Jautājumi un atbildes par ES daudzgadu budžetu

Ziņa publicēta 14.05.2020
Jautājumi un atbildes par ES daudzgadu budžetu jeb daudzgadu finanšu shēmu – DFS (ES izdevumiem) un ES pašu resursiem (ES ieņēmumiem)

Ir sācies darbs pie tā, lai pieņemtu nākamo ES daudzgadu budžetu laikposmam no 2021. gada līdz 2027. gadam. Runa ir par Eiropas nākotni, par to, vai Eiropas Savienība iedzīvotāju labā turpmāk spēs darīt tikpat daudz, mazāk vai vairāk nekā līdz šim.

Šis izklāsts atspoguļo Parlamenta nostāju pirms Covid-19 pandēmijas. Kopš vīrusa uzliesmojuma Eiropas Komisija ir paziņojusi par Daudzgadu finanšu shēmas (DFS) sākotnējā priekšlikuma pārskatīšanu, lai to pielāgotu ekonomikas atveseļošanas vajadzībām, veselības krīzei smagi skarot dalībvalstu ekonomikas. Pārskatīšanas plāns atbilst arī tam, ko lūguši EP deputāti.

Kopš krīzes sākuma Parlaments ir apstiprinājis virkni pasākumu, gan attiecībā uz budžetu, gan citās jomās, lai novērstu pandēmijas sekas. Aprīlī EP pieņēma rezolūciju, prasot spēcīgāku un vērienīgāku daudzgadu budžetu. Tiklīdz būs publicēta sīkāka informācija par Komisijas priekšlikumu, Parlaments koriģēs arī savu nostāju.

Eiropas Parlaments vēlas reformēt budžetu laikposmam pēc 2020. gada, lai to saskaņotu ar Parlamenta politiskajiem mērķiem un ES nākotnes redzējumu un lai nodrošinātu nepārtrauktību būtiskākajās ES politikas jomās, piemēram, reģionālās un lauksaimniecības politikas jomā. Šim budžetam būtu arī jārisina nākotnes problēmas, lai padarītu Eiropu stiprāku un ilgtspējīgāku. Tam būtu jāpalīdz veicināt mieru, demokrātiju, tiesiskumu, cilvēktiesību ievērošanu un dzimumu līdztiesību, uzlabot labklājību, ekonomisko izaugsmi, darbvietu kvalitāti, dalībvalstu un iedzīvotāju savstarpējo solidaritāti, kā arī jāpalīdz cīnīties pret klimata pārmaiņām.

ES budžets ir unikāls ar to, ka tas ir galvenokārt ieguldījumu budžets un tajā nav atļauts deficīts. Aptuveni 93 % ES budžeta tiek izlietoti iedzīvotāju, reģionu, pilsētu, lauksaimnieku, augstskolu un uzņēmumu labā. Savukārt ES administratīvās izmaksas nepārsniedz 7 % no kopējā ES budžeta. ES vienotā tirgus dalībniekiem ir vēl citas ekonomiskās priekšrocības, un to it īpaši var attiecināt uz dalībvalstīm, kuru ekonomika lielā mērā balstās uz starptautisko tirdzniecību.

Plašāk: https://bit.ly/2Wvx1sj