Eiropas Parlaments aicina vērsties pret visiem rasisma, naida un vardarbības veidiem

Ziņa publicēta 20.06.2020
Mūsu sabiedrībā nav vietas rasismam un diskriminācijai, uzsver Eiropas Parlaments piektdien pieņemtajā rezolūcijā, prasot ES stingri vērsties pret rasismu, vardarbību un netaisnību Eiropā.

Eiropas Parlaments piektdien pieņemtajā rezolūcijā ar 493 balsīm par, 104 un 67 atturoties, “stingri nosoda šausminošo Džordža Floida nāvi ASV, kā arī līdzīgas slepkavības citur pasaulē”. EP deputāti aicina ASV varas iestādes vērsties pret strukturālo rasismu un nevienlīdzību, kritizē policijas represijas pret miermīlīgiem protestētājiem un žurnālistiem un prezidenta Trumpa draudus izvietot armiju, kā arī viņa “musinošo retoriku”.


Parlaments atbalsta nesenos masveida protestus visā pasaulē, kas vērsti pret rasismu un diskrimināciju, un nosoda “balto supremātismu visās tā formās”. Tomēr EP deputāti nosodīja arī “dažu vardarbīgu demonstrantu izraisītas laupīšanas, dedzināšanas, vandālisma un valsts un privātā īpašuma iznīcināšanas epizodes”, vienlaikus pieprasot, lai nesamērīgu spēka pielietojumu un rasistiskas tieksmes tiesībaizsardzībā katrreiz “stingri un publiski nosodīt”, lai kur tas notiktu.


Eiropas Parlamenta deputāti uzsver, ka tiesībaizsardzības iestāžu izmantotajam spēkam vienmēr jābūt likumīgam, samērīgam, vajadzīgam un tikai galējam līdzeklim, un ka “pārmērīga spēka lietošana pret pūli ir pretrunā samērīguma principam”. EP arī aicina neatstāt nesodītus policijas brutalitātes un vardarbības gadījumus un ka iedzīvotājiem ir tiesības filmēt policijas vardarbības ainas, lai tās izmantotu kā pierādījumus.


Jāpārtrauc rasu un etniskā profilēšanu, jāpalielina dažādība policijā

Tekstā ES un tās dalībvalstis tiek aicinātas izbeigt rasu un etnisko profilēšanu krimināltiesību izpildē, pretterorisma pasākumos un imigrācijas kontrolē. Jaunās tehnoloģijas, ko izmanto tiesībsargājošās iestādes, nedrīkst radīt diskriminācijas risku rasu un etniskajām minoritātēm.

Policijai un tiesībaizsardzības iestādēm ir jābūt “paraugam rasisma un diskriminācijas novēršanas jomā”, un tām būtu jāuzlabo darbinieku apmācība šajā jomā, norāda deputāti, aicinot arī uz lielāku policijas spēku daudzveidību.

Eiropas vēsturiski noziegumi pret melnādainiem cilvēkiem

Saskaņā ar Parlamenta teikto, kas verdzību pasludina par noziegumu pret cilvēci, ES institūcijām un dalībvalstīm oficiāli jāatzīst iepriekšējās netaisnības un noziegumi pret cilvēci, kas izdarīti pret melnajiem, krāsainajiem un romiem.


Diskriminācijas apkarošanai visās jomās jābūt ES prioritātei, saka EP deputāti, kuri mudina Padomi “nekavējoties pabeigt sarunas par Horizontālo nediskriminācijas direktīvu”, kuru ES dalībvalstis bloķē kopš 2008. gada, kad Komisija to ierosināja.


Vārda brīvība neattaisno rasismu un ksenofobiju

Rezolūcijā uzsvērts, ka vārda brīvība neattiecas uz rasistisku un ksenofobisku runu. Deputāti pauž nožēlu, ka ekstrēmistu un ksenofobu politiskie spēki visā pasaulē arvien vairāk izmanto “vēsturisko, statistisko un zinātnisko faktu sagrozīšanu un izmanto simboliku un retoriku, kas atgādina totalitāro propagandu”.

Avots: https://bit.ly/2CHQ4s3