ES un Apvienotās Karalistes sarunas: deputāti pauž nelokāmu atbalstu ES nostājai

Ziņa publicēta 18.06.2020
Parlaments pauž nožēlu, ka laika palicis maz, bet panākt vienošanos par tālākajām ES un Apvienotās Karalistes attiecībām joprojām traucē būtiskas viedokļu atšķirības.

Ceturtdien ar ievērojama vairākuma atbalstu pieņemtajā rezolūcijā Parlaments izvērtē ES un Apvienotās Karalistes sarunas par abu pušu jaunajām attiecībām. EP deputāti tajā apstiprina sarunvedēju aicinājumu jūlijā sarunas ievērojami pastiprināt.

Deputāti pauž nožēlu, ka pēc četrām sarunu kārtām reāls progress joprojām nav panākts un ka joprojām pastāv būtiskas viedokļu atšķirības.

EP uzsver, ka panākt visaptverošu vienošanos ir abu pušu interesēs. Eiropas Savienībai ir nepieņemami, ka Apvienotā Karaliste selektīvi izvēlas dažus politikas virzienus un cenšas panākt, lai pēc Brexit tai būtu piekļuve vienotajam tirgum. Rezolūcijā paustas dziļas bažas par Apvienotās Karalistes valdības neatlaidību tikai attiecībā uz tiem jautājumiem, kas ir pašas Apvienotās Karalistes interesēs.

Tajā arī atkārtoti pausts pilnīgs un nelokāms Parlamenta atbalsts ES galvenajam sarunu vedējam Mišelam Barnjē, kuram politiskās pilnvaras vest sarunas ar Apvienotās Karalistes pārstāvjiem piešķīrušas ES dalībvalstis un Parlaments.

Deputāti arī aicina Apvienoto Karalisti ievērot saistības, kas izklāstītas politiskajā deklarācijā, kuru parakstījis premjerministrs Boriss Džonsons un ratificējusi gan ES, gan Apvienotā Karaliste.

Izstāšanās saistības

Protokola par Īriju/Ziemeļīriju un Izstāšanās līguma, tostarp šajos dokumentos paredzēto iedzīvotāju (kā Lielbritānijā esošo ES pilsoņu, tā ES atrodošo Lielbritānijas pilsoņu) tiesību stingra un precīza īstenošana ir priekšnosacījums uzticības radīšanai, uz kā pamata būs iespējams noslēgt vienošanos par tālākajām attiecībām, — teikts rezolūcijas tekstā.

Godīga konkurence un zivsaimniecība

Rezolūcijā arī uzsvērts — tas, vai Parlaments dos piekrišanu jaunajam tirdzniecības nolīgumam ar Apvienoto Karalisti, ir atkarīgs no tā, vai Apvienotās Karalistes valdība piekritīs garantēt vienlīdzīgus konkurences apstākļus (kopīgus noteikumus un standartus) vides aizsardzības, darba apstākļu, valsts atbalsta un citās jomās. Parlamenta piekrišanu ietekmēs arī tas, vai būs izdevies noslēgt apmierinošu nolīgumu zivsaimniecības jomā. Jaunas līgumattiecības ir nepieciešamas tāpēc, ka Apvienotās Karaliste ģeogrāfiski ir ļoti tuvu ES, abas puses ir cieši saistītas viena ar otru un stipri viena no otras atkarīgas.

Apvienotās Karalistes valdība līdz šim nav iesaistījusies sarunās par noteikumiem, ar kuriem tiktu garantēti godīgas konkurences nosacījumi, — teikts rezolūcijā.

Rezolūcija, ko EP deputāti pieņēma ar 572 balsīm par, 34 pret un 34 atturoties, būs pieejama šeit (2020. gada 18. jūnijs)

Citāts

“Eiropas Savienība un Apvienotā Karaliste ir parādījušas, ka jūlija mēnesī vēlas panākt sarunās būtisku progresu. Šodien savlaicīgi pieņemtajā rezolūcijā Eiropas Parlaments pauž gatavību noslēgt vērienīgu un taisnīgu vienošanos, neapdraudot mūsu principus un mērķus,” komentējot plenārsēdes balsojumu un ES un Apvienotās Karalistes 15. jūnija augsta līmeņa sanāksmes rezultātus, sacīja Eiropas Parlamenta Ārlietu komitejas un Apvienotās Karalistes Koordinācijas grupas (UKCG) priekšsēdētājs Deivids Makalisters (PPE, Vācija).

Noklikšķiniet uz vārdiem, lai skatītu pilnus videoierakstus ar šādu deputātu uzstāšanos plenārsēdē:

Deivids Makalisters

Bernds Lange (S&D, Vācija), Eiropas Parlamenta Starptautiskās tirdzniecības komitejas priekšsēdētājs, UKCG loceklis

Kati Piri (S&D, Nīderlande), līdzziņotāja, UKCG locekle

Kristofs Hansens (PPE, Luksemburga), līdzziņotājs, UKCG loceklis

Vispārīga informācija

Pašreizējais pārejas periods beidzas 2020. gada 31. decembrī. Lai jaunais tirdzniecības nolīgums un vispārējais nolīgums varētu stāties spēkā nākamā gada 1. janvārī, sarunu pusēm tas jāparaksta ne vēlāk kā oktobrī. Pēc tam teksts jāratificē gan Eiropas Parlamentam, gan Apvienotās Karalistes parlamentam un — jaukta nolīguma gadījumā — arī visu ES dalībvalstu parlamentiem.

Avots: https://bit.ly/2Vi495L