Transporta komiteja prasa pārtraukt tukšos lidojumus, ko izraisījis COVID-19 uzliesmojums

Ziņa publicēta 23.03.2020
Parlamenta Transporta un tūrisma komitejas priekšsēdētāja pauž gandarījumu par Komisijas sagatavoto priekšlikumu un solīja, ka EP deputāti nekavējoties ķersies pie tiesību akta izstrādes.

“Tukšu lidmašīnu reisi nav neviena interesēs, tie daudz izmaksā kā videi, tā ekonomikai. Šī prakse ir jāpārtrauc un jānodrošina, lai aviācijas nozare varētu izdzīvot ārkārtas apstākļos, ko izraisa COVID-19 uzliesmojums,” sacīja Transporta komitejas priekšsēdētāja Karima Deji (Zaļie / EFA, FR).

“Noteikums „izmanto vai zaudē” vairākkārt īslaicīgi apturēts jau agrāk, un Parlaments ir apņēmies kopā ar Padomi rast drīzu risinājumu arī tagad,” piebilda priekšsēdētāja.

Laika nišu piešķiršanas noteikumi vienmēr attiecas uz nākamo atbilstošo sezonu. Piemēram, laika nišas 2020. gada vasarai tika sadalītas jau pagājušajā gadā. Tas nozīmē, ka būs pietiekami daudz laika strādāt un balsot par šo prioritāro failu.

Nākamie soļi

Parlaments pašlaik izskata Komisijas priekšlikumu un ziņos par nākamajiem procedūras soļiem, lai tuvākajās dienās kopā ar Padomi sāktu likumdošanas darbu.

Izziņa

Saskaņā ar pašreizējiem noteikumiem (Regula par laika nišu piešķiršanu Kopienas lidostās (EEK 95/93)), gaisa kuģu pacelšanās un nosēšanās laika nišas ES piešķir neatkarīgi koordinatori vasaras vai ziemas sezonām. Ja gaisa pārvadātājs ir izmantojis vismaz 80% viņam piešķirto laika nišu attiecīgajā sezonā, tas attiecīgo kvotu saglabā arī nākamajā attiecīgajā sezonā (šo noteikumu dēvē par “vēsturiskajām tiesībām uz laika nišām” vai "noteikumu 80 -20"). Pretējā gadījumā laika nišas atkal nonāk kopējā rezervē, no kuras veic pārdalīšanu (pazīstams kā noteikums “izmanto vai zaudē”).

Priekšvēsture

Noteikums “izmanto vai zaudē” vairākkārt ir īslaicīgi apturēts, piemēram, pēc 2001. gada 11. septembra notikumiem, Irākas kara laikā, SARS epidēmijas laikā 2003. gadā, kā arī 2009. gadā, reaģējot uz ekonomisko krīzi un tās ietekmi uz gaisa pārvadātājiem.


Informācija no: https://bit.ly/3biL5Kh