Mākslīgais intelekts: deputāti vēlas nodrošināt taisnīgu un drošu izmantošanu

Ziņa publicēta 20.02.2020
Trešdien apstiprinātajā rezolūcijā Parlaments prasa stingru tiesību kopumu, kas aizsargātu patērētājus no riskiem, ko rada mākslīgais intelekts un automatizēta lēmumu pieņemšana.

Rezolūcija aplūko vairākas jaunas, īpaši ar patērētāju aizsardzību saistītas problēmas, kas saistītas ar mākslīgā intelekta (MI) un automatizētas lēmumu pieņemšanas tehnoloģiju straujo attīstību.

Parlaments atzinīgi vērtē automatizētās lēmumu pieņemšanas iespējas sniegt patērētājiem jaunus, uzlabotus pakalpojumus, piemēram, virtuālā asistenta vai “čatbotu” iespējas, tomēr uzskata, ka patērētājiem, mijiedarbojoties ar automatizēto lēmumu pieņemšanas sistēmu, “vajadzētu būt pienācīgi informētiem par tās darbību” un kā “vajadzības gadījumā sazināties ar cilvēku, kuram ir lēmumu pieņemšanas pilnvaras”, kā arī par to, kā sistēmas lēmumus var pārbaudīt un labot.

Viņi norāda, ka šajās sistēmās vajadzētu izmantot tikai augstas kvalitātes un objektīvas datu kopas un “izskaidrojamus un objektīvus algoritmus”. EP prasa izveidot pārskatīšanas struktūras, lai novērstu iespējamās kļūdas automatizētos lēmumos. Arī patērētājiem vajadzētu būt iespējai pieprasīt, lai cilvēks pārskata vai maina automatizēti pieņemtus lēmumus.

“Cilvēkiem vienmēr jābūt pēdējiem atbildīgajiem par lēmumiem, kas tiek pieņemti saistībā ar profesionālajiem pakalpojumiem, piemēram, medicīnas, juridiskajās un grāmatvedības profesijās un banku nozarē, un jābūt spējīgiem atcelt šādus lēmumus”, uzsver deputāti.

Drošuma un atbildības noteikumi jāpielāgo mūsdienām

EP deputāti mudina Komisiju iesniegt priekšlikumus, lai pielāgotu drošuma noteikumus (piemēram, ES direktīvas par mašīnu un rotaļlietu drošumu), un nodrošinātu, ka patērētāji ir informēti un aizsargāti pret kaitējumu, un ražotājiem ir skaidrība par saviem pienākumiem.

EP saka, ka ir jāpārskata Produktatbildības direktīva, kas pieņemta vairāk nekā pirms 30 gadiem, lai pielāgotu jēdzienus “ražojums”, “kaitējums” un “bojājums” un noteikumus, kas reglamentē pierādīšanas pienākumu.

Diferencētas cenas un diskriminācija

Saskaņā ar ES tiesību aktiem tirgotājiem ir jāinformē patērētāji, ja preču vai pakalpojumu cena tikusi personalizēta, izmantojot automatizētu lēmumu pieņemšanu un patērētāja uzvedības profilēšanu. EP deputāti mudina Komisiju cieši uzraudzīt šo noteikumu īstenošanu, lai nodrošinātu, ka automatizētos lēmumus neizmanto patērētāju diskriminēšanai viņu valstspiederības, dzīvesvietas vai pagaidu atrašanās vietas dēļ.

Nākamie soļi

Rezolūciju nosūtīs dalībvalstīm un Komisijai. Komisija paziņojusi, ka 2020. gada 19. februārī nāks klajā ar plāniem par vienotu Eiropas atbildi problēmām, kas saistītas ar MI.