Dzimumu līdztiesības stratēģija — ceļā uz Savienību, kurā valda līdztiesība

Ziņa publicēta 06.03.2020
Eiropas Komisija (EK) šodien nāca klajā ar stratēģiju sieviešu un vīriešu līdztiesībai Eiropā. Lai gan Eiropas Savienība (ES) ir globāla līdere dzimumu līdztiesības jomā un pēdējās desmitgadēs tajā panākusi ievērojamu progresu, tomēr dzimumu vardarbība un stereotipi joprojām pastāv: katra trešā sieviete ES ir piedzīvojusi fizisku un/vai seksuālu vardarbību. Lai gan vairāk sieviešu iegūst augstāko izglītību, tomēr viņas pelna vidēji par 16 % mazāk nekā vīrieši, un ES lielāko uzņēmumu izpilddirektoru vidū ir tikai 8 % sieviešu.

Lai risinātu šo problēmu, dzimumu līdztiesības stratēģijā 2020.–2025. gadam ir paredzētas galvenās nākamajos 5 gados veicamās darbības un pausta apņemšanās nodrošināt, ka EK iekļaus līdztiesības aspektu visās ES politikas jomās. Stratēģijā aprakstīts, kā EK īstenos priekšsēdētājas Urzulas fon der Leienas solījumu, ka Eiropa nodrošinās vienādas iespējas visiem, kam ir tādas pašas ieceres.

EK priekšsēdētāja Urzula fon der Leiena sacīja: “Dzimumu līdztiesība ir Eiropas Savienības pamatprincips, tomēr reālajā dzīvē tas vēl nedarbojas. Uzņēmējdarbībā, politikā un sabiedrībā kopumā mēs varam pilnībā sasniegt savu potenciālu tikai tad, ja izmantojam visus savus talantus un dažādību. Nepietiek, ja izmantojam tikai pusi iedzīvotāju, pusi no idejām vai pusi enerģijas. Ar šo dzimumu līdztiesības stratēģiju mēs cenšamies panākt lielāku un ātrāku progresu sieviešu un vīriešu līdztiesības veicināšanā.”

EK priekšsēdētājas vietniece jautājumos par vērtībām un pārredzamību Vera Jourova piebilda: “Neskatoties uz visiem trūkumiem, Eiropa ir laba dzīvesvieta sievietēm. Mūsu sabiedrībā notiek svarīgas pārmaiņas, un neatkarīgi no tā, vai runājam par zaļo vai par digitālo pārkārtošanos, mums jānodrošina, ka sievietēm un vīriešiem ir vienlīdzīgas iespējas un ka pārmaiņu procesā nevienlīdzība nepalielinās vēl vairāk. Tieši otrādi, mums jāizveido apstākļi tam, lai sievietes pašas nodrošinātu taisnīgu pārkārtošanos gan darbā, gan privātajā dzīvē.”

Līdztiesības komisāre Helena Dalli piemetināja: “Lai panāktu vienlīdzību, nav jāpārliek kaut kas no viena groza uz citu. Vienlīdzība ir bezgalīgs resurss, kura pietiks ikvienam. No otras puses, diskriminācija dārgi izmaksā tiem, kuri no tās cieš, un visai sabiedrībai kopumā, jo trūkst personiskās atzinības, nav meritokrātijas, tiek zaudēti talanti un inovācija. Ar dzimumu līdztiesības stratēģiju mēs dzimumu līdztiesību stingri nostiprinām ES politikas izstrādes pamatā. Vēlamies panākt, ka sievietēm, lai sasniegtu to, kas vīriešiem ir pats par sevi saprotams, nebūtu jāpārvar lieki šķēršļi un viņas varētu pilnībā īstenot savu potenciālu.”

Konkrētas darbības līdztiesības jomā 2020.–2025. gadā

Nevienā ES dalībvalstī līdz šim nav panākta sieviešu un vīriešu līdztiesība. Progress ir lēns, un joprojām pastāv dzimumu nevienlīdzība nodarbinātības, darba samaksas, aprūpes un pensiju jomā. Lai novērstu šo nevienlīdzību un Eiropa varētu pilnībā sasniegt savu potenciālu gan uzņēmējdarbībā, gan politikā, gan sabiedrībā, stratēģijā paredzēta virkne svarīgu darbību, t. sk. dzimumu vardarbības un stereotipu novēršana, vienlīdzīgas līdzdalības un iespēju nodrošināšana darba tirgū, ieskaitot vienādu darba samaksu, un dzimumu līdzsvara ievērošana lēmumu pieņemšanā un politikā.

