • Taisnīga minimālā alga darba ņēmējiem ES
  • Eiropas Dzimumu līdztiesības stratēģija un saistoši darba samaksas pārredzamības pasākumi
  • Atjaunināta Prasmju programma Eiropai
  • Atjaunināta Garantija jauniešiem
  • Samits par darbu platformās
  • Zaļā grāmata par novecošanu
  • Stratēģija personām ar invaliditāti
  • Ziņojums par demogrāfiju
  • Eiropas bezdarbnieku pārapdrošināšanas shēma

Šie pasākumi balstās uz darbu, ko ES jau paveikusi kopš pīlāra proklamācijas 2017. gadā. Bet ar rīcību ES līmenī vien nepietiek. Panākumu atslēga ir valsts, reģionālās un vietējās iestādes, kā arī sociālie partneri un attiecīgās ieinteresētās personas visos līmeņos. Visiem eiropiešiem vajadzētu būt vienādām attīstības iespējām — mums ir jāsaglabā, jāpielāgo un jāuzlabo tas, ko mūsu vecāki un vecvecāki ir izveidojuši.

Apspriešanās par taisnīgu minimālo algu

Nodarbināto cilvēku skaits ES ir rekordaugsts. Tomēr daudziem strādājošiem cilvēkiem joprojām ir grūti savilkt galus. Komisijas priekšsēdētāja Urzula fon der Leiena ir izteikusi savu vēlmi, ka katram darba ņēmējam Eiropas Savienībā ir taisnīga minimālā alga, kurai būtu jānodrošina pienācīga dzīve neatkarīgi no darba vietas.

Šodien Komisija sāk pirmo posmu apspriešanā ar sociālajiem partneriem — uzņēmumiem un arodbiedrībām — par taisnīgu minimālo algu ES darba ņēmējiem. Komisija uzklausa: mēs vēlamies zināt, vai sociālie partneri uzskata, ka ir vajadzīga ES rīcība, un, ja jā, vai viņi vēlas par to vienoties savā starpā.

Minimālā alga nebūs visiem vienāda. Ikviens potenciālais priekšlikums atspoguļos valstu tradīcijas, koplīgumus vai tiesību normas. Dažās valstīs jau ir ieviestas izcilas sistēmas. Komisija vēlas nodrošināt, lai visas sistēmas būtu adekvātas, pietiekami aptverošas, ietvertu rūpīgas apspriedes ar sociālajiem partneriem un tām būtu atbilstīgs atjaunināšanas mehānisms.

Vispārīga informācija

Sociālais taisnīgums ir Eiropas sociālās tirgus ekonomikas pamats un mūsu Savienības pamats. Tas ir pamatā idejai, ka sociālais taisnīgums un labklājība ir stūrakmeņi, lai veidotu noturīgu sabiedrību ar augstākajiem labklājības standartiem pasaulē.

Pašlaik ir pārmaiņu brīdis. Klimata pārmaiņas un vides degradācija nozīmē, ka mums būs jāpielāgo mūsu ekonomika, rūpniecība, tas, kā mēs ceļojam un strādājam, ko mēs pērkam un ko mēs ēdam. Paredzams, ka mākslīgais intelekts un robotika vien nākamajos 5 gados radīs gandrīz 60 miljonus jaunu darbvietu visā pasaulē, savukārt daudzas darbvietas mainīsies vai pat izzudīs. Eiropas demogrāfija mainās. Šodien mēs dzīvojam ilgāk un veselīgāk, pateicoties progresam medicīnas un sabiedrības veselības jomā.

Šīs pārmaiņas, iespējas un problēmas ietekmē visas valstis un visus eiropiešus. Ir lietderīgi šīs problēmas risināt kopā un jau pašā sākumā pievērsties pārmaiņām. Eiropas sociālo tiesību pīlārs ir mūsu atbilde uz šiem pamatmērķiem. Pīlārā izklāstīti 20 principi un tiesības, kurām ir būtiska nozīme taisnīgu un labi funkcionējošu darba tirgu un labklājības sistēmu nodrošināšanai 21. gadsimta Eiropā.

Sīkākai informācijai

Jautājumi un atbildes: spēcīga sociālā Eiropa taisnīgai pārejai

Faktu lapa: spēcīga sociālā Eiropa taisnīgai pārejai

Paziņojums – spēcīga sociālā Eiropa taisnīgai pārejaiMeklēt iepriekšējās saites pieejamos tulkojumusEN•••

Pirmā posma apspriešanās ar sociālajiem partneriem par taisnīgu minimālo algu darba ņēmējiem ESMeklēt iepriekšējās saites pieejamos tulkojumusEN•••

Tīmekļa vietne ieinteresēto personu atsauksmēm par pīlāra īstenošanu


Informācija no: http://bit.ly/3ag0YBN