Covid-19: Eiropas Parlaments apstiprina ES atbalsta pasākumus

Ziņa publicēta 27.03.2020
EP deputāti ceturtdien ārkārtas plenārsēdē gandrīz vienbalsīgi apstiprināja trīs steidzamus priekšlikumus, kas ļaus īstenot ES atbalsta pasākumus Covid-19 krīzes skartajiem.

Komisijas priekšlikumi, lai palīdzētu cilvēkiem un uzņēmumiem pārvarēt krīzi, tika atbalstīti Eiropas Parlamentā mazāk nekā divas nedēļas pēc to iesniegšanas.

Apstiprinātie priekšlikumi ir:

  • Investīciju iniciatīva reaģēšanai uz koronavīrusu. Šie pasākumi ir paredzēti, lai pēc iespējas drīz darītu pieejamus 37 miljardus eiro ES fondu naudas iedzīvotājiem, reģioniem un valstīm, kuras vissmagāk skārusi koronavīrusa pandēmija. Līdzekļus novirzīs veselības aprūpes sistēmām, mazajiem un vidējiem uzņēmumiem, darba tirgiem un citām neaizsargātām ES dalībvalstu ekonomikas daļām. Priekšlikumu EP deputāti pieņēma ar 683 balsīm par, 1 pret un 4 atturoties.

  • ES Solidaritātes fonda darbības jomas paplašināšana, lai ietvertu ārkārtas stāvokli sabiedrības veselības jomā. Tas ļaus 2020. gadā līdz 800 miljoniem eiro darīt pieejamu Eiropas dalībvalstīm. No fonda līdzekļiem atbalstāmās darbības tiek paplašinātas, iekļaujot nopietnas sabiedrības veselības krīzes, ieskaitot atbalstu medicīniskajai palīdzībai un pasākumus slimību izplatības novēršanai, uzraudzībai vai kontrolei. Priekšlikumu EP deputāti atbalstīja ar 671 balsi par, 3 pret un 14 atturoties.

  • ES noteikumu par lidostu laika nišām īslaicīga apturēšana. Tas ļaus gaisa pārvadātājiem pārtraukt tukšos lidojumus pandēmijas laikā. Noteikumu pagaidu apturēšana nozīmē, ka aviosabiedrībām nebūs pienākuma izlietot tām piešķirtās pacelšanās un nosēšanās laika nišas, lai tās saglabātu nākamajā attiecīgajā sezonā. Noteikums “izmanto vai zaudē” tiks atcelts visai vasaras sezonai no 2020. gada 29. marta līdz 24. oktobrim. Šo priekšlikumu Eiropas Parlaments atbalstīja ar 686 balsīm par, nevienam nebalsojot pret un 2 atturoties.

Nākamie soļi

Eiropas Parlamenta nostāja vēl oficiāli jāapstiprina Padomei. Pieņemtie pasākumi stāsies spēkā, tiklīdz tie (pāris dienu laikā) tiks publicēti Eiropas Savienības Oficiālajā Vēstnesī.