Solidaritāte: kā ES valstis atbalsta viena otru cīņā ar Covid-19

Ziņa publicēta 09.04.2020
ES valstis dara visu iespējamo, lai palīdzētu viena otrai cīņā ar koronavīrusa izraisīto krīzi, sākot no ventilēšanas aparātu piegādes līdz kritiski slimu pacientu uzņemšanai.

Koronavīrusa uzliesmojums skar visas pasaules valstis un ES dalībvalstis, un ES ir apņēmības pilna problēmas risināt kopīgiem spēkiem. Valstis sniedz atbalstu, daloties ar nepieciešamiem medicīnas un aizsardzības līdzekļiem, piemēram, aizsargmaskām un ventilēšanas aparātiem. Dalībvalstis, kurām ir iespējas, uzņem kritiski slimus pacientus no citām ES daļām un palīdz ES iedzīvotājiem atgriezties mītnes zemēs, kuri pandēmijas dēļ ir iestrēguši ārvalstīs.

Visi, neatkarīgi no valsts lieluma, apvieno spēkus, lai stātos pretī Covid-19 uzliesmojumam. Francija ziedoja aizsargmaskas Itālijai, Vācija piegādāja medicīnisko aprīkojumu Itālijai, ārstēšanai uz Luksemburgu tika pārvesti intensīvās terapijas pacienti no Francijas, Čehija piedāvāja aizsargtērpus Itālijai un Spānijai.

Valstis arī apvieno resursus, lai nogādātu grūtībās nonākušos eiropiešus mājās. Kopš vīrusa uzliesmojuma sākuma mājās no ārvalstīm ir nogādāti tūkstošiem ES pilsoņu. Katrs trešais repatriētais pasažieris nebija repatriācijas lidojumu organizējošās valsts valstspiederīgais. Tuvākajā laikā tiek plānots organizēt vēl daudz vairāk lidojumu, un vietas šajos lidojumos vienmēr ir pieejamas arī citiem ES valsts piederīgajiem.

ES finansē pētniecības darbu pie vakcīnas izstrādes un vīrusa diagnosticēšanas un ārstēšanas metodēm, koordinē nepieciešamo medicīnisko iekārtu kopīgus iepirkumus, kā arī darīja pieejamus 37 miljardus eiro ES fondu naudas ES valstīm pandēmijas apkarošanai.

Vairāk informācijas par ES veiktajiem pasākumiem cīņā ar Covid-19 pandēmiju.

Informācija no: https://bit.ly/2JO37Iz