"Vairāk nekā tikai nauda" - ES daudzgadu budžets veidos Eiropas nākotni

Ziņa publicēta 20.02.2020
Trešdien debatēs par 2021. - 2027. gada ES budžetu Eiropas Parlamenta deputāti uzsvēra, ka atbalstīs tikai tādu budžetu, kurā atvēlēti pietiekami līdzekļi ES mērķu sasniegšanai.

Runāt par budžetu nozīmē runāt par ES nākotni, deputāti sacīja debatēs ar Horvātijas prezidentūras ES Padomē pārstāvi Nikolinu Brnjaču un Eiropas Komisijas priekšsēdētāju Urzulu fon der Leienu.

Debates notika nedēļu pirms 20. februārī plānotas ES valstu un valdību vadītāju sanāksmes, kurās līderi centīsies panākt vienošanos par nākamo daudzgadu finanšu shēmu (DFS).

Vairums deputātu uzsvēra, ka pietiekams finansējums ir pamatnoteikums izvirzīto mērķu sasniegšanai tādās jomās kā cīņa ar klimata pārmaiņām, digitālā un ekoloģiskā transformācija un tās radītās sociālās sekas. Tāpat finansējums nepieciešams, lai turpinātu sniegt atbalstu pilsētām un reģioniem, lauksaimniekiem, jauniešiem, pētniekiem un uzņēmējiem. Īstenojot Eiropas Zaļo kursu ar samazinātu budžetu, mazāk līdzekļu varētu atvēlēt citām ES programmām, noradīja deputāti. Vairāki deputāti aicināja izvērtēt tēriņu lietderību.

Deputāti arī uzsvēra, ka būtiski ir ieviest jaunus ES finansēšanas avotus (“pašu resursus”) un ES budžeta līdzekļu piešķiršanu sasaistīt ar tiesiskuma principu ievērošanu valstīs.

Lai noklausītos atsevišķo runātāju teikto, klikšķiniet uz vārda

Dāvids Sasoli, Eiropas Parlamenta priekšsēdētājs

Nikolina Brnjača, Horvātijas prezidentūras pārstāve

Urzula fon der Leiena, Eiropas Komisijas priekšsēdētāja

Manfrēds Vēbers (ETP, Vācija)

Irače Garsija Peresa (S&D, Spānija)

Dačans Čološs (Renew, Rumānija)

Marko Dzanni (ID, Itālija)

Filips Lambertss (Zaļie/EFA, Beļģija)

Rafaele Fito (ECR, Itālija)

Dimitrs Papadimulis (GUE/NGL, Grieķija)

Johanness Hāns, ES budžeta un administrācijas komisārs

Nikolina Brnjača, Horvātijas prezidentūras pārstāve

Pilns debašu videoieraksts