Covid-19: ES iestādes sadarbojas medicīnisko iekārtu iegādē

Ziņa publicēta 24.03.2020
Eiropas Parlaments kopā ar dalībvalstīm strādā pie regulējuma, kas ļautu ES iegādāties sejas maskas, plaušu ventilējamos aparātus un citu medicīnisko aprīkojumu dalībvalstu slimnīcām.

Pagājušajā nedēļā Eiropas Komisija “rescEU” programmas ietvaros izveidoja mehānismu, lai sniegtu atbalstu tām dalībvalstīm, kurām trūkst medicīniskā aprīkojuma.


Parlaments uzsācis darbu, lai kopā ar ES Padomi jeb dalībvalstu ministriem pēc iespējas ātrāk atvēlētu 40 miljous eiro ES budžeta līdzekļu plaušu ventilēšanas aparātu un aizsargmasku iegādei.


Papildus tam dalībvalstis apvienos spēkus, lai Kopīgā iepirkuma nolīguma ietvaros iegādātos ventilēšanas aparātus, sejas maskas un reaģentus vīrusa noteikšanai. Kopīgs iepirkums ļaus panākt izdevīgākus iegādes noteikumus.


Citāts


Komentējot Eiropas Komisijs priekšlikumu, ES Vides, sabiedrības veselības un pārtikas nkaitīguma komitejas priekšsēdētājs Paskāls Kanfāns (politiskā grupa “Renew Europe”/Francija) sacīja:


“ES Civilās aizsardzības mehānisms jau glābis eiropiešu dzīvības zemestrīcēs, viesuļvētrās un mežu ugunsgrēkos. Tagad mēs pirmo reizi šo rīku izmantosim, lai palīdzētu ES valstīm cīņā ar vīrusu. Šī krīze arī parāda, cik svarīgi Civilās aizsardzības mehānismam atvēlēt pietiekami daudz līdzekļu nākamajā daudzgadu budžetā.”


Pamatinformācija


“RescEU” ir daļa no ES Civilās aizsardzības mehānisma ciešākai dalībvalstu sadarbībai civilās aizsardzības jomā. Kopš “rescEU” izveides 2019. gadā ES var tieši atbalstīt dalībvalstis, kad to spējas reaģēt katastrofu situācijās nav pietiekamas. Pateicoties šim mehānismam, no trešajām valstīm repatriēti vairāk nekā 1800 ES pilsoņi.

Informāzija no: https://bit.ly/2vPvbIs