Sasoli ES iestādēm: “Esiet drosmīgi, strādājot pie ES atveseļošanas plāna”

Ziņa publicēta 07.05.2020
EP priekšsēdētāja Dāvida Sasoli paziņojums par ES atveseļošanas plānu, kas tiks pievienots nākamajam ES daudzgadu budžetam.

“Tagad ir jābūt drosmīgiem un vērienīgiem, plānojot, kādus pasākumus atbalstīsim no ES budžeta. Parlaments, kopīgi ar citām ES iestādēm, vēlas būtisku ietekmi šo lēmumu pieņemšanā. Mēs vēlamies palīdzēt nodrošināt, lai nākamais daudzgadu budžets kļūtu par vislabāko iespējamo instrumentu Eiropas ekonomikas un iedzīvotāju atbalstam. Steidzami jāvienojas par atveseļošanas plānu un par nākamo daudzgadu budžetu.

Pirms pašreizējās krīzes EP deputāti attiecībā uz daudzgadu budžetu bija izvirzījuši tālejošus mērķus. Šobrīd nav īstais brīdis samazināt mūsu ambīcijas un samierināties ar budžeta un pasākumu plānu, kas neatbilst gaidāmajiem izaicinājumiem.

Atveseļošanās pasākumu kopumam ir jābūt vērienīgam, efektīvam un sakņotam spēcīgā daudzgadu budžetā. Mēs nedrīkstam aizmirst arī par ilgtermiņa ieguldījumiem un stratēģiskajiem mērķiem. Krīze padziļinājusi nevienlīdzību starp Eiropas reģioniem, un atveseļošanas plānam vajadzētu palīdzēt novērst šo plaisu.

Līdzekļi ir jādara pieejami mūsu dalībvalstīm, uzņēmumiem un skartajiem darba ņēmējiem – tagad. Svarīgs ir tieši laiks.

Eiropas Parlaments kā budžeta lēmējiestāde jāiesaista atveseļošanas plāna izstrādē. Mēs kritiski izvērtēsim arī pārskatīto daudzgadu budžeta priekšlikumu un atkārtosim prasību pēc ārkārtas rīcības plāna.

Parlamentāriešiem ir jāspēj būtiski ietekmēt to, kur nauda tiek ieguldīta, jo viņi pārstāv iedzīvotājus un sabiedrības kopējās intereses. Jau kopš pilnvaru sākuma šis Parlaments ir pierādījis, ka tas nav gatavs apstiprināt visu, ko tam atsūta.

Atzinīgi vērtējams Komisijas paziņojums, ka tiks palielināti pašu resursi, tomēr to vajadzētu attiecināt uz visu budžeta periodu, kā arī, ir jānosaka jauni pašu resursu avoti. Tas joprojām ir mūsu nosacījums, lai EP piekristu nākamajam daudzgadu budžetam.

Pašreizējā krīze skar visu Eiropu. Mums, Eiropas vadītājiem, ir jābūt uzdevuma augstumos. Mums jāaizsargā vājākie mūsu vidū. Eiropai ir jābūt stiprākai nekā jebkad agrāk un jāstrādā visu eiropiešu labā, jo šajā krīzes brīdī iedzīvotāji gaida no mums risinājumu tieši no mums."

Piezīme redaktoriem

Eiropas Parlaments nākamās nedēļas plenārsēdē pieņems rezolūciju par ES atveseļošanas plānu.

Rezolūcijas centrā būs nākamā daudzgadu finanšu shēma (DFS) 2021.–2027.gadam, un tajā izvirzīs prasību saglabāt Eiropas Parlamenta ietekmi uz budžeta lēmumiem, lai nodrošinātu demokrātisku kontroli, pārredzamību un pārskatatbildību.

Parlaments nākamnedēļ balsos arī par likumdošanas iniciatīvas ziņojumu, kurā ierosināts DFS ārkārtas rīcības plāns.

Tiklīdz Komisija iesniegs savus jaunos priekšlikumus, Parlaments būs gatavs jau jūnija plenārsēdē apstiprināt savu sarunu nostāju.

Kontakti: