Maskas jāpiegādā pāri robežām: ES vienotajam tirgum jāsargā iedzīvotāju veselība

Ziņa publicēta 19.03.2020
COVID-19 krīzē svarīgākais ir nepārtraukt svarīgu preču un nepieciešamu medicīnas un aizsardzības līdzekļu piegādi ES tirgū, uzsver EP transporta un iekšējā tirgus komiteju priekšsēdētājas.

Eiropas Parlamenta Iekšējā tirgus komitejas priekšsēdētāja Petra De Sutera (Zaļie/EFA, BE) un Transporta komitejas priekšsēdētāja Karima Deji (Zaļie/EFA, FR) trešdien atzinīgi novērtēja ES transporta ministru lēmumu atbalstīt “zaļo joslu” izveidošanu, sniedzot priekšroku svarīgo preču un nepieciešamu medicīnas un aizsardzības līdzekļu piegādei, kā to bija rosinājuši EP deputāti un Komisija.

Jauno un steidzamo COVID-19 pasākumu mērķis ir aizsargāt veselību un saglabāt piekļuvi precēm un svarīgākajiem pakalpojumiem ES iekšējā tirgū.

“Pilnīga robežu slēgšana var šķist drošākais veids, kā aizsargāt iedzīvotājus, taču mēs visi esam atkarīgi no precēm, kas tiek ievestas no citām dalībvalstīm, un ir svarīgi turpināt šīs piegādes. Lai šī krīze neizvērstos katastrofā, mums jāgarantē būtisku preču, piemēram, pārtikas, netraucētu pārvadāšanu, kā arī dzīvību glābšanai vajadzīgu medicīnas un aizsardzības līdzekļu piegādi. Sabiedrības veselības jomā mēs visi paļaujamies cits uz citu un esam cits no cita atkarīgi,” sacīja Iekšējā tirgus komitejas priekšsēdētāja.

“Tā dēvēto “zaļo joslu” izveidošana, īpaši medicīnas precēm un aizsardzības līdzekļiem, nākamajās dienās un nedēļās būs ļoti svarīga,” uzsvēra De Sutera, atsaucoties uz dalībvalstu apņemšanos nodrošināt medicīnas aprīkojuma piegādi.

Transporta komitejas priekšsēdētāja Karima Deji norādīja, ka krīzes pārvarēšanai būs svarīga neapgrūtināta robežu šķērsošana un saskaņota dalībvalstu rīcība.

“Mums jāatrod veidi, kā turpināt transporta plūsmu un samazināt rindas, lai taupītu laiku un naudu. Mēs esam gatavi rīkoties kopā un ātri, un atbalstām autovadītājus un visu transporta nozari, kas nenogurstoši strādā, lai krīzes laikā saglabātu preču plūsmu.”

“Atgādinu arī to, ka steidzami jāpārtrauc tā dēvētie “spoku lidojumi”. Aviosabiedrībām jāsaņem garantijas, ka tās saglabās savas pacelšanās un nolaišanās kvotas. Tas ir vienīgais veids, kā novērst tukšus lidmašīnu pārvietošanos Eiropas Savienībā”, viņa norādīja.

Informācija no: http://bit.ly/2vCOxjW