Ilgtspējīgas mobilitātes veicināšana: Komisija ierosina 2021. gadu pasludināt par Eiropas Dzelzceļa gadu

Ziņa publicēta 06.03.2020
Komisija šodien ir ierosinājusi 2021. gadu noteikt par Eiropas Dzelzceļa gadu, lai atbalstītu Eiropas zaļā kursa mērķu sasniegšanu transporta jomā. 2021. gadā notiks virkne pasākumu, kampaņu un iniciatīvu, kas dzelzceļa transportu popularizēs kā ilgtspējīgu, novatorisku un drošu pārvadājumu veidu. Tiks izcelts, kādas priekšrocības tas dod cilvēkiem, ekonomikai un klimatam un kas vēl neļauj izveidot īstenu vienotu Eiropas dzelzceļa telpu bez robežām.

Transporta komisāre Adina Veleana, piesakot šodienas priekšlikumu, sacīja: “Nav šaubu, ka lielākajā daļā jomu dzelzceļa transports dod milzīgu labumu – ilgtspējību, drošību, pat ātrumu –, ja vien tas tiek organizēts un ir konstruēts atbilstoši 21. gadsimta principiem. Bet dzelzceļam ir arī dziļāka jēga: tas savieno Eiropas Savienību, bet ne tikai fiziski. Saskaņota un funkcionāla tīkla, kas klāj visu Eiropu, izveide ir politiskas saliedētības pārbaudījums. Eiropas Dzelzceļa gads nav nejaušība. Tas tiks atzīmēts taisni tad, kad ES vajadzīga šāda te kolektīva lieta.”

Dzelzceļš – ilgtspējīga un droša satiksme

Tā kā dzelzceļa transports ir viens no visilgtspējīgākajiem un visdrošākajiem transporta veidiem, kāds mums ir, nākotnē tam būs liela nozīme Eiropas mobilitātes sistēmā. Dzelzceļš ir ne tikai videi draudzīgs un energoefektīvs, bet arī vienīgais transporta veids, kas kopš 1990. gada gandrīz nepārtraukti ir samazinājis oglekļa dioksīda emisijas, vienlaikus palielinot pārvadājumu apjomu.

Sliežu ceļš saved kopā cilvēkus, satuvina reģionus un uzņēmumus visā ES. Dzelzceļš ir arī Eiropas inženiertehniskās lietpratības apliecinājums un daļa no mūsu eiropeiskā mantojuma un kultūras.

Kāpēc tieši 2021. gads?

Eiropas dzelzceļa gads 2021. gadā palīdzēs paātrināt vajadzīgo dzelzceļa modernizāciju, lai šis pārvadājumu veids iemantotu lielāku popularitāti par citiem pārvadājumu veidiem, kuri nav tik ilgtspējīgi.

2021. gads būs pirmais pilnais gads, kad Eiropas Savienībā tiks īstenoti ceturtajā dzelzceļa tiesību aktu paketē saskaņotie noteikumi. Turklāt 2021. gadā tiks atzīmētas vairākas svarīgas dzelzceļa gadadienas: apritēs pirmās dzelzceļa tiesību aktu paketes 20 gadi, pirmā divu ES galvaspilsētu dzelzceļa savienojuma (Parīze–Brisele) 175. gadadiena, kā arī TGV ātrvilcienu 40 gadi un ICE ātrvilcienu 30 gadi.

Dzelzceļš jau ir izvēlēts par 2021. gada tēmu starptautiskajā mākslas festivālā “EUROPALIA”, kurā aktīvi tiks papildinātas dažādās Eiropas Dzelzceļa gada aktivitātes.

Konteksts

Eiropas Komisija 2019. gada 11. decembra paziņojumā aprakstīja Eiropas zaļo kursu Eiropas Savienībai un tās iedzīvotājiem, izvirzot mērķi līdz 2050. gadam panākt klimatneitralitāti. Tā kā transporta nozare rada ceturto daļu no ES siltumnīcefekta gāzu emisijām, tai būs izšķiroša loma šā mērķa sasniegšanā un tai ir noteikts uzdevums līdz 2050. gadam emisijas samazināt par 90 %.

Tagad Komisija Eiropas zaļajā kursā strādā pie ilgtspējīgas un viedas mobilitātes stratēģijas, kas lūkos samazināt emisijas no visiem pārvadājumu veidiem. Prioritārā kārtā būtiska daļa no 75 % iekšzemes kravu, kas patlaban tiek pārvadātas pa autoceļiem, būs jāpārvirza uz dzelzceļu un iekšzemes ūdensceļiem.

Komisijas priekšlikums 2021. gadu pasludināt par Eiropas Dzelzceļa gadu tagad ir jāpieņem Eiropas Parlamentam un Padomei.

Plašāka informācija

Priekšlikums Eiropas Parlamenta un Padomes lēmumam par Eiropas Dzelzceļa gadu (2021)

Faktu lapa: 2021 – Eiropas Dzelzceļa gadsMeklēt iepriekšējās saites pieejamos tulkojumus

Eiropas zaļais kurss

Eiropas gadi

Informācija no: https://bit.ly/38sT3yT