  1. 33 % sieviešu ES ir piedzīvojušas fizisku un/vai seksuālu vardarbību, savukārt 55 % — seksuālu uzmākšanos. Sievietēm Eiropā jāatbrīvojas no vardarbības un kaitējošiem stereotipiem. Lai to panāktu, stratēģijā ir aicināts veikt juridiskus pasākumus, lai noteiktu kriminālatbildību par vardarbību pret sievietēm. Komisija jo īpaši plāno paplašināt noziedzības jomas, kuras iespējams saskaņot visā Eiropā, tajās ietverot konkrētus pret sievietēm vērstas vardarbības veidus, ieskaitot seksuālu uzmākšanos, sieviešu ļaunprātīgu izmantošanu un sieviešu dzimumorgānu kropļošanu.Turklāt Komisija ierosinās digitālo pakalpojumu tiesību aktu, kurā precizēs, kādi pasākumi būs jāveic interneta platformām, lai vērstos pret nelikumīgām darbībām tiešsaistē, t. sk. pret sievietēm vērstu kibervardarbību.

  2.  Sievietes ES pelna vidēji par 16 % mazāk nekā vīrieši un joprojām saskaras ar šķēršļiem, kuru dēļ viņām ir grūtāk piekļūt darba tirgum un saglabāt vietu tajā. Dzimumu līdztiesība ir būtisks priekšnoteikums inovatīvai, konkurētspējīgai un plaukstošai Eiropas ekonomikai. Ņemot vērā demogrāfiskās problēmas, kā arī zaļo un digitālo pārkārtošanos, atbalsts sievietēm darba atrašanā nozarēs, kurās trūkst prasmju, jo īpaši tehnoloģijas un mākslīgā intelekta nozarēs, pozitīvi ietekmēs Eiropas ekonomiku. Lai novērstu atšķirīgu darba samaksu par vienādu darbu, EK šodien sāk sabiedrisko apspriešanu par darba samaksas pārredzamību un līdz 2020. gada beigām iesniegs saistošus pasākumus. Lai sievietēm nodrošinātu iespēju gūt panākumus darba tirgū, EK arī ar divkāršu spēku īstenos ES standartus attiecībā uz darba un privātās dzīves līdzsvaru, kas nodrošinās sievietēm un vīriešiem reālu izvēli gan personiskajā, gan profesionālajā izaugsmē. Darba tirgus, sociālās iekļaušanas un izglītības aspektu kontekstā dzimumu līdztiesība arī turpmāk tiks uzraudzīta Eiropas pusgada procesā.

  3. Sievietes joprojām nav pietiekami pārstāvētas vadošos amatos, t. sk. ES lielākajos uzņēmumos, kuru izpilddirektoru vidū sieviešu īpatsvars ir tikai 8 %. Lai sievietes varētu būt līderes uzņēmējdarbībā, EK cita starpā centīsies panākt, ka tiek pieņemts 2012. gada priekšlikums par dzimumu līdzsvaru uzņēmumu valdēs. EK arī veicinās sieviešu līdzdalību politikā, t. sk. 2024. gada Eiropas Parlamenta vēlēšanās, cita starpā ar finansējumu un paraugprakses apmaiņu. Lai rādītu priekšzīmi, EK centīsies līdz 2024. gada beigām panākt dzimumu līdzsvaru 50 % apmērā visos pārvaldības līmeņos.

Dzimumu līdztiesības aspekta integrēšana visās ES politikas jomās

Līdztiesības komisāres Helenas Dalli vadībā un ar jaunizveidotās Līdztiesības darba grupas atbalstu EK arī integrēs dzimumu līdztiesības aspektu visās ES politikas jomās un galvenajās iniciatīvās (tā dēvētā integrētā pieeja dzimumu līdztiesības nodrošināšanai). Galvenajām problēmām, ar ko pašlaik saskaras ES, cita starpā klimata un digitālās pārkārtošanās jomā, ir dzimumu dimensija. Dzimumu līdztiesības stratēģijas mērķi tiks ietverti arī darbībās, ko ES veiks visā pasaulē, lai veicinātu sieviešu iespējas un risinātu dzimumu vardarbības problēmu.

Konteksts

Savienība, kurā valda līdztiesība, ir viena no galvenajām Urzulas fon der Leienas vadītās Komisijas prioritātēm, kā norādīts viņas politikas pamatnostādnēs. Šodien iesniegtā dzimumu līdztiesības stratēģija ir pirmā EK stratēģija šajā līdztiesības jomā, ar kuru tiek pildītas saistības, ko savās politikas pamatnostādnēs uzņēmusies EK priekšsēdētāja.

Plašāka informācija

Paziņojums "Savienība, kurā valda līdztiesība: dzimumu līdztiesības stratēģija 2020.-2025. gadam”Meklēt iepriekšējās saites pieejamos tulkojumus

Faktu lapa “Ceļā uz Savienību, kurā valda līdztiesība”Meklēt iepriekšējās saites pieejamos tulkojumus

Sabiedriskā apspriešana par darba samaksas pārredzamību

Atklāts uzaicinājums iesniegt priekšlikumus par dzimumu nevienlīdzības novēršanu — termiņš 2020. gada 1. aprīlis

Atklāts uzaicinājums iesniegt priekšlikumus par to, kā novērst un apkarot visa veida vardarbību pret bērniem, jauniešiem un sievietēm — termiņš 2020. gada 1. aprīlis

Eiropas Dzimumu līdztiesības institūts


Informācija no: https://bit.ly/2TCC9IA