Sasoli: Eiropa apliecina solidaritātes vērienu

Ziņa publicēta 20.03.2020
Eiropas Parlamenta prieksšēdētāja Dāvida Sasoli paziņojums pēc Eiropas Parlamenta ārkārtas plenārsēdes sasaukšanas 26. martā, lai pieņemtu COVID-19 krīzes pasākumus.

Eiropas Parlamenta priekšsēdētājs Dāvids Sasoli pēc video konferences ar EP politisko grupu vadītājiem ceturtdien paziņoja par ārkārtas plenārsēdi 26. martā, lai apstiprinātu pasākumus cīņai ar COVID-19. Tā būs pirmā plenārsesija, kurā EP izmantos attālināto balsošanu.

Paziņojumā pēc sanāksmes ar politisko grupu vadītājiem Sasoli sacīja:

“Vēlos paust sirsnīgu līdzjūtību visiem, kam pašlaik ir grūti, un visiem, kas zaudējuši tuviniekus. Vēlos uzsvērt savu apbrīnu un atbalstu tiem, kas pret pandēmiju cīnās frontes līnijās.

Eiropa rīkojas. Tā darbojas, lai risinātu šo dramatisko situāciju, uzņemoties pienākumus aizstāvēt ikvienu dzīvību, ikviena iztiku un mūsu visu līdzsvaru. Mums bija jāpārvar sākotnēja šauri nacionāla savtība, tomēr tagad beidzot ir skaidrs, kāda būs mūsu kopīgā rīcība šajā ārkārtas situācijā.

Eiropas Centrālās bankas pagājušā vakara lēmums darīt pieejamus 750 miljardus euro papildinās Komisijas un dalībvalstu artavu, ko aizstāv arī Parlaments. Iespējamas arī papildu iniciatīvas, piemēram, 500 miljardu no Eiropas Stabilitātes mehānisma, iedarbinot tā dēvēto glābšanas fondu. Mēs runājam par intervenci, kas kopumā sasniegs teju divus triljonus euro. Tas ir līdz šim vērienīgākais Eiropas solidaritātes apliecinājums. Tas pārspēj pat Māršala plānu, kas palīdzēja mums piecelties no Otrā pasaules kara drupām.

Šī nauda mums palīdzēs ierobežot Covid-19 ietekmi un atbalstīs pētījumus, kas vajadzīgi iedarbīgas vakcīnas atrašanai. Tā sniegs resursus, lai atbalstītu mūsu ekonomiku un mūsu sociālās aizsardzības modeli. Tā aizsargās darba vietas, uzņēmumus, un nodrošinās, lai ģimenes šajos sarežģītajos laikos netiktu atstātas vienas.

Šajā posmā tas nodrošina arī līdzekļus, kas vajadzīgi mūsu medicīnas iestādēm, ārstiem un darbiniekiem, kuri ar lielu pašaizliedzību un atbildību glābj daudzu cilvēku dzīvības. Eiropas Savienība nedrīkst nevienu pamest nelaimē. Mēs nevienu no jums neatstāsim.

Eiropas Parlaments pilda savus pienākumus un turpinās to darīt. Parlamentam jāpaliek atvērtam, jo vīruss nedrīkst mazināt demokrātiju. Mēs esam vienīgā Eiropas pārvaldes iestāde, kuru ievēlējuši iedzīvotāji, un mēs turpināsim viņus pārstāvēt un aizstāvēt.

Šī iemesla dēļ esmu nolēmis sasaukt ārkārtas plenārsēdi ceturtdien, 26. martā, lai apstiprinātu Eiropas Komisijas iesniegtos ārkārtas pasākumus. Tā būs pirmā plenārsēde, kurā izmantosim attālinātās balsošanas sistēmu. Šajā ārkārtas situācijā mums ir jāizmanto visi pieejamie līdzekļi.

Šis ir grūts laiks. Mēs vēlamies būt tuvu ģimenēm, kuras ir zaudējušas tuviniekus, visiem saslimušajiem, un tiem eiropiešiem, kas pašlaik piedzīvo lielas bailes. Mums ir jādara viss, kas ir mūsu spēkos, un jāaicina ikviens uz atbildīgu rīcību. Eiropai izdosies vien tad, ja visi būsim vienoti, drosmīgi un cits citu atbalstīsim.”

Informācija no: https://bit.ly/2QwxmI0